Agenda theater

Odyssee, De laatste beproeving van Homerus door Bonheur, in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Tweede monoloog van Paul R....


Torquato Tasso van Goethe door ‘t Barre Land, een nieuwe vertaling en enscenering van de succesvolle voorstelling uit 1997. Vrijdag en zaterdag in de Haarlemse Toneelschuur; 9 en 10 november in de Rotterdamse Schouwburg.


Kroniek van een karakter, portret van Jeroen Brouwers door de Vlaamse acteur Tom Van Bauwel. Vrijdag in Maastricht(Theater a/h Vrijthof), 26 oktober in Groningen (Het Kruithuis).


Hotel Alaska gaat over een man en een vrouw die als vermist zijn opgegeven en hun toevlucht hebben genomen tot een hotel. Door het Handtheater dat gebarentaal gebruikt, voor doof én horend publiek. Regie: Claire Fleury. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam; vrijdag première.


Arsenicum en oude kant, de oude klucht die een thriller wil zijn, is door regisseur Bruun Kuijt opgepoetst. Hetty Heyting en Truus te Selle spelen de oude vrijsters die eenzame mannen vergiftigen en pas in de problemen komen als hun neef met een lijk komt aanzetten. Een productie van Het Thriller Theater. Vanavond in Papendrecht (De Willem), vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Baarn (De Speeldoos), zondag in Rotterdam (Theater Zuidplein), 2 en 3 (première) oktober in de Goudse Schouwburg.


Platform door NTGent, naar de roman van Michel Houellebecq over een jong stel dat iedereen wil laten genieten van seks, en daarin wreed wordt verstoord door een terreuraanslag. Regie: Johan Simons. Reprise. Onderdeel van Topstukken. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg).


Ik ben weg van Ger Thijs (tekst/regie) door Het Toneel Speelt. Met Mark Rietman en Peter Blok als twee kunstbroeders die elkaar na jaren weer ontmoeten en pijnlijke herinneringen ophalen. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Amersfoort (De Flint), zondag in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 4 oktober in Tiel (Agnietenhof).


Met een schoolbord en een krijtje door Theater Adhoc. In de reeks ‘de verbeelding van onzichtbare dimensies’. Twee wiskundedocenten (Joke Tjalsma en Jan van den Berg) blijven hangen op school en vergeten de tijd en de normale omgangsvormen. Zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 1 en 2 oktober in Enschede (Vrijhof), 3 en 4 oktober in de Rotterdamse Schouwburg.


Sic transit gloria mundi (’Aldus vergaat de glorie van de wereld’) door Alaska. Twee mannen en twee vrouwen zitten vast op een luchthaven en verliezen de grip op hun leven. Met Dragan Bakema en Maria Kraakman. Tekst en regie: Marijke Schermer. Gratis toegankelijk. Vanavond in Alkmaar (Provadja), vrijdag in Heemskerk (De Cirkel), zaterdag in Arnhem (Oostpool), zondag in Utrecht (Kikker), 5 en 6 oktober in Haarlem (Toneelschuur).


3 zusters van Anton Tsjechov door Joop van den Ende theaterproducties/Stage Enterntainment in de serie Toneelmeesters. Regie: Hans Croiset en Karina Kroft. Tekst: Judith Herzberg. Gespeeld door cum laude-afgestudeerde theaterstudenten. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), vrijdag in Noordwijk (De Muze), zaterdag in Zutphen (De Hanzehof), 2 oktober in Schouwburg Amstelveen.


Hoofd van Jetse Batelaan laat doortastende observaties van levensecht gedrag zien in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Door Ro Theater met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Vanavond en vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura).


Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van een voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van de contrabas van Jelte van Andel. Vanavond t/m zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 3 oktober in Zwolle (Odeon), 4 en 5 oktober in Utrecht (Huis a/d Werf).


Een soort van mooi door Het Zuidelijk Toneel, van en met Marcel Osterop en Constance Kruis, in regie van Olivier Provily. Toont de intieme momenten in een liefdesrelatie. Vanavond in Hoofddorp (Oude Raadhuis), vrijdag in Goes (Podium ‘t Beest), zaterdag in Zwolle (De Spiegel), 3 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 4 oktober in Berg-eijk (De Kattendans).


Melanie Klein van Nicholas Wright door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Met Marlies Heuer en José Kuijpers als de psychoanalytica Melanie Klein en haar dochter Melitta in een spannende machtsstrijd. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.


Liefdesbrieven van A.R. Gurney door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet, in regie van Mette Bouhuijs. Over twee geliefden die elkaar hun hele leven schrijven. Vanavond t/m 5 november in de Kon. Schouwburg in Den Haag.


Romeinse tragedies door Toneelgroep Amsterdam omvat drie politieke stukken van Shakespeare, Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra. Regisseur Ivo van Hove poogt de mechanismen van de politiek bloot te leggen. Laatste voorstellingen zaterdag en zondag in deSingel, Antwerpen.

dans
Wordt aan gewerkt! toont vijf mensen in een bouwvallige houten kooi: de dansers/choreografen Andrea Boll en Andreas Denk (Hans Hof Ensemble) en de slagwerkers Florien Hamer en Diego Espinosa, en pianist Wiebe Gotink (muziekensemble SOIL). Zaterdag en zondag (première), 2 en 3 oktober in Lantaren/Venster, Rotterdam.

dans
Sinfonia Eroica van Michèle Anne De Mey op muziek van Beethoven, Mozart en Jimi Hendrix. Herneming van dansproductie uit 1990, waarin paren worden gevormd en uiteenvallen, en zich opnieuw vormen. Vrijdag in Schouwburg Amstelveen, 2 en 3 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 5 oktober in Goudse Schouwburg.

dans
Reoccurrence, choreografie van Bob Foltz, die in 2006 zijn afscheidsproductie was en nu een nieuwe tournee maakt. Door Foltz + Company. Over de schoonheid en de betovering van dans. Op 3 oktober in Groningen (Grand Theatre), 5 oktober in Den Haag (Korzo), 6 oktober in Arnhem (Schouwburg), 8 oktober in Amsterdam (Bellevue), 13 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 17 en 18 oktober in Utrecht (Theater Kikker) en tot slot 28 oktober in Veendam (Cultureel Centrum Van Beresteyn).

dans
Drawn Onward van Lightfoot León door het Nederlands Dans Theater m.m.v. Holland Symfonia. In combinatie met Bella Figura van Jirí Kylián en Trio van William Forsythe. Vanavond in Venlo (De Maaspoort), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 2 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 4 t/m 6 oktober in Amsterdam (Muziektheater).

dans
Hans van Manen festival met een drieledig programma in de piste van Theater Carré: Symfonieën der Nederlanden (muziek: Louis Andriessen), Black Cake (muziek: o.a. Tsjaikovski, Stravinsky) en Live (muziek: Liszt) door Het Nationale Ballet. Vanavond t/m zondag(middag) in Carré, Amsterdam.

kleinkunst
Ruïnes door Hans Dorrestijn en Martin van Dijk. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), 2 t/m 4 oktober in Amsterdam (De Kleine Komedie).

kleinkunst
Altijd de liefde door Lucretia van der Vloot. Zaterdag in Lelystad (Agora), 4 oktober in Hilversum (Achterom), 5 oktober in Zaltbommel (De Poorterij).

kleinkunst
Alles nog prachtig door Mylou Frencken. Zaterdag in Druten (Agora), 3 oktober in Purmerend (De Purmaryn), 6 oktober in Enschede (Twentse Schouwburg).

kleinkunst
Delirium door Javier Guzman. Vrijdag in Helmond (’t Speelhuis), zaterdag in Rijen (De Boodschap), 2 en 3 oktober in Meppel (Ogterop), 5 oktober in Drunen (De Voorste Venne), 6 oktober in Hoogerheide (Kloosterhof).

kleinkunst
Natuurlijke selectie door NUHR. Vanavond t/m zaterdag in Deventer (Schouwburg), 3 en 4 oktober in Alphen a/d Rijn (Castellum), 5 oktober in Winschoten (De Klinker).

kleinkunst
Schreeuwstorm door Youp van ’t Hek. Vanavond t/m 13 oktober in Nieuwe Luxor, Rotterdam.

kleinkunst
Hakili Jambar door Samba Schutte. Vanavond in Meppel (Ogterop), 4 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 5 oktober in Diemen (De Omval), 6 oktober in Hendrik Ido Ambacht (Cascade).

kleinkunst
Micha Wertheim voor gevorderden, vrijdag in Almere-Stad (Schouwburg), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), 3 oktober in Hoorn (Het Park).

kleinkunst
Dood en Verderf door Kees Torn. Zaterdag in Bemmel (Toestanden op het Podium), 5 oktober in Hilversum (Achterom), 6 oktober in Deventer (Bouwkunde).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden