Agenda Theater

Buk is een solo door John Buijsman over Charles Bukowski, Amerikaanse dichter, drinker en nachtbraker. Met live-muziek van Keimpe de Jong (saxofoon) en Andreas Suntrop (gitaar)....

Wat nu weer van Wim T. Schippers is het ‘logische’ vervolg op Wuivend graan. Met opnieuw Titus Muizelaar en Kees Hulst als tragikomisch duo en Mareille Labohm als ‘intrigerend vrouwspersoon’. Vanmiddag, vrijdag en zondag om 12.30u als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam; 24 en 25 maart in Grand Theatre, Groningen.

Meisje Loos, tweede deel van Trilogie van het Verleden van Carla Mulder op basis van 2000 stereoscopische foto’s van haar grootvader. In navolging van haar opa reisde Mulder per boot naar Amerika. Regie: Dirk Groeneveld. Vanavond t/m zaterdag in Toneelschuur, Haarlem; vrijdag première.

...I think we are in Rats’ Alley, montagevoorstelling van ‘t Barre Land met teksten uit de wereldliteratuur. Negen keer wordt een trapje beklommen om verslag te doen van wat er dan is te zien. Vrijdag en zaterdag in Rotterdamse Schouwburg en 24 t/m 26 maart in De Brakke Grond, Amsterdam; 25 maart première.

Brigadier Fub of het eeuwig menselijke door Carver. Door Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Raymonde de Kuyper en Ton Kas, met teksten en ideeën van Gummbah. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 26 maart in Tilburg (NWE Vorst), 27 en 28 maart in Rotterdamse Schouwburg, 31 maart in Goudse Schouwburg, 2 april in Zwolle (Odeon).

Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet, een voorstelling van Jetse Batelaan door het RO Theater. Batelaans doorgaans verlegen, afwachtende personages laten zich nu eens van een agressieve kant zien. Met Herman Gilis, Gijs Naber e.a. Van 27 t/m 29 maart in Rotterdam (RO Theater), 2 april in Dordrecht (Kunstmin).

Wervel, solo van Boukje Schweigman uit 2005. Geïnspireerd door de derwisj-dans draait Schweigman eindeloos om haar as. Reprise. Van 24 t/m 28 maart in Theater Frascati, Amsterdam.

The right thing, een ‘soulvolle’ voorstelling door Urban Myth naar de film Do the right thing van Spike Lee. Op een hete dag in New York raken de gemoederen verhit rond de pizzeria van Sal. Tekst en regie: Jörgen Tjon A Fong. Vanavond in Nijmegen (Lux), 24 maart in Delft (de Veste), 27 maart in Hilversum (Achterom), 1 april in Den Haag (Theater a/h Spui), 2 april in Groningen (Kruithuis).

Koning Lear van Shakespeare door het RO Theater. Reprise met Jack Wouterse in de titelrol als een boze, waanzinnige, oude koning die voelt hoe hij langzaam de regie over zijn leven verliest. Regie: Alize Zandwijk. Vanavond t/m 22 maart in de Rotterdams Schouwburg. www.rotheater.nl

Victory Boogie Woogie door Het Zuidelijk Toneel. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders. Geïnspireerd door Mondriaans verhandeling over kunst, Trialoog. Was Mondriaan een genie of een maniak? Vrijdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 25 maart in Roosendaal (De Kring), 28 maart in Breda (Chassé Theater), 29 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 31 maart in Heerlen (Parkstad Theater).

Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard door Dood Paard. Over twee zussen en een broer uit een rijke, incestueuze familie. De vrouwen, die nog in het ouderlijk huis wonen, besluiten hun excentrieke broer in huis te halen. Zaterdag in Almere (De Roestbak), 27 en 28 maart in Haarlem (Toneelschuur).

De geit, of Wie is Sylvia? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Met Bert Luppes als getrouwde man die volledig in de ban is van een geit. Ook met Ria Eimers, Willem de Wolf en Joost Bolt. Vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag in het O.T.Theater, Rotterdam (daar t/m 22 maart). Van 9 t/m 11 april in Amsterdam (Theater Bellevue) en 16 april in Haarlem (Toneelschuur).

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’, geschreven door Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis. Vanavond in Tilburg (De NWE Vorst), vrijdag in Doetinchem (De Gruitpoort), zaterdag in Wormer (Dorpstheater), 25 maart in Deventer Schouwburg, 26 maart in Enschede (Concordia), 27 maart in Nijmegen (Lux).

Lange Dagreis naar de Nacht van O’Neill door Het Nationale Toneel. Wegens succes in reprise. Met Ariane Schluter en Jaap Spijkers als ouders van een gezin dat van verslavingen, wantrouwen en schuldgevoelens aan elkaar hangt. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), dinsdag in Kerkrade (Parkstad Theater), 25 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 27 maart in Heerhugowaard (Cool), 28 maart in Laren (Singer Theater), 31 maart en 1 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 25 maart in Arnhem (Schouwburg), 27 en 28 maart in Groningen (Grand Theatre), 3 april in Ede (Cultura).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m 21 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 25 t/m 28 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg), 31 maart en 1 april in Tilburg (Schouwburg).

Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Goudse Schouwburg, 21 maart in Amstelveen (Schouwburg), 27 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 28 maart in Amsterdam (Meervaart), 29 maart in Bussum (Spant).

Datumloze dagen van Jeroen Brouwers door Het Vervolg. De monoloog van een vader over zijn ongewenst zoon, over zijn mislukkingen, over liefde en dood. Gespeeld door Tom Jansen. Reprise. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), 25 maart in Boxmeer (de Weijer), 26 maart in Dordrecht (Kunstmin), 28 maart tot slot in Tiel (Agnietenhof).

Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Zwolle (Odeon), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater), 26 maart in Lelystad (Agora), 27 en 28 maart in Leidse Schouwburg, 31 maart in Veenendaal (De Lampegiet).

Medea van Euripides door Noord Nederlands Toneel in regie van Ola Mafaalani. Met Malou Gorter. Van 25 t/m 28 maart tot slot in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Tien geboden door NTGent naar Kieslowski’s Dekalog . In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon tot slot 28 maart in Groningen (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

De Architect, (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst van Marijke Schermer. Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Drie extra voorstellingen in Theater Bellevue, Amsterdam: op 31 maart, 1 en 2 april.

Dans
So here we are, locatievoorstelling van Conny Janssen uit 2007 bewerkt voor het theater. Live begeleid door ensemble Original Winds. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zondag in Eindhoven (Parktheater), 25 maart in Breda (Chassé Theater), 27 maart in Emmeloord (’t Voorhuys), 28 maart in Amersfoort (De Flint), 31 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

DansClick 6 bestaat uit twee duetten, Couple-like van Keren Levi & Ugo Dehaes en Odd van Pia Meuthen. Met een inleiding van Porshia, de prima ballerina van schuimrubber van danser/poppenspeler Duda Paiva. Vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 24 maart in Tilburg (Schouwburg), 25 maart in Helmond ('t Speelhuis), 26 maart in IJmuiden (Witte Theater), 27 maart in Alkmaar (De Vest).

Déjà Vu , liefdesduet van Hans van Manen door Nederlands Dans Theater II, als ook Passomezzo van Naharin. Voorts wereldpremières van Lightfoot León en Luká Timulak. Vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 21 maart in Zwolle (Odeon), 24 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 26 t/m 28 maart in Den Haag (Lucent Danstheater), 31 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg).

footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en Ascent op muziek van Kyriakides. Van 25 t/m 27 maart tot slot in Rotterdam (Lantaren/Venster).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden