Agenda theater

A Clockwork Orange door d'Electrique is een bewerking van het beroemde boek van Anthony Burgess (en film van Stanley Kubrick)....

theater
Productiehuis Brabant, dat nieuw talent een kans geeft, bestaat tien jaar en viert dat met een zes dagen durende presentatie in de Verkadefabriek. Zes avonden theater, dans, beeldende kunst en film door jonge makers. Van 8 t/m 13 mei in het Verkadehuis, Den Bosch (www.productiehuis.nl).

theater
Kraut und Käse van Marc Becker (tekst/regie) is een 'Nederlands-Duitse reis naar de waanzin'. Over de spraakverwarring tussen twee Nederlanders en een Duitser in een treincoupé. Door het Noord Nederlands Toneel, van 8 t/m 12 mei in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Black in Bakkum gaat over een zwart meisje uit het boerendorp Bakkum, dat op zoek gaat naar haar biologische ouders op Curaçao. Bedacht en gespeeld door Jeannine Valeriano, met muziek van Maarten Ornstein. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vandaag t/m 20 mei om 12.30u als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam; zondag première.

theater
De jodenverraadsters is een tekst van Helmert Woudenberg over verraad. Gebaseerd op een boek over een joodse vrouw in Amsterdam, die tientallen joodse burgers verraadde. Door Studio 5, vrijdag, zaterdag (première) t/m 20 mei in De Engelenbak, Amsterdam.

theater
Spell m-a-n (Congo) van Karina Kroft (regie) gaat uit van een tekst van Paul Pourveur over tien mannen die een en dezelfde vrouw zoeken. Over het verlangen naar geborgenheid en liefde. Door Ricky Koole, Jasper Boeke, Vincent Croiset en Michiel Huisman. Met muzikale intermezzi door pianist Marcus Olgers. Een Toneelschuurproductie, vanavond t/m 12 mei; zondag om 16u première.

theater
Diagnose Mata Hari met Lidewij Benus als de exotische danseres cq dubbelspionne, en Michiel Kerbosch als de man die haar interviewt en de mannen in haar leven speelt. Van 9 t/m 12 mei, 16 t/m 19 mei en 23 t/m 26 mei in Theater het Hof in Arnhem.

theater
Het Woud van Ostrovski door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Familiedrama op een landgoed in het oude Rusland. Over geld, de liefde en (doorprikken van) leugens. Met Sacha Bulthuis, Marieke van Leeuwen, Hugo Maerten e.a. Vanavond t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
Meiskes en jongens, een ‘brute zwembadkomedie’ van Arne Sierens en Alize Zandwijk door het Ro Theater. Reprise. Het ogenschijnlijk zorgeloze leven van een gezin met twee zoons komt tot ontploffing als twee meisjes zichzelf uitnodigen voor een zwempartijtje. Vanavond en vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, 8 en 9 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 12 en 13 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

theater
5.51 van Geert de Jong (concept/regie) gaat over wachten op een vliegveld. Langzaam komen de mensen tot leven. Door Toneelgroep De Appel, t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
De brief, solo van Catherine ten Bruggencate op basis van het boek Leven en Lot van Vasily Grossman. Het relaas van een moeder die haar zoon schrijft, vlak voordat ze door de nazi’s wordt vermoord. Vanavond in Amsterdam (Rozentheater), vrijdag in Groningen (Kruithuis), zaterdag in Alkmaar (Provadja), zondag in Soest (Idea Theater) en tot slot 12 mei in Deventer (Bouwkunde).

theater
Vuile handen, tekst van Jean-Paul Sartre uit 1948 over een idealist die zijn partijleider vermoordt om trouw te bewijzen aan zijn idealen. Door ThEAter EA, in regie van Tarkan Köroglu. Vanavond t/m 11 mei in het Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Door ‘t stof van Neil LaBute speelt zich af op de dag na de aanslag op de Twin Towers. Een man overweegt een nieuw leven zolang zijn vrouw niet weet dat hij nog leeft. Door Onafhankelijk Toneel, met Ria Marks en Fabian Jansen. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdam (O.T. Theater), 9 mei in Velp (K13), 10 mei in Nijmegen (Lux).

theater
Schuur van Rob de Graaf voor Dood Paard is een zwarte komedie over de teloorgang van links. Vanavond in Groningen (Grand Theatre), vrijdag in Leiden (LAKtheater), 8 en 9 mei in Utrecht (Theater Kikker), 10 en 11 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
De pelikaan van Strindberg gaat over een gezin, dat na de dood van vader, de rekening gepresenteerd krijgt van de illusies waarmee zij verkoos te leven. Een regie van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), dinsdag in Groningen (Kruithuis), 10 mei in Maastricht (Toneelacademie).

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), zondag in Bussum (’t Spant), 9 mei in Drachten (De Lawei).

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt onderzoekt de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Vanavond en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 8 en 9 mei in de Rotterdamse Schouwburg, 10 en 11 mei in Den Haag (Korzo).

theater
Jeanne d’Arc, een andere dood door Theater Rast stelt de vraag of het beter is eervol te sterven of eerloos te blijven leven. Een vraag voor de jonge Jeanne in de uren voor haar executie. Een tekst van Stefan Tsanev. Regie: Celil Toksöz. Laatste voorstellingen van 8 t/m 12 mei in Frascatie, Amsterdam.

theater
De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Een ‘treurspel in vijf bedrijven’ over de goden die zich zorgen maken over Nederland dat met een verkeerde leider ten gronde dreigt te gaan. Met Thijs Römer, Michel Sluysmans, Jaap Spijkers e.a. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Theater Bellevue), 8 mei in Alkmaar (De Vest) en tot slot 11, 12, 15 en 16 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Zondagmiddag in Purmerend (De Verbeelding), 9 mei in Leiden (LAKtheater) en tot slot op 15 mei in Den Bosch (Koningstheater).

dans
The Spirit of Togetherness is terug. Opnieuw doet de grote groep Zuidafrikaanse dansers en muzikanten meer dan 20 steden aan met hun onstuimige show. Vanavond in Zwolle (De Spiegel), zaterdag in Terneuzen (Scheldetheater), 8 en 9 mei in Doetinchem (Amphion), 11 mei in Lelystad (Agora).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden