Agenda Theater

Victory Boogie Woogie door Het Zuidelijk Toneel. Een tekst en regie van Gerardjan Rijnders die zich liet inspireren door Mondriaans verhandeling over kunst, Trialoog....

Bloedjeuk/Hartruis, eerste voorstelling van Toneelgroep Cargo, een initiatief van Marcel Osterop en Constance Kruis. Een tweeluik, geschreven door Osterop, over ‘anonieme prutsers’, hun blinde ambities en zoektocht naar bestaansrecht. Vanavond (première) en vrijdag in Plaza Futura, Eindhoven. www.toneelgroepcargo.nl

Hadj, vijfde en laatste deel van de Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus, die zich richt op de bedevaart naar Mekka. Een bordeeleigenaar reist naar Mekka om zijn ziel te reinigen, voor het te laat is. Geïnspireerd op De gebroeders Karamazov van Dostojevski. Vanavond t/m 14 maart in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.

Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard door Dood Paard. Over twee zussen en een broer uit een rijke, incestueuze familie. De vrouwen, die nog in het ouderlijk huis wonen, besluiten hun excentrieke broer in huis te halen. Vanavond t/m 11 maart in Frascati, Amsterdam; zaterdag première.

... I think we are in Rat’s Alley door ‘t Barre Land. ‘Alvast deel 11 uit de cyclus: Eenheid van tijd, plaats, handeling.’ Van 10 t/m 14 maart in de Brakke Grond, Amsterdam.

Zeeuwse vrouwen door Theaterproductiehuis Zeelandia naar het boek Zeven Zeeuwse Vrouwen van Kees Slager. Vier actrices vertellen de verhalen van gewone vrouwen uit Zeeland, het geloof, de armoede en hun mannen. Regie: Dic van Duin. Vanavond première in Goes (De Mythe), vrijdag in Westkapelle (Westkapelle Herrijst), dinsdag in Vlissingen (Arsenaaltheater), 11 maart in Terneuzen (Scheldetheater), 13 maart in Hoogerheide (Kloosterhof).

Hotel Paradiso, kluchtige thriller van het Berlijnse gezelschap Familie Flöz, dat gebruik maakt van maskers. Over een hotel in de Alpen waar het ene lijk na het andere wordt gevonden. Vrijdag in Veghel (De Blauwe Kei), zaterdag in Waalwijk (De Leest), zondagmiddag in Tiel (Agnietenhof), 11 maart in Venray (Schouwburg), 12 maart in Zwolle (Odeon). www.ruuddegraaf.nl

Everybody happy van Kassys onderzoekt het geheim van de tevreden en blije mens. Leidt de drang naar geluk wel tot een beter bestaan? een concept en regie van Liesbeth Gritter. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (de Brakke Grond), 11 maart in Rotterdamse Schouwburg, 12 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw). www.kassys.nl

De grote liefde, geschreven en geregisseerd door Ger Thijs. Terwijl Theater De Liefde wordt onttakeld, krijgt een toneelechtpaar bezoek van een oude liefde, waarmee alle relaties in een nieuw licht komen te staan. Met Derek de Lint, Renée Soutendijk en Kitty Courbois. Vanavond t/m zaterdag (première) in de Leidse Schouwburg; dinsdag in Waalwijk (De Leest), 11 maart in Delfzijl (De Molenberg).

De geit, of Wie is Sylvia? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Met Bert Luppes als getrouwde man die volledig in de ban is van een geit. Ook met Ria Eimers, Willem de Wolf en Joost Bolt. Vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in het O.T.Theater, Rotterdam (daar t/m 22 maart). Op 9 en 10 april in Amsterdam (Theater Bellevue) en 16 april in Haarlem (Toneelschuur).

Hotel Atlantico, over vier (homo)vrienden op vakantie in Portugal. Tekst: Frank Houtappels. Regie: Kees Prins. Met Marc-Marie Huijbregts, Paul Groot, Dick van den Toorn en Hajo Bruins. Vanavond in Nieuwegein (De Kom), vrijdag in Heerhugowaard (Cool), zaterdag in Amsterdam (De Meervaart), 10 maart in Almere (Schouwburg), 11 t/m 14 maart in Rotterdam (Oude Luxor).

Hysteria door Tg Winterberg met tekst van Annemarie Slotboom. Over hysterische vrouwen, modeziektes en een onbeantwoorde liefde. Lunchvoorstelling t/m 15 maart om 12.30u in Bellevue, Amsterdam.

Nocturne door het Nationale Toneel met Eric Schneider en Lou Landré als twee oude acteurs die mijmeren over hun theaterverleden. Een tekst van Eric Schneider. Vanavond t/m 14 maart in het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag.

Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Leiden (LAKtheater), 12 t/m 14 maart in Utrecht (Huis a/d Werf), 21 maart in Eindhoven (Plaza Futura).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m zaterdag in Heerlen (Parkstad Theater), 11 t/m 14 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 18 t/m 21 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Helmond (Kunstkwartier), 10 maart in Gorinchem (Theater Periscoop), 11 maart in Arnhem (Schouwburg), 13 maart in Rijssen (Parkgebouw), 14 maart in Geertruidenberg (De Schattelijn), 18 maart in Zwolle (Odeon).

Datumloze dagen van Jeroen Brouwers door Het Vervolg. De monoloog van een vader over zijn ongewenst zoon, over zijn mislukkingen, over liefde en dood. Gespeeld door Tom Jansen. Reprise. Maandag in Venlo (De Garage), 10 maart in Hoorn (Het Park), 11 maart in Deventer Schouwburg, 12 maart in Heerlen (Parkstad Theater), 13 maart in Eindhoven (Parktheater).

Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 11 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 12 t/m 15 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg).

Zoals de dingen gaan ... , solo door Peter De Graef over een man die met iedereen overhoop ligt, op de vlucht slaat en tot bezinning komt nadat het noodlot definitief is toegeslagen. Op 11 maart in Haarlem (Toneelschuur), 12 maart in Rotterdamse Schouwburg.

Tien geboden door NTGent naar Kieslowski’s Dekalog . In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 14 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg) en 28 maart in Groningen (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Hengelo (Rabotheater), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 en 12 maart tot slot in Amsterdam (Theater Bellevue).

De Architect, (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst van Marijke Schermer. Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Vlissingen (Arsenaaltheater), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), zondag in Oss (De Lievekamp), dinsdag in Helmond (’t Speelhuis), 11 maart in Veghel (De Blauwe Kei), 12 maart in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 13 maart in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Dans
A house is not a home #2, een concept van Jorinde Kuiper. Ze danst en zingt, begeleid door drie musici (cimbalon/cello/hoorn). Vanavond t/m 14 maart in Theater a/h Spui, Den Haag; zaterdag première.

Déjà Vu , liefdesduet van Hans van Manen door Nederlands Dans Theater II, voorts Passomezzo van Naharin en twee wereldpremières, van Lightfoot León en Luká Timulak. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Breda (Chassé Theater), dinsdag in Rotterdamse Schouwburg, 15 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Dancing with the Sound Hobbyist door Zita Swoon en Rosas, een combi van danstheater en popmuziek. Vanavond in Haarlem (Stadsschouwburg), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 11 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 12 maart in Venlo (De Maaspoort).

footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en Ascent op muziek van Kyriakides. Maandag en dinsdag in Amsterdam (Theater Bellevue).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden