Agenda

As You Like It, Shakespeare’s komedie over de liefde door het Nationale Toneel, in regie van Gerardjan Rijnders. Met onder meer Anniek Pheifer, Jochum ten Haaf, Antoinette Jelgersma en Paul R....

Uitgedokterd is een komedie van Kik Productions gebaseerd op Serial Killers van James Griffin, vertaald door Han Römer die ook meespeelt. Over soapschrijvers die de verwikkelingen uit hun eigen leven en dat van hun vrienden gebruiken als inspiratiebron. De soapacteurs komen in opstand. Regie: Bruun Kuijt. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag (première) in Amstelveen (Schouwburg).

Frankenstein!, bewerking van Mary Shelley’s klassieker door Ko van den Bosch. Over de hypocrisie van de schoonheid, de wetenschap en de taal. Door d’Electrique in regie van Ola Mafaalani. Vanavond t/m 23 februari in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.

Je me souviens/ I remember, naar Georges Perec en Joe Brainard door Maatschappij Discordia – sinds 1999 op het repertoire. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam. Van 19 t/m 23 februari speelt Discordia in Frascati de nieuwe voorstelling Steil, over de noodzaak van nutteloosheid.

Kanonnenvlees door Opium voor het Volk gaat over twee jonge kunstenaars in de grote stad die moeten sappelen om rond te komen en langzaam hun creativiteit verliezen. Vanavond t/m 2 maart in de ITW op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord; zaterdag première (www.opiumvoorhetvolk.com).

Poppen in beweging is een festival met poppen- en objecttheatervoorstellingen. Met Theatergroep Winterberg (’hardcore’ poppentheater over hoeren), Jim Barnard (stand-up comedy met poppen), I Solisti del Vento & Theater Taptoe (met Don G.) en Tamtam Objektentheater (Survival, or how to survive Murphy’s law). Van 19 t/m 24 februari in Theater Bellevue, Amsterdam.

De Laatste Lach met Freek de Jonge in de rol van oude komiek in een bejaardenhuis. Reprise. Vanavond t/m 7 en 17 t/m 29 maart in het Compagnietheater, Amsterdam.

Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die op overtuigende wijze het leven en streven schetst van Pim Fortuyn. Reprise. Vanavond in Laren (Singer Theater), vrijdag in Hellevoetsluis (Theater Twee Hondjes), zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer), 21 februari in Berlicum (Den Durpsherd), 22 februari in Heerhugowaard (De Schakel).

Daklozen on Ice, een ‘spetterende ijsshow’ door het RO Theater en Vis à Vis in regie van Pieter Kramer. Helmert Woudenberg schreef de tekst van deze comedy over daklozen die na de sluiting van de Pauluskerk worden gevraagd voor een ijsshow. Maar het ijs werkt niet mee en de discipline laat veel te wensen over. Op locatie in LP II in Las Palmas, Wilhelminakade 326 in Rotterdam. Vanavond t/m 2 maart.

Pijlers van de samenleving van Henrik Ibsen gaat over een zakenman die in ernstige gewetensnood komt als een geheim uit zijn verleden opdoemt. Rob Klinkenberg bewerkte het stuk voor Toneelgroep Oostpool. Erik Whien regisseert. Vanavond t/m 3 maart in Huis Oostpool, Arnhem. Tournee tot half april.

Huisvrouw/ Gras, tweeluik van Theatergorep Het Vervolg over het gezin. Het zijn twee toneelteksten van Ester Gerritsen. Gras, over een gezin op een Franse camping, is een reprise. Nieuw is Huisvrouw, dat de dagbesteding van een vlijtige huisvrouw zal onthullen. Regie: Hans Trentelman. Vrijdag in Culemborg (De Fransche School), 16 en 17 februari in Maastricht (Derlon Theater), 19 februari in Spijkenisse (De Stoep), 20 februari in Roermond (CK Theater), 21 februari in Amstelveen (Schouwburg).

Moeders is een voorstelling van regisseuse Alize Zandwijk met 15 Rotterdamse vrouwen die zich verzamelen rond een groot fornuis. Ze vertellen elkaar verhalen, zingen, dansen en dagdromen. Een Stadsproject van het RO Theater. Vrijdag en zaterdag in het RO Theater, Rotterdam en tot slot 4 en 5 april in Utrecht (Theater Kikker).

Is.Man, de voorstelling waarin Adelheid Roosen moslimmannen aan het woord laat, maakt een reprisetournee. Door Taco van Dijk en Yasar Üstüner. Vanavond14 t/m 16 februari in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Hardenberg, 20 februari in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), 21 februari in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Volmaakt geluk gaat over een ‘bewust kinderloos’ echtpaar, Tim en Ellen, dat met de kinderwens van een vriendin Mara krijgt te maken. Mara vraagt Tim zaaddonor te zijn, en dan wordt Tim verliefd op haar. Een tekst van Charles den Tex. Regie: Peter de Baan. Door Rick Engelkes, Isa Hoes en Renée Soutendijk. Vanavond in Hoogeveen (De Tamboer), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zondag in Veldhoven (De Schalm), dinsdag in Rijswijkse Schouwburg, 20 februari in Goudse Schouwburg, 21 februari in Oss (De Lievekamp).

Completely Hollywood (abridged) is de ‘ingekorte’ versie van alle grote Hollywoodfilms, zoals Casablanca, Gone with the wind, Rocky, Dirty Dancing et cetera. Door The Reduced Shakespeare Company, die al eerder een hilarische compilatie van de wereldliteratuur maakte. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), zaterdag in Baarn (De Speeldoos), dinsdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 20 februari in Amersfoort (De Flint), 21 februari in Heerenveen (Posthuis Theater).

Bezoek van een dame van Friedrich Dürrenmatt gaat over een dorp dat in opschudding raakt als een vrouw na jaren terugkomt en vergelding eist voor bepaalde gebeurtenissen. Door Els inc. in regie van Arie de Mol. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), vrijdag en zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), dinsdag in Apeldoorn (Orpheus), 22 en 23 februari in Rotterdamse Schouwburg, 25 en 26 februari in Groningen (Kruithuis).

De Wilde Eend van Ibsen door De Theatercompagnie. Familietragedie waarin eenzame zielen verlichting zoeken. Regie: Maaike van Langen. Zaterdag in Hoorn (Het Park), 19 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 20 februari in Hengelo (Rabotheater), 21 februari in Rotterdamse Schouwburg, 23 februari in Eindhoven (Parktheater).

Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21de eeuw. Waar dromen jongeren nu van? Hoe groot is hun apathie? In een speciaal ontworpen installatie met verschillende ruimtes moet het publiek zijn eigen weg zoeken. Vanavond in Utrecht (Kikker), 19 t/m 23 februari in Amsterdam (Theater Frascati), 27 februari t/m 1 maart in Den Bosch (Verkadefabriek).

De Kaukasische Krijtkring van Brecht door Noord Nederlands Toneel, in regie van Victoria Meirik. Over goed en kwaad, rechtvaardigheid en ware moederschap. Met muziek van Paul Dessau. Reprise. Vanavond in Nijmegen (Stadsschouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Schiedam (Theater a/d Schie), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg),

Hoofd van Jetse Batelaan. Observaties van levensecht gedrag in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Nijmegen (LUX), zaterdagavond en zondagmiddag in Rotterdam (RO Theater).

Gods wachtkamer van Carver schetst de precaire relatie tussen een dochter en haar demente moeder. De oude vrouw wacht. Maar op wie? Met Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Merijn de Jong en Roel Voorbij. Een tekst van Gerardjan Rijnders. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag en zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), 19 februari in Goudse Schouwburg, 20 februari in Veghel (De Blauwe Kei), 21 februari in Alkmaar (De Vest).

dans
Fluke is een programma van het Nederlands Dans Theater I dat bestaat uit Fluke (2002) van Mats Ek, en een nieuw werk van Jiri Kylián, Vanishing Twin (unfinished work) op muziek van Han Otten. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 15 t/m 17 februari in Den Haag (Lucent Danstheater), 19 februari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 21 februari in Rotterdamse Schouwburg.

dans
Imperium door Dansgroep Krisztina de Châtel op muziek van Henry Purcell. Reprise. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 20 en 21 februari in Den Haag (Theater a/h Spui).

dans
Vuur & Vlam van Introdans bestaat uit drie werken: Fireplace van Mats Ek, Most of the Day I’m Out van Yossi Berg en Disclose van Gisela Rocha. Maandag in Deventer (Schouwburg), dinsdag in Hardenberg (De Voorveghter), 21 februari in Winterswijk (De Storm).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden