Agenda

Art Zuid

Op diverse locaties in Amsterdam. T/m 22/9. artzuid.nl

De internationale sculptuurroute door de Apollolaan, Minervalaan en de Zuidas is dit jaar uitgebreid met locaties in het Vondelpark en op het Museumplein. Te zien zijn meer dan zeventig kunstwerken van 59 gerenommeerde kunstenaars uit 22 verschillende landen

René Lalique

Gemeentemuseum, Den Haag. T/m 10/11.

gemeentemuseum.nl

Voor het eerst is een grootschalige tentoonstelling met ruim honderd werken van René Lalique in Nederland te zien. De exclusieve objecten van de Franse juwelenontwerper en glaskunstenaar zijn het symbool van luxe uit de tijd van de Art Nouveau en Art Deco. Aan de hand van zijn oeuvre wordt uitgebreid ingegaan op zijn Nederlandse clientèle, zijn opdrachtgevers en hoe zijn werk hier werd ontvangen.

Hieron Pessers

Kasteel het Nijenhuis, Heino. T/m 25/8.

museumdefundatie.nl

Overzicht van het oeuvre van Hieron Pessers (1939-2004). Zijn schilderijen, die hij maakte in de laatste decennia van de 20ste eeuw, passen in de magisch-realistische traditie die in Nederland associaties oproept met kunstenaars als Charley Toorop en Pyke Koch.

Piero Manzoni

Städel Museum, Frankfurt, t/m 22/9.

staedelmuseum.de

Wereldberoemd werd hij met het inblikken van zijn eigen poep. Maar de jong gestorven kunstenaar Piero Manzoni deed veel meer. In Frankfurt is onder de titel Als Körper Kunst wurden een zeldzame overzichtstentoonstelling gewijd aan de autodidactische kunstenaar.

Fuck Off 2

Groninger Museum, Groningen. T/m 17/11.

groningermuseum.nl

Vervolg op Fuck Off, de baanbrekende expositie die in 2000 in Sjanghai werd georganiseerd door Ai Weiwei en Feng Boyi, die snel aan censuur ten prooi viel. Met werk van 37 hedendaagse Chinese kunstenaars en kunstenaarsgroepen stelt deze expositie vragen bij het maatschappelijke, juridische en politieke klimaat van het huidige China.

Vermeer and music

The National Gallery, Trafalgar Square, Londen. T/m 8/9.

nationalgallery.org.uk

Hoe schilder je geluid, vroegen zeventiende-eeuwse schilders zich al af. The National Gallery besteedt aandacht aan die vraag, aan de hand van vijf werken van Vermeer, maar ook werken Gerrit Dou, Hendrick ter Brugghen en Thomas de Keyser. De tentoonstelling zit vol uiterst goed gelukte, maar ook net wat minder geslaagde voorbeelden.

Call Of The Mall

Hoog Catharijne, Utrecht. T/m 22/9

callofthemall.nl

De verzameling kunstwerken is ingewikkeld, maar de organisatie slaagt er niettemin in het winkelend publiek te grijpen.

GIORGIO MORANDI

Bozar, Brussel. T/m 22/9.

bozar.be

Overzichtstentoonstelling van het werk van schilder Giorgio Morandi, die een van de mooiste oeuvres van de twintigste eeuw produceerde. Levendig, al komt er geen mens op voor.

cauchy horizons

Schunk*, Heerlen. T/m 4/8.

schunk.nl

Martine Stig geeft een kijkje in de toekomst in haar foto's van vier steden in transitie: Tunis, Shenzen, Genève/CERN en Athene. Mooie vormentaal en ragfijn gevoel voor detail en kleur.

THE MOONLIGHT GARDEN

Noordbrabants Museum, Den Bosch. T/m 21/9.

noordbrabantsmuseum.nl

In het Noordbrabants Museum in Den Bosch zijn twee tentoonstellingen te zien waarin de kerk op verschillende wijze een belangrijke rol speelt. Pieter Saenredam en Marc Mulders lieten zich elk op eigen wijze inspireren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden