Agenda Theater

Louterbloemen, tekst van Jules Terlingen en Geert de Jong door Toneelgroep De Appel. Vier dagen uit het dagelijks leven op een volkstuincomplex, inclusief zonsverduistering....

Boven is het stil door Het Vervolg is gebaseerd op een roman van Gerbrand Bakker. Over een boer die wacht op de dood van zijn vader en dan onverwachts bezoek krijgt. Regie: Annelore Kodde. Vanavond t/m 5 april in Derlon Theater, Maastricht; vrijdag première. www.hetvervolg.nl

Antigone - Kreon - Oidipous, een bewerking van drie stukken van Sofokles door Thibaud Delpeut. Centrale vragen: volgens welke wetten moeten wij leven, en: welk ideaal is sterk genoeg om voor te sterven? Een productie van TA-2 en Toneelschuur. Met Barry Atsma, Jacob Derwig, Fred Goessens, Janni Goslinga e.a. Vanavond t/m 11 april in Toneelschuur, Haarlem; zondagmiddag première. www.toneelgroepamsterdam.nl

Het laatste vuur van Dea Loher door RO Theater. Acht mensen vertellen hoe een tragisch verkeersongeluk hun leven dramatisch heeft veranderd. Regie: Alize Zandwijk. Met Sylvia Poorta, Fania Sorel, Bart Slegers e.a. Van 31 maart t/m 3 april in de Rotterdamse Schouwburg. www.rotheater.nl

Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Reprises van succesvolle voorstelling met Ria Eimers en Bert Luppes als het echtpaar Martha en George, dat elkaar tot het uiterste drijft. Vrijdag t/m zondag(middag), 1 t/m 4 april in O.T. Theater, Rotterdam.

Sexappeal door Mugmetdegoudentand. Hanneke Groenteman, Marcel Musters en Beppe Costa doen auditie voor de rol in hun leven. Tekst van Lineke Rijxman en Joan Nederlof. Van 1 t/m 4 april in Haarlem (Toneelschuur), 6 en 7 april in Groningen (Grand Theatre), 8 april in Deventer Schouwburg.

De terugkeer van Olbyses door Theater Rast. Over de terugkeer van Odysseus, en het vreemdeling zijn dat van alle tijden is. Met Marij van den Boom, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Marcel Faber e.a. Vanavond (première) t/m zaterdag in Podium Mozaïek, Amsterdam. www.rast.nl

Villa Europa door De Warme Winkel is een theatraal portret van schrijver Stefan Zweig. Vrijdag (première) t/m 4 april in De Balie, Amsterdam; 9 t/m 18 april in De Paardenkathedraal, Utrecht.

Wat nu weer van Wim T. Schippers is het ‘logische’ vervolg op Wuivend graan. Met opnieuw Titus Muizelaar en Kees Hulst als tragikomisch duo en Mareille Labohm als ‘intrigerend vrouwspersoon’. Vrijdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 28 en 29 maart (12.30u) in Amsterdam (Bellevue), 7 april in Tilburg (Schouwburg).

Brigadier Fub of het eeuwig menselijke door Carver. Door Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Raymonde de Kuyper en Ton Kas, met teksten van Gummbah. Vanavond in Tilburg (NWE Vorst), 27 en 28 maart in Rotterdamse Schouwburg, 31 maart in Goudse Schouwburg, 2 april in Zwolle (Odeon).

Een cowboy met zijn handen hoog juicht waarschijnlijk niet, een voorstelling van Jetse Batelaan door het RO Theater. Met Herman Gilis, Gijs Naber e.a. Van 27 t/m 29 maart in Rotterdam (RO Theater), 2 april in Dordrecht (Kunstmin), 3 april in Den Bosch (Verkadefabriek), 8 april in Zaandam (Zaantheater).

Buk is een solo door John Buijsman over Charles Bukowski, de Amerikaanse dichter, drinker en nachtbraker. Met live-muziek van Keimpe de Jong (saxofoon) en Andreas Suntrop (gitaar). Vrijdag in Leidschendam (Camuz), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 31 maart in Groningen (Kruithuis), 3 april in Dordrecht (Kunstmin), 4 april in Houten (Theater a/d Slinger).

Wervel, solo van Boukje Schweigman uit 2005. Geïnspireerd door de derwisj-dans draait Schweigman eindeloos om haar as. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Theater Frascati, Amsterdam.

The right thing, een ‘soulvolle’ voorstelling naar de film Do the right thing van Spike Lee uit 1989. Op een hete dag in New York raken de gemoederen verhit rond de pizzeria van Sal. Tekst en regie: Jörgen Tjon A Fong. Vrijdag in Hilversum (Achterom), 1 april in Den Haag (Theater a/h Spui), 2 april in Groningen (Kruithuis), 7 en 8 april in Haarlem (Toneelschuur).

Victory Boogie Woogie door Het Zuidelijk Toneel. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders. Geïnspireerd door Mondriaans verhandeling over kunst, Trialoog. Was Mondriaan een genie of een maniak? Zaterdag in Breda (Chassé Theater), zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 31 maart in Heerlen (Parkstad Theater), 1 april in Middelburg (Stadsschouwburg), 3 april in Hoorn (Het Park), 4 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard door Dood Paard. Over twee zussen en een broer uit een rijke, incestueuze familie. De vrouwen, die nog in het ouderlijk huis wonen, besluiten hun excentrieke broer in huis te halen. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 1 april in Den Bosch (Verkadefabriek), 2 en 3 april in Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 april in Utrecht (Kikker).

Zeeuwse vrouwen door Theaterproductiehuis Zeelandia naar het boek Zeven Zeeuwse Vrouwen van Kees Slager. Vier actrices vertellen de verhalen van vrouwen uit Zeeland, het geloof, de armoede en hun mannen. Regie: Dic van Duin. Vrijdag in Tholen (De Meulvliet), zaterdag in Yerseke (De Zaete), dinsdag in Kamperland (Studio Zeelandnet), 1 en 2 april in Amsterdam (M-Lab), 3 april in Den Haag (Theater a/h Spui).

Instinct door NTGent in regie van Johan Simons. Naar Double Indemnity in Three of a Kind, een thriller van James M. Cain. Met Pierre Bokma als oplichter, minnaar en pechvogel, en Elsie de Brauw als zijn partner in crime. Reprise. Maandag in Delft (De Veste), 1 april in Apeldoorn (Orpheus), 2 april in Arnhem (Schouwburg), 4 april in Dordrecht (Kunstmin), 7 en 8 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De geit, of Wie is Sylvia? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Met Bert Luppes als getrouwde man die volledig in de ban is van een geit. Ook met Ria Eimers, Willem de Wolf en Joost Bolt. Op 9, 10 en 11 april in Amsterdam (Theater Bellevue) en 16 april in Haarlem (Toneelschuur).

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’ van Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis. Vanavond in Enschede (Concordia), vrijdag in Nijmegen (Lux), 31 maart in Breda (Chassé Theater), 2 t/m 4 april in Utrecht (Kikker), 8 april in Eindhoven (Plaza Futura). www.keesen-co.nl

Lange Dagreis naar de Nacht van O’Neill door Het Nationale Toneel. Wegens succes in reprise. Met Ariane Schluter en Jaap Spijkers als ouders van een gezin dat van wantrouwen en schuldgevoelens aan elkaar hangt. Vrijdag in Heerhugowaard (Cool), 28 maart in Laren (Singer Theater), 31 maart en 1 april in Amsterdam (Stadsschouwburg), 2 april in Alkmaar (De Vest), 3 april in Roosendaal (De Kring).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m 28 maart in Eindhoven (Stadsschouwburg), 31 maart en 1 april in Tilburg (Schouwburg), 3 en 4 april in Breda (Chassé Theater), 7 en 8 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Tien geboden door NTGent naar Kieslowski’s Dekalog. In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Deel 2 is te zien zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Amstelveen (Schouwburg) en 1 april in Den Haag (Kon. Schouwburg). Deel 1 en 2 als marathon op 28 maart in Groningen (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

De Architect, (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst van Marijke Schermer. Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Drie extra voorstellingen in Theater Bellevue, Amsterdam: op 31 maart, 1 en 2 april.

Dans
Fuerz y Compas door het Cubaanse gezelschap Danza Cuba, dat geheel uit vrouwen bestaat. Een mengeling van flamenco, salsa, ballet, afro-cubaans en Cubaanse ritmes. Dinsdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 1 april in Alkmaar (De Vest), 2 april in Oss (De Lievekamp), 3 april in Amersfoort (De Flint), 4 april in Almelo (Theaterhotel).

Devilish, drieluik van danser/choreograaf Ederson Rodrigues Xavier, met Staves (première), op muziek van Simeon ten Holt, en reprises van Blink en Tuned. Vanavond t/m zaterdag in Korzo5Hoog in Den Haag.

So here we are, locatievoorstelling van Conny Janssen uit 2007 bewerkt voor het theater. Live begeleid door ensemble Original Winds. Vrijdag in Emmeloord (’t Voorhuys), 28 maart in Amersfoort (De Flint), 31 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

Vier Temperamenten door Het Nationale Ballet met The Four Temperaments van Balanchine, Concertante van Hans van Manen uit 1994 en premières van Dominique Dumais en Martin Schläpfer (Lontano). Op 28 en 29 maart, 2 en 5 april in Het Muziektheater, Amsterdam.

Déjà Vu, liefdesduet van Hans van Manen in reprise door Nederlands Dans Theater II, alsook Passomezzo van Naharin. Voorts twee wereldpremières, van Lightfoot León en Luká Timulak. Van 26 t/m 28 maart in Den Haag (Lucent Danstheater), 31 maart in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden