Agenda Theater

Bergen, nieuwe tekst van Rob de Graaf, speciaal geschreven voor de acteurs Lard Adrian, Bram Coopmans en Ali Ben Horsting en regisseur Eric Whien....

Theater
Brandbakkes van Marius von Mayenburg, in een productie van Theater a/h Spui in regie van Annechien Koerselman. Een zwartgallige komedie over een anti-autoritair gezin. Met Marcel Faber, Roos Eijmers e.a. Vanavond t/m 11 oktober in Theater a/ h Spui, Den Haag; zaterdag première.

Theater
Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam door Theatergroep Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert deze tragikomedie over ontluikende seksualiteit en een familiegeheim. Muzikaal begeleid door een blazersband. Vanavond t/m 1 november in Derlon Theater, Maastricht; zaterdag première. Tournee v.a. 6 november.

Theater
Il Giardino van Noord Nederlands Toneel, in regie van Koos Terpstra. Het publiek wordt ontvangen in een Italiaans restaurant en dient behalve entree te betalen, ook een fles wijn mee te nemen. Tijdens het diner wordt duidelijk dat een failliet dreigt. Tot en met 19 oktober in de Machinefabriek, Groningen. Aanvang 19u. www.nnt.nl

Theater
Ik val... val in mijn armen door NTGent. Muzikaal uitstapje van Els Dottermans en Wim Opbrouck als country-duo, begeleid door een trio. Met songs van Johnny Cash, Norah Jones en Tammy Wynette (Stand by your man). Zaterdag in Breda (Chassé Theater), 1 november in De Vest, Alkmaar.

Theater
Oidiepoes van Euripides in een vrije bewerking van Het Volk, geregiseerd door Aike Dirkzwager. Het aloude verhaal over de man die zijn noodlot probeert te ontlopen en dan, zonder dat te weten, zijn vader vermoordt en zijn moeder trouwt. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (de Toneelschuur), 8 oktober in Roermond (CK-Theater).

Theater
Medea van Euripides door Bonheur. Bewerking en regie Peter Sonneveld. Familiedrama uit de klassieke oudheid over jaloezie en kindermoord. Met Antoinette Jelgersma. Reprise. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 3 oktober in Oss (De Lievekamp), 10 oktober in Leidse Schouwburg.

Theater
Maandageditie, coproductie van Aluin, het NUT en Theater Kikker. Een serie bijeenkomsten over ‘de toekomst van de journalistiek’, die worden geleid door Greg Nottrot en Erik Snel. Een theatraal live-magazine met talloze artikelen en gasten, elke maandag t/m 3 november om 20u in Theater Kikker, Utrecht. www.aluin.nl

Theater
Ik beken door Podium Deluxe. Zes misdadigers vertellen in hun cel over hun daad en beweegredenen. Regie Guusje Eijbers en Michiel Varga. Een locatievoorstelling in het voormalige gebouw Rijksvoorlichtingsdienst, Anna Paulownastraat 76, Den Haag. Tot en met 18 oktober. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Onder vrouwen II door Wimie Wilhelm, Bodil de la Parra en Margôt Ros. Vervolg op Onder vrouwen I van vijf jaar geleden. Vanavond in Valkenswaard (De Hofnar), vrijdag in Beverwijk (Kennemer Theater), 7 oktober in Rotterdam (Oude Luxor), 9 oktober in Drachten (De Lawei).

Theater
Pleinvrees van Alan Ayckbourn door het Nationale Toneel. Een komedie waarin zes volwassenen pijnlijk hun gemis aan contact ervaren. Met o.a. Stefan de Walle, Pauline Greidanus, Jeroen Spitzenberger. Regie Ivar van Urk. Nog t/m 5 oktober in het Nationaal Toneel Gebouw, Den Haag; 30 oktober t/m 2 november in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
To be or not to be, afscheidsvoorstelling van de Dogtroep bovenop de Coentunnel in Amsterdam-Noord. Vanavond t/m 5, 9, 10 en 11 oktober om 21u. www.dogtroep.nl

Theater
Totaal Thomas, teksten van Thomas Bernhard, omlijst door muziek, door De Veenfabriek en De Warme Winkel, in regie van Paul Koek. Reprise uit 2006. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 7 oktober in Alkmaar (Provadja).

Theater
Inside out van Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Lineke Rijxman raken verward in een moreel debat. Reprise. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in de Brakke Grond, Amsterdam.

Theater
We hebben een/het boek (niet) gelezen, vrije bewerking van de roman De Toverberg van Thomas Mann door Stan, De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia, vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond, Amsterdam.

Theater
Vrede is een scherpe komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Met Monique Kuijpers en Reinout Bussemaker. Reprise. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), vrijdag in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), woensdag in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Van 8 t/m 11 oktober in Den Haag (Kon.Schouwburg), 15 t/m 18 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

Theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het is mogelijk alle vier delen op één dag te zien. Vanavond in De Lawei, Drachten, deel 3 en 4. Op 4 en 5 oktober in Parktheater, Eindhoven twee marathons; op 8 en 9 oktober in Schouwburg, Amstelveen, twee delen per avond.

Theater
Vallende ster, solo door René van ‘t Hof over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg) en tot slot 3 oktober in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater
Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel is door Ab Gietelink bewerkt voor Theater Nomade. Over een middeleeuwse oorlog in Amsterdam en een moderne oorlog in Uruzgan met 17de-eeuwse tekst, Gregoriaanse techno en video. Vanavond t/m zaterdag in Janskerk, Haarlem. www.theaternomade.nl

Dans
Traveloque I: twenty to eight, herneming van choreografiedebuut van Sasha Waltz, op 8 en 9 oktober in Stadsschouwburg Groningen.

Dans
My dearest... my fairest door Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola en Joanna Dudley, op 8 en 10 oktober in Grand Theatre, Groningen.

Dans
Scenic Route door Foltz + Company, een choreografie voor drie dansers, Juliëtte van Ingen, Dries van der Post en Bob Foltz, over het onverwachte en overklaarbare. Vrijdag (première) en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 8 oktober in Amsterdam (Bellevue), 9 oktober in Rotterdam (Lantaren/Venster), 10 oktober in Arnhem (Schouwburg).

Dans
Dali-Picasso-Miro door dansgezelschap Ibérica de Danza met een mengeling van klassiek en modern ballet, folk en flamenco. Zaterdag in Emmeloord ('t Voorhuys), dinsdag in Venlo (De Maaspoort), woensdag in Sittard (Stadsschouwburg), 9 oktober in Winterswijk (De Storm).

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Hoorn (Het Park), zondag in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Goudse Schouwburg, woensdag in Arnhem (Schouwburg).

Dans
Poetic Disasters, choreografie van Guy Weizman en Roni Haver op muziek van Heiner Goebbels. Door zeven dansers en twee musici van het gezelschap Club Guy and Roni. Over de mogelijkheden te herstellen van een traumatische ervaring. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), zondag in Utrecht (Stadsschouwburg).

Dans
Strawinski Swingt van Introdans bestaat uit drie dansstukken op muziek van Strawinsky: Balletscènes van Hans van Manen, Symphony in Three Movements van Nils Christe en een wereldpremière van Gisela Rocha. Vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 8 oktober in Tiel (Schouwburg), 9 oktober in Oss (De Lievekamp).

Dans
Lost is my quiet forever, een choreografie van Nicole Beutler, geïnspireerd op een lied van Henry Purcell. Vrijdag en zaterdag tot slot in Utrecht (Kikker).

Dans
Shoot the Moon van het Nederlands Dans Theater I bestaat uit het gelijknamige ballet van Lightfoot León en twee premières, Renature van Wayne McGregor en Frontier van Crystal Pite. Zaterdag in Amsterdam (Het Muziektheater), 6 en 7 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater).

Dans
Sonata, choreografie van Stephen Shropshire door Station Zuid. Jussi Nousiainen danst zes solo’s op muziek van Bach en Anne Parlevliet, live begeleid door de pianiste Anny Tseng. Vrijdag in Roosendaal (De Kring), 7 oktober in Weert (Munttheater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden