Agenda theater

theater..

Kaspar, locatievoorstelling van Theaterwerkplaats Generale Oost door het kunstenaarscollectie De Waterlanders. Over een jongen die na elf jaar in een donkere cel wordt vrijgelaten en de wereld verkent. Vanavond t/m 20 mei in BusinessPark Arnhem (De Zoeten Laboratorium). Zie ook: www.generaleoost.nl.

Whoiswhowaswhoistocome, locatieproject van kunstenaarsinitiatief De Maan op Rood/Noot, een voormalige paardenfokkerij bij Leidse Rijn. Inspiratie voor de voorstelling vormde het familie-epos As I Lay Dying van Faulkner. Van 9 t/m 27 mei. Reserveren tel. 06-27524301 of www.demaan.com.

Two of a kind van Rotterdams Lef is een tweeluik, en bestaat uit de eenakters Nomads en Strijders, die beide over een zoektocht gaan. Op 9 mei in Markant, Apeldoorn; 10 (première), 17 en 18 mei in Hal 4, Rotterdam (première), 11 mei in De Regentes, Den Haag.

Juliana van Ger Thijs gaat over de Greet Hofmans-affaire in retrospectief: in het vagevuur treffen Bernhard, Juliana, Hofmans en minister-president Beel elkaar. Een Bos Theaterproductie met Renée Soutendijk, Jaap Spijkers, Marisa van Eyle en Dic van Duin. Zaterdag in Tiel (Agnietenhof), 9 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 11 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 12 mei in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

Walhalla, locatieproject van Het Zuidelijk Toneel over idealisme. Drie teksten over een wereldverbeteraar (gespeeld door Bert Luppes), aangevuld met debatten en muziek. Vanavond t/m 13 mei in Amsterdam (Storkfabriek, Oostenburg), 17 t/m 27 mei in Hengelo (Storkfabriek, Esrein 44).

Onderbuikblues van Peter Handke door Ro Theater, met Herman Gilis als oerkankeraar die iedereen van zich vervreemd. Van 5 t/m 7 mei in Amsterdam (Bellevue), 9 en 10 mei in Rotterdam (Ro Theater).

Oresteia, nieuwe bewerking van het (bloedige) epos van Aischylos door het Nationale Toneel. Een marathonvoorstelling in regie van Johan Doesburg. Met Mark Rietman, Marie-Louise Stheins, Hans Hoes e.v.a. Vanavond t/m 27 mei om 18 uur in de Lourdeskerk in Scheveningen

(www.oresteia.nl).

Hof van Haile door Orkater gaat over een dictator van een imaginair Afrikaans land, die alles en iedereen - inclusief een Noorse journaliste - gebruikt om zijn macht te behouden. Zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 10 mei in Alkmaar (De Vest), 13 mei in Leeuwarden (De Harmonie).

De Storm van Shakespeare door De Appel, in regie van Aus Greidanus. Een schipbreuk is het begin van een aantal stormachtige ontwikkelingen. In het Appeltheater, Den Haag, t/m 20 mei.

Hersenschimmen, bewerking van Bernlefs boek door Guy Cassiers voor Ro Theater. Met Joop Keesmaat als de dementerende Maarten Klein. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 9 t/m 12 mei in Leeuwarden (De Harmonie).

Quality Time van Mugmetdegoudentand heeft als ondertitel: 'een black-fear-comedy'. Over een modern gezin met twee kleine kinderen, die meer gevoel voor realiteit hebben dan hun ouders. Met Joan Nederlof, Marcel Musters, Willem de Wolf en Lineke Rijxman. Op 12 mei in Alkmaar (De Vest), 13 mei in Purmerend (De Verbeelding) en tot slot 16 t/m 27 mei in Amsterdam (De Brakke Grond).

De nacht zingt zijn eigen lied, een tekst van Jon Fosse in regie van Olivier Provily bij Het Zuidelijk Toneel. Over een rusteloze jonge vrouw, een onzekere schrijver en de angst om keuzes te maken. Met Cas Enklaar, José Kuijpers, Nanette Edens e.a. Vanavond Utrecht (Kikker), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 10 en 11 mei in Leiden (LAKtheater), 12 en 13 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Banden van Theatergroep Carver werd gemaakt door Beppie Melissen, Jim van der Woude en Martin Hofstra. Een moeder, haar zoon en haar broer wonen samen, zo vertrouwd met elkaar en toch zo vreemd soms. Vanavond t/m zaterdag in Leiden (LAKtheater), 9 t/m 29 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

Paradijs sub aarde is een sf-sprookje van Els inc., geschreven door Nirav Christophe. Over een groepje uitverkorene dat de opgebrande aarde mag verlaten voor een nieuwe wereld. Daar zullen geen fouten meer worden gemaakt. Vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek), zaterdag in Hilversum (Theater Achterom), 9 mei in Schiedam (Theater a/d Schie), 12 en 13 mei in Haarlem (Toneelschuur).

Mightysociety2+3, project van Eric de Vroedt, dat bestaat uit twee kleine voorstellingen: het portret van een terrorist, Ibrahim K. en dat van zijn slachtoffers, een groepje hyper-individualisten. Alles speelt zich vlak vóór een aanslag af, in een hotelkamer én in het theater. Vanavond en vrijdag in Alkmaar (Provadja) en tot slot 18 t/m 20 mei in Rotterdamse Schouwburg.

Juliana's Derde Weg, een tekst van Ineke ter Heege en Jan-Jaap Jansen over het pacifisme van Juliana. Door theatergroep De Kern. Vrijdag in Valkenswaard (De Hofnar), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 11 mei in Etten-Leur (De Nobelaer).dans

Fairy-Tales Reconfigured is een choreografie van Bruno Listopad, waarin onder meer een spiderman, een cowgirl, een indiaan, een prinsesje en een duiveltje figureren. Langzaam komen ze tot leven. Zaterdag in De Lieve Vrouw, Amersfoort.

The Colour of Time van Nederlands Dans Theater I bestaat uit Skindex van Wayne McGregor, Shoot the Moon van Lightfoot León en Claude Pascalo van Kylián. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 20 en 21 mei in Den Haag (Lucent Danstheater).

Het Zwanenmeer door het Nationale Ballet, vrijdag en zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 9 en 10 mei in Arnhem (Schouwburg), 12 en 13 mei in Rotterdamse Schouwburg.

Hear me, tweede deel waarin Conny Janssen Danst de stad als thema gebruikt. Elf dansers dagen elkaar uit en duiken onder in de stad. Met medewerking van trompettist Eric Vloeimans en pianist Jeroen van Vliet. Op 10 mei in Stadskanaal (Geert Teis), 12 mei in Goudse Schouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden