Agenda theater

De Lobstershop door Needcompany van Jan Lauwers is een virtuoze mengvorm van theater, zang, dans, muziek en beeldende kunst. Gebaseerd op de anekdote van de biogeneticus Axel, die de nieuwe mens wil construeren maar wordt verlamd door een persoonlijke tragedie....

holland festival
Romeinse Tragedies is een toneelmarathon van Toneelgroep Amsterdam, waarin regisseur Ivo van Hove de Shakespeare-stukken Coriolanus, Julius Caesar en Antonius & Cleopatra ineen gevlochten heeft. Het is een zes uren durende voorstelling, met zelf gekozen pauzes. Vrijdag en zaterdag vanaf 19u in Stadsschouwburg, Amsterdam.

holland festival
Forsythe/Morris/Fonte is de bijdrage van Het Nationale Ballet aan het Holland Festival. Een wereldpremière van Nicolo Fonte, (in) verse form op muziek van John Adams en twee Nederlandse premières van William Forsythe (Steptext) en Mark Morris (Sandpaper Ballet). Vanavond en zondag in het Muziektheater, Amsterdam.

holland festival
Cani di Bancata is Italiaans voor straathonden die de markt afschooien naar voedsel. Voor theatermaker Emma Dante staan ze symbool voor de maffia op haar geboorte-eiland Sicilië. Wie eenmaal in de maffiafamilie is opgenomen, kan niet meer ontsnappen. Cani di Bancata wordt gespeeld door Centro di Recerca per il Teatro, vanavond en vrijdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
In de familie, een Franse komedie van Agnès Jaoui en Jean-Pierre Bacri over een wekelijks familiediner dat wordt verpest door gekwetste trots en oud zeer. Een verliefde ober legt een slechte relatie bloot. Door Suburbia in regie van Albert Lubbers. Er wordt gespeeld op het overdekte plein van De Kemphaan in Almere. Vrijdag try-out, zaterdag première; daarna nog t/m 14 juli. Aanvang 21u.

theater
Klein Utopia, presentatie van schrijfopdrachten die het Zuidelijk Toneel verleende aan Shirley Gast, Lot Vekemans, Mathijs Verboom en studenten van Toneelacademie Maastricht - die de teksten ook voor het voetlicht brengen. Regie: Matthijs Rümke. Op 22, 23 en 24 jun in het Parktheater, Eindhoven; van 28 juni t/m 3 juli op de Toneelacademie, Maastricht.

theater
The Comedy of Errors van Shakespeare door het Engelse gezelschap Theatre Set-Up in een historische locatie. Op 27 en 28 juni in Kasteel Doorwerth, 29 juni in Kasteel Ammersoyen en op 30 juni en 1 juli het Muiderslot. Reserveren via Ticket Service tel. 0900-3001250 en de VVV's. Zie ook: www.ts-u.co.uk.

theater
Dubbel leven, eindvoorstelling van de vierdejaars studenten Mime opleiding Amsterdam. Een concept en regie van Marcelo Evelin. Zes performers keren zichzelf binnenste buiten en tonen de schoonheid van het 'zijn'. Vanavond t/m zondag in Hetveem Theater, Amsterdam.

theater
De sprekende stad is een theatrale fietstocht door Rotterdam, City of Architecture. Een project van Bonheur in regie van Ruurt De Maesschalck. Er wordt een viertal bijzondere gebouwen aangedaan, waar Rotterdammers hun verhaal doen. Vrijdag t/m zondag, 29 juni t/m 1 juli steeds om 18, 19 en 20u. Vertrekpunt: noordzijde Groot Handelsgebouw. Reserveren tel. 010-4046716.

theater
De Meeuw van Tsjechov door de jonge acteurs van Theatergroep Ponies, in regie van Dirk Tanghe (De Paardenkatheraal). Nog t/m 28 juni in het theater van De Paardenkathedraal in Utrecht.

theater
Alptraum door Theater Oostpool is een komische ‘whodunnit’ voor iedereen van acht tot 88 jaar, bedoeld als zomerse seizoensafsluiter. Vrolijke nachtmerrie waarin vijf mensen met rode neuzen op zoek gaan naar de oplossing voor een bankoverval. Een tekst van Peer Wittenbols, geregisseerd door Ted Keijser. Vanavond t/m zondag in Apeldoorn (Orpheus), 26 t/m 28 juni in Zwolle (De Spiegel), 29 en 30 juni in Hengelo (Rabotheater), 5 t/m 8 juli in Nijmegen (Lux).,

theater
Product door De Praktijk. Parodie van Mark Ravenhill op de manier waarop amusementsindustrie inspeelt op westerse vooroordelen en angsten ten aanzien van de islam. In regie van Ivar van Urk. Met Sieger Sloot, Michiel de Jong en Klavertje Patijn. Vanmiddag t/m 29 juni in Theater Bellevue, Amsterdam als lunchtheatervoorstelling.

theater
Simmer op ‘Südlannen is een nieuw kleinschalig project van Tryater op bouwlocatie in Leeuwarden waar een nieuwe wijk De Zuidlanden wordt gebouwd en platteland stad wordt. Geïnspireerd door deze thematiek maakt Tryater drie voorstellingen: Trije susters van Tsjechov, It hûs moat leech van Romke Toering en It hûske dat ferhuze, een kleuterproductie van Gienke Deuten. Vanavond t/m zondag op boerderij Uniastate bij de Werpsterhoek in Leeuwarden.

theater
Petrus Regout door theatergroep Het Vervolg is een coproductie met Theater aan het Vrijthof. Een grootse muzikale locatievoorstelling met dans en met muziek van Nard Reijnders over Petrus Regout, geroemd en verguisd industrieel en oprichter van de glas- en aardewerkfabriek Sphinx. Regout heeft veel betekend voor Maastricht maar heeft ook een besmet verleden. Tekstschrijver Erik-Ward Geerlings baseerde zich op historische feiten. Regie: Hans Trentelman. Met Hans van Leipsig (als Petrus Regout), Mieneke Bakker, Rob van Gestel, Ferdi Stofmeel en Bram de Win. Tot en met 30 juni in de Oude Sphinxfabriek in de binnenstad van Maastricht.

theater
Babylon, tweede deel van drieluik van regisseur Matthijs Rümke bij Zuidelijk Toneel over de communicatie tussen verschillende culturen. Met vijf teksten over wel of niet aanpassen, en andersdenken. Vanavond t/m zaterag en 26 t/m 30 juni in Parkstad Theater, Heerlen.

dans
Rise Fall Out In van Dylan Newcomb door Stranddans, vanavond, vrijdag (première), zaterdag en zondag om 21u op het Zuiderstrand van Den Haag, bij de vloedlijn t.o. strandpaviljoen de Kwartel. Op 28 juni op het strand van Bloemendaal, bij paviljoen Bloomingdale.

dans
Leine & Roebana met een keuze uit hun repertoire, vrijdag om 21u in het Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam.

kleinkunst
Delirium door Javier Guzman. Vanavond en vrijdag in Hoofddorp (De Meerse).

kleinkunst
Nummer 13866 door Jörgen Raymann. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), 22 en 23 juni in Den Haag (World Forum Theatre), 28 juni in Apeldoorn (Orpheus).

kleinkunst
Aan het einde van de regenboog gaat over Judy Garland in haar nadagen. Met Simone Kleinsma als de vedette en Paul de Leeuw als haar trouwe pianist. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 24, 26, 29 en 30 juni in Rotterdam (Oude Luxor), 27 en 28 juni in Goudse Schouwburg, en tot slot op 9 en 10 juli in Theater Carré, Amsterdam.

kleinkunst
Stomp, Britse show met acht (springende) percussionisten die op alles slaan wat ze tegenkomen en daarbij heel ongebruikelijke ‘slagwerkinstrumenten’ gebruiken. Vanavond in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 23 en 24 juni in De Lievekamp, Oss.

kleinkunst
Tarzan, uitbundige musical van Joop van den Ende Theaterproducties. Met Ron Link als Tarzan, die wordt opgevoed door gorilla’s, en Chantal Janzen als Jane, zijn liefje. De liedjes zijn van Phil Collins. Voor onbepaalde tijd in Fortis Circustheater in Scheveningen.

kleinkunst
My fair lady met Thom Hoffmans als professor Higgins en Céline Purcell als het bloemenmeisje Eliza dat een dame moet worden. Een Joop van den Endeproductie. Van 28 juni t/m 1 juli in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en tot slot van 3 t/m 22 juli in Utrecht (Stadsschouwburg).

kleinkunst
Grease, met Jim Bakkum als de blitse highschoolnozem Danny. Een V & V Entertainmentproductie. Op 23 en 24 juni in Alphen a/d Rijn (Castellum), 26 t/m 30 juni in Breda (Chassé Theater) en tot slot van 3 t/m 7 juli in Eindhoven (Parktheater).

kleinkunst
The Wiz, sprookjesachtige musical over het meisje Dorothy, dat op zoek gaat naar de tovenaar van Oz, wiens ‘fort’ dit keer onder cameratoezicht staat. Een Van den Ende-productie, met Danny de Munk en Nurlaila Karim. Voor onbepaalde tijd in het Beatrix Theater, Utrecht.

jong
Rode Aarde is een historische vertelling voor iedereen vanaf 10 jaar met Zuid-Afrikaanse muziek, dans en poppen. Door Sisonke Arts en Speeltheater Holland in regie van Onny Huisink. Zaterdag en zondag om 15u in Tropenmuseum, Amsterdam.

jong
Over de rand (3+) door Cees Brandt gaat over een burenruzie. Zaterdag om 14u in het Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam.

jong
Sheherazade en de vertellingen uit 1001 nacht (7+). Frank Groothof stort zich in een mix van Arabische en Noord-Afrikaanse muziek op de befaamde geschiedenis van de sultan van Bagdad. Zondag om 14.30u in Parktheater, Eindhoven en woensdag om 19u in Stadsschouwburg, Amsterdam.

jong
Robot Zoo, reuze robotmodellen van dieren (giraffe, sprinkhaan, vleermuis) die je laten zien hoe dieren in elkaar zitten en hoe ze bewegen. Voor iedereen vanaf 4 jaar, t/m 28 oktober in het Museon, Den Haag. Tel. 070-3381338 (www.museon.nl).

jong
De Kleine Prins is een interactieve tentoonstelling waarin je op ontdekkingsreis gaat door de wereld van de volwassenen. Naar het beroemde verhaal van De Kleine Prins van De Saint-Exupéry. In Villa Zebra, Rotterdam, t/m 2 september. Tel. 010-2411717 (www.villazebra.nl).

jong
Het Van Kinderenmuseum aan de Haagse Waldeck Pymontkade is een museum met kunst voor en door kinderen van 6 tot 16 jaar. Je kunt er workshops doen in de diverse laboratoria en ook zelf een workshop bedenken. Geopend: wo 14u-17u zo 12-16u. Tel. 070-3236175 (www.hetvankinderenmuseum.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden