Agenda theater

Kale bomen ruisen niet, naar een tekst van Magne van den Berg, in regie van Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden....

theater
Troilus en Cressida, Shakespeare’s tragedie over de oorlog die maar niet wil ophouden, door Noord Nederlands Toneel. Eerste grote zaalregie van Floris van Delft, vanavond t/m 21 oktober in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Van de frisse, het tweede deel in de serie The Young Ones van Jeroen Kriek bij Growing Up in Public voert een aantal corpsballen ten tonele die flink met elkaar overhoop liggen. Vanavond t/m zaterdag (première) in Huis a/d Werf, Utrecht; woensdag in Verkadefabriek, Den Bosch.

theater
Moordwijven is een solo door Loes Luca, naar het stuk Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt een aantal vrouwen die zich staande proberen te houden, van een neurotische moeder tot een bruid die in paniek raakt. Regie: Aad Ceelen. Vanavond (première) in Lantaren/Venster, Rotterdam; 12 en 13 oktober in Theater a/d Schie, Schiedam; 15 en 16 oktober in Zaantheater, Zaandam.

theater
Een ontgoocheling, toneelbewerking van Elsschots roman over twee verliezers, vader Louis en zoon Kareltje De Keizer. Door Herman en Vincent Verbeeck. Vanavond (première) in Theater Bellevue, Amsterdam; vrijdag in Schouwburg Arnhem; zaterdag in Ommen (De Carrousel).

theater
Athella/Othello focust op het Shakespeare-personage Othello, een zwarte krijgsman die door zijn jaloezie en ambities zijn ongeluk tegemoet gaat. Een tekst van Abdelkader Benali, gespeeld door Felix Burleson van De Nieuw Amsterdam. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Bellevue), 12 t/m 14 oktober in Den Haag (Kon.Schouwburg).

theater
De Wolkenfabriek, een tekst van ArthurJapin, door Toneelgroep Winterberg (Meike van den Akker en Marlyn Coetsier), die objecten, poppen en acteurs combineert. Over ‘vaders en dochters, mijnwerkers en hoeren, koud staal en warm vlees’. Vrijdag- en zaterdagavond (première) en zondagmiddag in Ostadetheater, Amsterdam.

theater
Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling. Vrijdag en zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Dubbel op!, een nieuwe klucht van Jon van Eerd over een plastisch chirurg met dubieuze praktijken. Op 6 en 7 oktober in Papendrecht (De Willem), 8 en 9 (première) oktober in de Goudse Schouwburg.

theater
Vielfalt, een mengeling van acrobatiek, dans, illusionisme, slapstick, muziek en toneel, naar een idee van Jakop Ahlbom. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Korzo Theater), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 12 oktober in Maastricht (Toneelacademie).

theater
Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver, ‘een roadshow met softpornomuziek & passievolle smartlappen, walsende bejaarden, slapstick...et cetera’, kortom ‘body art in de ruimste zin des woords’. Eerst is er Liefde, vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 17 oktober in Groningen (Grand Theatre).

theater
Grensgevallen van Peter Høeg werd bewerkt voor toneel door Han Römer. Twee kinderen ontdekken dat ze pedagogische proefkonijnen zijn. Door Toneelgroep Oostpool, in regie van Han Römer. Vanavond t/m 4 november in Huis Oostpool, Arnhem.

theater
Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan de zorgen van een kinderjuf overliet. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 14 oktober in Zeist (Figi Theater).

theater
LDNDN, theatrale installatie op basis van Lange dagreis naar de nacht van Eugene O’Neill door Theaterwerkplaats Generale Oost in regie van Eric de Vroedt. De toeschouwers zitten als voyeurs dicht op een ‘hyperrealistisch’ familiedrama. Zaterdag en zondag in Utrecht (Kikker).

theater
Woord. van Gerardjan Rijnders (tekst) en Rieks Swkarte (regie) gaat over twee architecten op zoek naar het geheim van de Gordobese gulden snede. Met nuchter commentaar van hun secretaresse (Joke Tjalsma). Vanavond in Nijmegen (Lux), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 10 t/m 14 oktober in Amsterdam (De Brakke Grond).

theater
Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen in de 19de eeuw. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond t/m zaterdag in Leiden (LAKtheater), 10 en 11 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 12 oktober in Schiedam (Theater a/d Schie).

dans
Carmen, drieledig programma van Het Nationale Ballet met twee reprises, Carmen van Ted Brandsens en The Second Detail van William Forsythe, en een première van Krzysztof Pastor met het Carmen-thema. Zaterdag (première) t/m 22 oktober in Het Muziektheater, Amsterdam.

dans
Stau van Anouk van Dijk, op muziek van Robert van Heumen, is het resultaat van tweeënhalf jaar experimenteren met veel dansers en weinig publiek in een kleine ruimte. Het vraagt een grote betrokkenheid tussen beide partijen. De wereldpremière was in februari in Florida, de Nederlandse première is maandag in Theater Bellevue, Amsterdam. Om 19 en 21 uur.

dans
Human Figures/Das Wohltemperierte Clavier, een choreografie van Ton Simons op Bach, door Dance Works Rotterdam. Begeleid door de pianist Manuel Araúgo. Dinsdag (première) in de Rotterdamse Schouwburg, woensdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 12 oktober in Tiel (Agnietenhof).

dans
For Heaven’s Sake door Galili Dance bestaat uit een reprise van dit ballet, en een nieuw duet van Itzik Galili, op muziek van NO Blues. Maandag (première) en dinsdag in Stadsschouwburg, Groningen.

dans
In Two Minds van Conny Janssen Danst, op muziek van Tan Dun en Franghiz Ali-Zadeh, toont rituele patronen waarmee zes dansers hun beperkingen en hun kracht onderzoeken. Dinsdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 11 en 12 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam.

dans
Still life with man and woman van Andrea Bozic is gebaseerd op een scène uit de film Blow up van Antonioni: over geestverschijningen en denkbeeldige vrienden. Vanavond t/m zaterdag, 11 t/m 14 oktober in Gasthuis, Amsterdam.

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam is samengesteld uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor enkele Twools-voorstellingen maakten. Vanavond en vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Wageningen (Junushof).

dans
Wings of Wax van Nederlands Dans Theater I bestaat uit twee werken van Kylián, Wings of Wax en Click-Pause-Silence, en een première van Jacopo Godani, op elektronische muziek van duo 48nord. Vanavond in Venlo (Maaspoorttheater), zaterdag in Breda (Chassé Theater).

dans
Ballast is een dansvoorstelling met acteur Jack Wouterse die met vijf professionele dansers de confrontatie aangaat. In een choreografie van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva. Met teksten van Ko van den Bosch en (live)muziek van Harry de Wit. Vanavond in Schiedam (Theater a/d Schie), vrijdag in Hoorn (Het Park), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 11 en 12 oktober in Leiden (LAKtheater).

dans
Wensloos gelukkig van Hans Tuerlings door Raz heeft als ondertitel: ‘about all that is being left out, forgotten, kept silent, excluded or repressed, etc...’ De muziek is van Larry Steinbachek. Vanavond in Helmond (De Scala), 10 en 11 oktober in Utrecht (Theater Kikker), 12 oktober in Arnhem (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden