Agenda theater

Heel erg gewoon, debuut van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) van regisseur Greg Nottrot en de acteurs Floor Leene en Boris van Bommel....

theater
De vrouw met de baard, een tekst en regie van Koos Terpstra bij het Noord Nederlands Toneel. Over het circus van de leugens, over wat we graag willen geloven en de waardering voor de beste leugenaar. Van 10 t/m 28 april in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Iets met paradijs van Anke Boerstra (regie & script) door Convoi Exceptionnel gaat over de zin van het verlies, en hoe daar mee om te gaan. Vanavond t/m 14 april in Frascati, Amsterdam; zaterdag première.

theater
Stock Nederland is een trilogie van Dood Paard over de staat van Nederland, bestaande uit Eco (10 t/m 14 april) van Oscar van Woensel, Schuur (17 t/m 21 april) van Rob de Graaf en Zelfportret, dat kan geen toeval zijn (25 t/m 28 april), steeds in Frascati, Amsterdam. Op 24 april docuNederland, een aantal documentaires over Nederland, gesprekken en foto's van Emilio Troncoso.

theater
Gastschrijvers, nieuwe teksten van jonge schrijvers, geënsceneerd door professionele regisseurs, zoals Marcus Azzini en Mechtild Prins. Steeds twee voorstellingen per avond, van 11 t/m 14 april en 18 t/m 21 april in het Gasthuis Theater, Amsterdam.

theater
Maeterlinck door NTGent en Toneelgroep Amsterdam is gebaseerd op het werk van de Gentse auteur Maurice Maeterlinck. Over de dagelijkse, intrigerende beslommeringen in een naaiatelier waar de dagen traag voorbijgaan. Monumentaal geënsceneerd door Christoph Marthaler. Vanavond t/m 20 april in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), 6 en 7 april in Utrecht (Stadsschouwburg), 11 april in Hoorn (Het Park), 12 april in Amstelveen (Schouwburg), 14 april in Nijmegen (Stadsschouwburg), 15 april in Amersfoort (De Flint).

theater
Cymbeline van Shakespeare door het Engelse gezelschap Cheek by Jowl, die tegendraadse versie maakte van dit stuk over politiek, bovennatuurlijke krachten en de liefde. Vanavond (eenmalig) in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag.

theater
A'dam vlamt! door Growing Up in Public gaat over een bijzondere nachtelijke ontmoeting tussen een prostituee en een zwerver. Tekst: Bas Beerendonk. Vandaag t/m 20 april om 12.30u als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
The Hairy Ape van Eugene O’Neill werd niet eerder in Nederland gespeeld. Een stoker op de grote vaart zoekt wraak wanneer een vrouw hem een harige aap noemt. Theatergroep Els inc. zet vijf acteurs en vijf muzikanten in. Regie: Arie de Mol. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 en 12 april in Leiden (LAKtheater), 13 t/m 15 april in Utrecht (Kikker).

theater
Rok van het mimeduo Boogaerdt/VanderSchoot is een ‘kostuumdrama met elektrische gitaren’. Over vrouwen in knellende keurslijven, emancipatie en vrijmaken. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum), vrijdag in Nijmegen (Lux), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 10 april in Enschede (Twentse Schouwburg), 11 april in Rotterdam (Lantaren/Venster).

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt, waarin hij de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk onderzoekt. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Vanavond in Verkadefabriek, Den Bosch; 13 april in Doetinchem (Gruitpoort), 20 en 21 april in Groningen (Kruithuis).

theater
Jeanne d’Arc, een andere dood door Theater Rast stelt de vraag of het beter is eervol te sterven of eerloos te blijven leven. Een vraag voor de jonge Jeanne in de uren voor haar executie. Een tekst van Stefan Tsanev. Regie: Celil Toksöz. Vrijdag in Rotterdam (Bibliotheektheater), zaterdag in Weesp (City of Wesopa), 10 april in Groningen (Kruithuis), 12 april in Den Haag (De Regentes).

theater
De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Een ‘treurspel in vijf bedrijven’ over de goden die zich zorgen maken over Nederland dat met een verkeerde leider ten gronde dreigt te gaan. Met Thijs Römer, Michel Sluysmans, Jaap Spijkers e.a. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 11 april in Nijmegen (LUX), 12 april in Arnhem (Schouwburg).

theater
Vallende ster, solo door René van ‘t Hof naar de gelijknamige novelle van J. Bernlef over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Van 11 t/m 22 april in het O.T. Theater, Rotterdam.

theater
Mug Inn, comedy van Mugmetdegoudentand, waarin vier kroegtijgers de situatie in de wereld doornemen. Met Joan Nederlof, Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters. Regie: Lineke Rijxman. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 6 en 7 april in Leiden (LAKtheater), 10 april in Alkmaar (De Vest), 13 april in Groningen (Grand Theatre).

theater
Wankel Evenwicht van Albee door Theatergroep Carver is een wrange relatiekomedie door Beppie Melissen, Marlies Heuer, Joke Tjalsma, Paul Kooij, Maike Meijer en Willem de Wolf. Vanavond t/m zaterdag tot slot in O.T. Theater, Rotterdam.

theater
Een ander land is een bewerking van James Baldwins roman Another Country (1960). Over het effect van de zelfmoord van een zwarte muzikant op de mensen om hem heen. Door Bonheur, in regie van Ruurt De Maesschalck. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bonheur in Rotterdam.

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrjdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Hoorn (Het Park), 10 april in Rotterdamse Schouwburg, 11 april in Deventer Schouwburg.

theater
Judas, solo van Han Kerckhoffs, waarin de verrader van Jezus zíjn kant van het verhaal doet. Een tekst van Lot Vekemans. Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 11 t/m 14 april in De Brakke Grond, Amsterdam.

theater
Het Wijde Land, klassiek ensemblestuk van Schnitzler door de Theatercompagnie in regie van Theu Boermans. Over lust, liefde en ontrouw. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), vrijdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 10 en 11 april in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
De Grote Oorlog, theater in de vorm van een miniatuurfilmset door Hotel Modern, met een geluidsconcept van Arthur Sauer. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), 11 april in Spijkenisse (De Stoep), 13 april in Alkmaar (De Vest).

theater
Blackbird van David Harrower gaat over een verboden liefde: die tussen een 12-jarig meisje en een man van 40 - vijftien jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Door Het Nationale Toneel. Vanavond t/m zondag tot slot in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Vanavond In Laren (Singer), 10 april in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 april in Den Bosch (Theater a/d Parade).

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), 12 april in Baarn (De Speeldoos).

dans
Points of view van het Nationale Ballet bestaat uit Ever since we van Annabelle Lopez Ocho en Hallelujah Junction, een stuk voor groot ensemble van Ted Brandsen, op muziek van John Adams. Voorts Kammerballett van Hans van Manen uit 1995 en Duets van Merce Cunningham uit 1980. Op 5, 6 en 7 april in het Muziektheater Amsterdam.

dans
Postscript door NDT II met werken van Lightfoot León en Ohad Naharin, vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Zwolle (De Spiegel), 10 april in Breda (Chassé Theater).

dans
Su Historia, tangoshow van tangolegende Miguel Angel Zotto. Nog t/m 9 april in RAI Amsterdam.

dans
Merg, dansvoorstelling over de liefde op basis van muziek van Monteverdi, Frescobaldi, Rossi en d’India. Door Leine & Roebana, begeleid door het barokensemble Locke Consort. Zaterdag in Goudse Schouwburg, 11 april in de Rotterdamse Schouwburg .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden