Agenda Theater

Ben Hur, jubileumvoorstelling van De Ploeg, met gastacteurs Beppie Melissen, Erik van Muiswinkel en Sophie van Winden. Het beroemde verhaal van vriendschap, verraad, liefde in Jeruzalem, rond het begin van de jaartelling....

Theater
Waterkou van Kees Roorda door The Glasshouse. Over de wonderlijke vriendschap tussen een man en een vrouw die elkaar via internet leren kennen. Lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Vandaag t/m 23 november om 12.30u; 5 november première.

Theater
Closer van Patrick Marber door De Paardenkathedraal. Een danseres, verliefd op een schrijver, trouwt met een dermatoloog. Intussen is de schrijver verliefd op een fotografe. Hoe goed kent men elkaar? Paula Bangels regisseert o.a. Eva van de Wijdeven en Katrien de Becker. Vanavond t/m 13 december in Theater van de Paardenkathedraal in Utrecht; zaterdag première.

Theater
Amateurs, een tekst van Rob de Graaf door Nieuw West. Met Cas Enklaar en Marja Kok als een Pools echtpaar dat zich weigert neer te leggen bij verloren idealen. Geïnspireerd op de film Amator van Kieslowksi. Van 4 t/m 8 november in Frascati, Amsterdam; 5 november première.

Theater
Johanna de Waanzinnige door De Kern. Met Ineke ter Heege als de ongelukkige 'eerste koningin van Nederland', die tientallen jaar gevangen zat. Bartho Braat speelt haar zoon Karel V. Op 4 november première in De Meerse, Hoofddorp. Van 11 t/m 15 november in Compagnietheater, Amsterdam.

Theater
Goemans Kroon van den Brink, drie acteurs (Ellen Goemans, Rutger Kroon en Maartje van den Brink) van toneelgroep Monk blikken terug op tien jaar tgMonk aan de hand van Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard. Vanavond t/m zaterdag (première) in Frascati, Amsterdam.

Theater
Kaas en de evolutietheorie door Theatergroep Ponies. Naar het boek van Bas Haring over de evolutietheorie, en de grote rol die toeval daarin speelt. Vanavond t/m zaterdag in Kikker, Utrecht; vrijdag première.

Theater
Bambie 13, of: Bambie Treize, op zijn Frans voor beginners. Gedroomde personages ontmoeten elkaar in een film die nooit heeft bestaan. Vanavond t/m 8 november in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.

Theater
Thérèse Raquin van Emile Zola door Het Nationale Toneel. Met Anniek Pheifer als de wanhopige Thérèse die besluit haar man te vermoorden. Vanavond t/m 15 november in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

Theater
Woyzeck van Georg Büchner door Ro Theater, in regie van Gerardjan Rijnders. Met Rogier Philipoom als de getormenteerde soldaat die een wanhoopsdaad begaat. Vanavond t/m 9 november in de Rotterdamse Schouwburg.

Theater
De Dikke Van Dale, portret van een Zeeuwse, kinderrijke dorpsonderwijzer die de grondslag legde voor het beroemde woordenboek. Een reprise van Zeelandia. Zaterdag in Soest (Idea), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 5 november in Spijkenisse (De Stoep), 8 november in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Theater
De vrouw met de baard van Koos Terpstra (tekst/regie) door het Noord Nederlands Toneel. Reprise. Over het circus van de leugens en de waardering voor de beste leugenaar. Vanavond en vrijdag in De Harmonie, Leeuwarden; 4 november in Emmen (De Muzeval), 5 november in Hoorn (Het Park) én Hardenberg (De Voorveghter), 7 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
De Grote Verkiezingsshow door Het Zuidelijk Toneel. Over het gezin Alleman dat zijn ‘democratische burgerplichten’ zouden verwaarlozen. Tekst: Van Houts & De Ket (die ook meespelen). Vanavond in Hengelo (Rabotheater), vrijdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 1 november in Breda (Chassé Theater), 3 november in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 november in Groningen (Stadsschouwburg), 6 november in Terneuzen (Scheldetheater).

Theater
Ifigeneia in Aulis van Euripides door Toneelgroep Amsterdam i.s.m. Opera Studio Nederland. Met Roeland Fernhout en Tijn Docter als Agamemnon en Menelaos en Chris Nietvelt als Klytaimestra die haar dochter Ifigeneia probeert te redden. Regie: Robert Woodruff. Vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Haarlem (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 7 november in Zoetermeer (Stadstheater), 8 november in Alkmaar (De Vest).

Theater
Lex, een pathologische komedie, allerlaatste voorstelling van toneelgroep d’Electrique. Over een man met een simpel plan: gelukkig worden. Maar eerst zijn hand eraf, Taoïst worden en een vrouw ontmoeten. Met Frank Lammers en Anna Schoen. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 5 november in Almere (Corrosia).

Theater
Zoom van Theater Adhoc gaat over ‘de zomen van het licht’ in een samenspel van wetenschap en theater. Een onderzoek naar licht en (on)zichtbaarheid. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 9 november in Eindhoven (Parktheater).

Theater
Ik val... val in mijn armen door NTGent. Muzikaal uitstapje van Els Dottermans en Wim Opbrouck als country-duo, begeleid door een trio. Met songs van Johnny Cash, Norah Jones en Tammy Wynette (Stand by your man). Zaterdag in Alkmaar (De Vest) en tot slot 4 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
Oidiepoes van Euripides in een vrije bewerking van Het Volk, geregisseerd door Aike Dirkzwager. Het aloude verhaal over de man die zijn noodlot probeert te ontlopen en dan, zonder dat te weten, zijn vader vermoordt en zijn moeder trouwt. Zaterdag in Wassenaar (De Wassenaar), 6 november in Breda (Chassé), 7 november in Zwolle (Odeon).

Theater
Medea van Euripides door Bonheur. Bewerking en regie: Peter Sonneveld. Familiedrama uit de klassieke oudheid over jaloezie en kindermoord. Met Antoinette Jelgersma. Reprise. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 4 november in Groningen (Kruithuis), 6 t/m 9 november tot slot in Theater Bonheur, Rotterdam.

Theater
Maandageditie van Aluin. Maandag laatste bijeenkomst over ‘de toekomst van de journalistiek’ in Theater Kikker, Utrecht.

Theater
Pleinvrees van Alan Ayckbourn door het Nationale Toneel. Een komedie waarin zes volwassenen pijnlijk hun gemis aan contact ervaren. Met o.a. Stefan de Walle, Pauline Greidanus, Jeroen Spitzenberger. Regie: Ivar van Urk. Vanavond t/m 2 november tot slot in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vrijdag en zaterdag in Schouwburg, Tilburg; 5 t/m 8 november in Groningen (Stadsschouwburg).

Theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Vanavond deel 3 en 4; zaterdag en zondag een marathon van alle vier delen, in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

Dans
Ballet4all van Het Nationale Ballet bestaat uit 7e symfonie van Van Schayk, Twilight en Two van Van Manen en Etudes van Lander. Op 5 november (première) in Den Haag (Lucent Danstheater), 6 november in Eindhoven (Parktheater); tournee t/m 17 november.

Dans
CaDance, festival in Den Haag, nog t/m 15 november in onder meer Theater a/h Spui en Korzo5Hoog. Met choreografieën van Ann van den Broek, André Gingras, Hildegard Draaijer, Duda Paiva, Jens van Daele en vele anderen. www.cadance.nl

Dans
Tchaikovsky door het Boris Eifman Ballet uit Sint Petersburg. Over het leven en werk van de componist; een spraakmakende choreografie uit 1993. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Zwolle (Odeon), zondag in Groningen (Martiniplaza), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), 6 november in Apeldoorn (Orpheus).

Dans
Wonderworld van Scapino Ballet Rotterdam omvat tien korte choreografieën van o.a. Ed Wubbe, Georg Reischl, Eric Gauthier en Neel Verdoorn. Vanavond in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 6 november in Hoorn (Het Park), 7 november in Delft (De Veste).

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Emmeloord (’t Voorhuys), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), dinsdag in Leeuwarden (De Harmonie), 5 november in Den Bosch (Verkadefabriek), 6 november in Alphen a/d Rijn (Castellum).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden