agenda theater

Avondland van Sadettin Kirmiziyüz, net afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht. Een man gaat op zoek naar de Turkse ideologie, en neemt zijn moeder mee op reis....

theater
Anoniem is een bewerking van het boek Een vrouw in Berlijn, dagboekaantekeningen van april tot juni 1945 door Nataliya Golofastova. Een solo-voorstelling door Maria Kraakman, in regie van Golofastova. Van 1 t/m 5, 7 t/m 10 en 13 t/m 15 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Haar leven haar doden, een tekst van Martin Crimp door de Veenfabriek, op locatie. In regie van Paul Koek. Reprise. Van 7 t/m 10 en 13 t/m 17 mei in Vroom & Dreesman in Leiden.

theater
Het was zonder twijfel een ongeluk door tg Stan, geïnspireerd op teksten van Marlen Haushofer. Regie: Natali Broods. Is gewoonte de sterkste kracht in ons leven? Op 7 en 8 mei in Amsterdam (De Brakke Grond), 9 en 10 mei in Haarlem (Toneelschuur) en 3 en 4 juni in Utrecht (Kikker).

theater
Nietzsches tranen door De Tijd is gebaseerd op de roman van Irvin D. Yalom, waarin de filosoof Friedrich Nietzsche met zijn zelfmoordplannen bij psychiater Joseph Breuer terecht komt. Er ontwikkelt zich een bizarre vriendschap. Regie: Lucas Vandervost. Donderdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 7 mei in Haarlem (Toneelschuur), 9 mei in Den Bosch (Verkadefabriek), 10 mei in Breda (Chassé Theater), 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Lieve Kitty, een tekst van Rob de Graaf geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Door Dood Paard en Nieuw West, vrijdag in Almere (Schouwburg), 3 t/m 5 mei in Utrecht (Theater Kikker), 7 en 8 mei in de Rotterdamse Schouwburg, 9 mei in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

theater
Friezen! van Aliza Tekofsky en mimegroep Orange Guinea Pigs 3.1, winnaars van het festival Hollandse Nieuwe, zijn 1 t/m 3 mei te zien in Frascati, Amsterdam.

theater
De gebroeders Ouedraogo is een tekst van Peter De Graef over de ontmoeting tussen twee broers uit Zuid-Afrika en een Nederlands echtpaar. Door Het Zuidelijk Toneel, vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 5 mei in Sint Truiden (De Bogaard), 6 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 7 mei in Hengelo (Rabotheater), 8 en 9 mei in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Naar Damascus van Strindberg door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Pierre Audi. Met Jacob Derwig als de schrijver die op zoek is naar vrijheid en verdwaalt in waanbeelden. Van 6 t/m 10 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 13 en 14 mei in Tilburg (Schouwburg).

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Donderdag in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 5 t/m 10 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg), 13 t/m 17 mei in Amstertdam (Stadsschouwburg).

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 7 mei in Velp (Kunsthuis 13), 8 mei in IJmuiden (Witte Theater), 10 mei in Zwolle (Odeon).

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 9 en 10 mei in Rotterdamse Schouwburg.

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Op 9 en 10 mei in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 mei in Goudse Schouwburg, 15 mei in Amersfoort (De Flint).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Donderdag in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Zaandam (Zaantheater), 6 t/m 18 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Kreuzersonate, solo van Herman Bolten naar de novelle van Tolstoj. Met live muziek door violist Casper Donker en pianiste Else Sterk. Reprise. Op 3 mei in Oostburg (Ledeltheater) en tot slot op 6 mei in Tilburg (Concertzaal).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Van 7 t/m 10 mei in Arnhem (Schouwburg), 14 t/m 17 mei in Heelen (Parkstad Theater).

theater
Malpensa is een tekst van Ilja Leonard Pfeijffer voor Annette Speelt. Twee mannen raken in gesprek op een vliegveld, en nemen een verstrekkende beslissing. Gerardjan Rijnders regisseert Thijs Römer en Michel Sluysmans. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot van 6 t/m 10 en 13 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
De gravin van Parma naar de roman van Sándor Márai, in regie van Ursul de Geer. Met Pierre Bokma als Casanova, Rudolf Lucieer als graaf van Parma en Carice van Houten als gravin van Parma. Dinsdag in Roosendaal (De Kring), 8 mei in Breda (Chassé Theater), 10 mei in Amersfoort (De Flint), 13 mei in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vrijdag in Purmerend (De Purmaryn), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), zondag in Amsterdam (De Meervaart), dinsdag in dinsdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 7 mei in Zutphen (De Hanzehof), 8 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset. Met Anne-Wil Blankers als de dappere marketentster die probeert te overleven in oorlogstijd. Vrijdag t/m zondag in Tilburg (Schouwburg), 6 en 7 mei in Zwolle (Odeon), 8 t/m 10 mei in Hoorn (Het Park).

theater
De pianist naar het boek van W. Szpilman over de Pools-Joodse pianist die het getto van Warschau weet te overleven. Met Edwin de Vries en de pianist Yoram Ish-Hurwitz of Mikhaïl Rudy. Vrijdag in Waalwijk (De Leest), zaterdag in Apeldoorn (Orpheus) en tot slot zondag 4 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Faber speelt Fo met wonderlijke en uitbundige verhalen van de Italiaanse toneelschrijver Dario Fo, verteld door Peter Faber. Laatste voorstellingen: 6 mei in Meppel (Ogterop) en 7 mei in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie).

dans
Tango Fire door het Argentijnse gezelschap Estampas Porteñas, dat gestaat uit 10 dansers plus orkest. Zaterdag in Eindhoven (Parktheater), zondag in Alkmaar (De Vest), maandag in Apeldoorn (Orpheus), dinsdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 7 mei in Doetinchem (Amphion), 9 mei in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 10 mei in Zaandam (Zaantheater).

dans
Romeo en Julia door Het Nationale Ballet, donderdag in Hoorn (Het Park), 3 en 4 mei in Rotterdamse Schouwburg, 7 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 10 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Vrijdag in Arnhem (Musis Sacrum), zaterdag in Den Haag (Theater a/d Spui), 8 mei in Vlissingen (Arsenaal).

dans
Sprezzatura, zeven danseressen uit het amateurcircuit in een choreografie van Hans Tuerlings. Op 6 en 7 mei in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 mei in Utrecht (Kikker).

dans
4x20 Colourproof is een vierluik door Scapino Ballet Rotterdam met nieuw werk van Georg Reischl (Matter for a Poem) en Marco Goecke (Blushing), plus twee stukken van Ed Wubbe, The Green en Sister Fury. Op 6 mei in Tilburg (Schouwburg), 7 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

dans
Schatten van moeder India vertelt de eeuwenoude verhalen van goden en mensen uit India. Door het Internationaal Danstheater. Zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), 7 mei in Uden (Markant), 11 mei in Amsterdam (De Meervaart).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden