Agenda Zeeland in nl

Tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 organiseren honderden historische en culturele instellingen activiteiten rondom het thema Land en water. Deze agenda bevat een selectie van deze activiteiten. Het hele programma en details van onderstaande activiteiten staat op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Verdronken dorpen

Een nieuw ontwikkelde speurtocht over verdronken dorpen voor kinderen tot 12 jaar, geheel in het teken van land en water.


Historisch Museum De Bevelanden, Goes


www.hmdb.nlBietentocht

De Bietentocht is een vierdaagse tocht (18 t/m 21 okt) van St. Annaland via onder andere Goes naar Willemstad die elk najaar gevaren wordt door vele platbodems met een symbolische hoeveelheid suikerbieten aan boord. De zeilschepen worden bemand door schippers in historische kledij. Op de kade in Goes zijn maandag 18 oktober paviljoens opgebouwd met films, optredens en een shantykoor.


Stichting De Zeeuwse Beurtvaart, Stichting Goes promotie, Historisch Museum De Bevelanden, Goes


www.goespromotie.nl


www.bietentocht.nl
Zeeuwse MuseumNa|8

Na drie eerdere succesvolle edities organiseren de musea in Zeeland ook dit jaar weer een Zeeuwsbrede MuseumNa|8. Gedurende deze speciale avondopenstelling op 22 oktober organiseren 26 musea een scala aan activiteiten voor jong en oud rondom het thema Land en water. Het programma start 's avonds om acht uur met allerlei kinderactiviteiten. Daarna nemen verhalenvertellers het estafettestokje over, gevolgd door muzikanten en zangers. Onder het genot van een hapje en een drankje loopt het programma door tot middernacht.


Deelnemers aan de Zeeuwse MuseumNa|8: Gemeentelijk Archeologisch Museum Aardenburg, Historische Scheepswerf C.A. Meerman Arnemuiden, Wings to Victory Airwar Museum Arnemuiden, Oorlogsmuseum Gdynia Axel, Witte's Museum Axel, Streekmuseum Het Land van Axel, Visserijmuseum Breskens, Brouws Museum Brouwershaven, Brusea Bruinisse, Museum De Burghse Schoole Burgh-Haamstede, Marie Tak van Poortvliet Museum Domburg, Museum Goemanszorg Dreischor, Historisch Museum De Bevelanden, Museum Stoomtrein Goes-Borsele Goes, Fruitteeltmuseum Kapelle, Bevrijdingsmuseum Zeeland Nieuwdorp, Watersnoodmuseum Ouwerkerk, Streekmuseum De Meestoof Sint-Annaland, De Schotse Huizen, Stadsmuseum De Vierschaar Veere, Zeeuws maritiem MuZEEum Vlissingen, Museum Het Bolwerk IJzendijke, Polderhuis Westkapelle, Oosterscheldemuseum Yerseke, Minox Museum Zaamslag, Museumhaven Zeeland Zierikzee


www.zeelandmuseumland.nlHet skelet van Zeeland

De expositie toont de ontwikkeling van de dijken in Zuidwest-Nederland gedurende honderden jaren. Rondom de expositie is een gevarieerd programma ontwikkeld met lezingen, kinderactiviteiten, film, debat, wandelingen met een gids langs de oude, nieuwe en afsluitende ringdijk bij het Watersnoodmuseum en een fotoserie van de Zeeuwse dijken in samenwerking met de Fotogroep Schouwen-Duiveland en andere Zeeuwse fotografen.


Watersnoodmuseum, Ouwerkerk


www.watersnoodmuseum.nlDe paden op, de lanen in

Het Zeeuws Museum heeft in zijn collectie een grote verscheidenheid aan tekeningen en schilderijen van landschappen, van grote en minder bekende kunstenaars. Kunstenaar Nanda Runge uit Middelburg selecteerde hieruit onder meer werken van Willem Jan van den Berghe, Louis Heymans en Cor de Wolff. Ze maakte een mix van schilderijen en tekeningen uit de collectie van het Zeeuws Museum en haar eigen werk.


Zeeuws Museum, Middelburg


www.zeeuwsmuseum.nlTerra Maris

Het programma bestaat uit een bezoek op eigen gelegenheid aan museum Terra Maris en de landschapstuin, gevolgd door een rit met de paardentram op 19 oktober in de bijzondere omgeving van het museum. Kenmerkend zijn de verschillende landschappen zoals het open polderlandschap, bossen en duinen en de nog zichtbare restanten van de inundatie in 1944.


Terra Maris, Oostkapelle


www.terramaris.nlBetekenis van de zee

Het muZEEum vertelt het verhaal van de rijke maritieme geschiedenis van Zeeland, met een presentatie, een rondleiding, een spel, een tentoonstelling, verhalen en een wandeling voor jong en oud. Het voormalige stadspaleisje uit de gouden eeuw presenteert de maritieme geschiedenis in vier thema's: water, werk, glorie en avontuur. Ook voor kinderen is het muZEEum leuk en spannend.


Zeeuws maritiem muZEEum, Vlissingen


www.muzeeum.nlMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden