Agenda theater

Leven met een onbekende door het Onafhankelijk Toneel is een solo-voorstelling van Ria Eimers, geschreven door Toon Tellegen uit bewondering voor Eimers....

theater
Kleine Teun, tragikomedie van Alex Warmerdam door Het Vervolg. Over een keuterboertje dat thuis taallessen krijgt onder toeziend oog van zijn vrouw – maar algauw verschuift de belangstelling naar andere zaken. Annelore Kodde regisseert Jan Kruit, Trudi Klever en Margien van Doesen. Vanavond t/m 9 februari in Derlon Theater, Maastricht; zaterdag première.

theater
Glanzen van de Koe is een voorstelling van Pieter De Buysser over de ontmoeting tussen twee ‘machteloze zielen’, in dit geval beroemde mediafiguren: topmodel Claudia Schiffer en goochelaar David Copperfield. Door Peter Van den Eede en Sien Eggers. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

theater
Zekket, monoloog van Sabri Saad El Hamus, geschreven door Ko van den Bosch. Het derde deel in de vijfdelige reeks Pax Islamica, over de vijf zuilen van de Islam. De humoristische, filosofische en opruiende gedachten van een Arabier in de war. Vanavond t/m 18 januari in Theater Frascati, Amsterdam.

theater
Winterverblijf van Het Toneelhuis. Eerste grote-zaalproductie van Lotte van den Berg, die zich liet inspireren door haar reis door Siberië en Mongolië. Met o.a. Dirk Roofthooft, Marlies Heuer en een boventoonzangeres. Zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), zondag in Rotterdamse Schouwburg, 23 januari in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Smoeder, vertelvoorstelling van Maria Goos en Marcel Musters over hun (Brabantse) moeders. Reprise. Tot en met 20 januari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 15 januari in Alkmaar (Provadja), 16 en 17 januari in Rotterdam (Lantaren/Venster).

theater
Eline Vere van Louis Couperus werd bewerkt voor toneel door Léon van der Sanden. Maria Kraakman speelt de titelrol in deze Nationale Toneelproductie. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Meppel (Ogterop), zaterdag in Lelystad (Agora), 15 januari in Hoorn (Het Park), 16 januari in Cuijk (Streekschouwburg), 17 januari in Laren (Singer Theater).

theater
Odysseus, theatermarathon van Toneelgroep De Appel op basis van Homerus en andere teksten. In regie van Aus Greidanus. Tot en met 1 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
Rococo van Hotel Modern is een ‘liefdesverklaring aan de fantasie’. Met dansende beren, levende skeletten en miniatuurpornofilmpjes. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 16 en 17 januari in Den Haag (Korzo Theater), 19 januari in IJmuiden (Witte Theater), 22 t/m 31 januari in Amsterdam (Theater Frascati).

theater
Dolores gaat over een overbezorgde vader die zijn dochter opsluit. Regie en concept: Ingrid Kuijpers. Door Golden Palace, vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), dinsdag in Venlo (De Maaspoort), 17 januari in Helmond ('t Speelhuis).

theater
Vielfahlt door Jakop Ahlbom, waarin een man zijn zoekgeraakte geliefde probeert terug te vinden. Manipulatie of magie? Reprise. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Nijmegen (Lux), 16 januari in Oss (De Lievekamp), 17 en 18 januari in Leiden (LAKtheater).

theater
Faber speelt Fo met wonderlijke en uitbundige verhalen van de Italiaanse toneelschrijver Dario Fo, verteld door Peter Faber. Vanavond in Hoofddorp (Het Oude Raadhuis), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 16 januari in Eindhoven (Parktheater), 17 januari in Purmerend (De Purmaryn).

theater
Tsjechov & Tsjechov van De Paardenkathedraal bestaat uit twee eenakters van Tsjechov, De Beer en Het huwelijksaanzoek. Paula Bangels regisseert. Vanavond t/m 27 januari in het eigen theater aan de Veeartsenijstraat in Utrecht.

theater
J6 van theatergezelschap Vrienden van de Dansmuziek heeft als ondertitel: ‘een christelijke avond, ook voor niet gelovigen, naar Mistero Buffo van Dario Fo’. Een komisch evangelie of: ‘een groteske plechtigheid met een verkleedkist’. Regie: Domenico Mertens. Van 16 t/m 18 januari in Theater Kikker, Utrecht.

theater
Una Giornata Particolare naar de film van Ettore Scola, in regie van Peter de Baan. Met Linda van Dyck en Tom Jansen als verschoppelingen van het fascistische Italië, die troost bij elkaar vinden. Vanavond in Emme-loord (’t Voorhuys), vrijdag in Delft (de Veste), zaterdag in Dokkum (De IJsberg), zondag in Veenendaal (De Lampegiet), dinsdag in Goudse Schouwburg, 17 januari in Amersfoort (De Flint).

theater
Midsummernightsdream van Shake-speare door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Een spektakel over de liefde in vele vormen. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Heerlen (Parkstad Theater), 16 t/m 19 januari in Rotterdamse Schouwburg en tot slot 23 t/m 26 januari in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Lang en Gelukkig, familievoorstelling van het RO Theater. Met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder en Gijs Naber en Alex Klaasen als haar nare dochters Paris en Hilton. Een hilarische sprookje. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 12 en 13 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 17 januari in Zwolle (De Spiegel).

theater
Drang begint waar het tv-progromma Spoorloos ophoudt: de terugkeer van ‘de verloren zoon’. Een tekst van Tjeerd Bischoff voor toneelgroep Drosteen, met Elsje de Wijn, Trudy de Jong, Ruben Brinkman en Theo de Groot. Regie: Porgy Franssen. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Theater Bellevue), 15 en 16 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 januari in Diemen (De Omval), 19 januari in Hilversum (Achterom) en tot slot 20 januari in Baarn (De Speeldoos).

theater
Oblomov, Kroetz’ bewerking van Gontsjarovs roman door Het Zuidelijk Toneel in regie van Matthijs Rümke. Met Bert Luppes als de melancholieke landeigenaar die zijn leven vult met dagdromen. René van ‘t Hof is zijn trouwe bediende. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot op zaterdag in Eindhoven (Parktheater).

theater
Liaisons dangereuses van Christopher Hampton naar het boek van Choderlos de Laclos, met Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat als het perverse paar dat een gevaarlijk spel speelt. Johan Doesburg regisseert deze voorstelling van het Nationale Toneel. Vanavond t/m zondag in Den Haag (Kon. Schouwburg), dinsdag in Leidse Schouwburg, 16 januari in Rijswijkse Schouwburg, 17 januari in Arnhem (Schouwburg).

theater
Bambie 12, de nieuwe aflevering in de reeks van mimetheatergroep Bambie gaat over de tijd, toekomst en lifestyle. Eindregie: Ko van den Bosch. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort), 12 januari in Almelo (Hof 88), 15 en 16 januari in Utrecht (Theater Kikker), 17 januari in Hilversum (Theater Achterom).

theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers gaat over een serieuze geleerde die zijn lezing ziet ontaarden in een ordinaire familieruzie. Met Kees Hulst, Titus Muizelaar, Nelly Frijda, Raymonde de Kuyper e.a. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vanavond in Laren (Singer Theater), vrijdag in Heerenveen (Posthuis Theater), zaterdag in Wassenaar (De Warenar), maandag in Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Eindhoven (Parktheater), 16 januari in Hoorn (Het Park), 18 januari in Ede (De Reehorst), 19 januari in Franeker (De Koornbeurs) en tot slot 20 januari in Heerhugowaard (De Schakel).

theater
Kijk mama, ik dans!, het levensverhaal van Vanessa van Durme, die in Gent als jongen werd geboren en in Casablanca een vrouw werd. Vrijdag in de Rotterdamse Schouwburg, 29 januari in Stadsschouwburg, Heerlen.

dans
Rotterdam/New York van Danceworks Rotterdam bestaat uit twee premières: Lareigne van Stephen Petronio en Mortal Coil van Ton Simons.

dans
Diable au corps, choreografie van Jérome Meyer en Isabelle Chaffaud voor vijf dansers. Over de honger naar leven en de zoektocht naar identiteit. Vanavond, vrijdag en zaterdag in Korzo, Den Haag.

dans
Parels, jubileumvoorstelling van Conny Janssen Danst met fragmenten uit eerdere choreografieën, waaronder Oktober, Licht en Rebound. Vanavond in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 14 januari in Eindhoven (Parktheater), 15 januari in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

dans
Menske van Wim Vandekeybus door Ultima Vez. Avondvullende voorstelling die een symbiose is van dans, theater, tekst en muziek. Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 22 januari in Utrecht (Stadsschouwburg), 5 februari in Rotterdamse Schouwburg. (totslot)

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit tien heel gevarieerde dansstukken van zes choreografen. Naast Liza Minnelli en Johnny Cash klinkt muziek van Bach en Der Blutharsch. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, dinsdag in Zwolle (De Spiegel) en tot slot op 16 januari in Lelystad (Agora).

dans
Hartstocht van Introdans bestaat uit een nieuw werk van Didy Veldman, een Nederlandse première van Nacho Duato, Por Vos Muero en Zero Hour van Hans van Manen op muziek van Piazzolla. Vrijdag in Schouwburg Amstelveen.

dans
Schatten van moeder India vertelt de eeuwenoude verhalen van goden en mensen uit India. Door het Internationaal Danstheater en acteur Adil Hussain, die optreedt als verteller. Vanavond in Kerkrade (Parkstad Theater), zaterdag in Hardenberg (Theater de Voorveghter).

kleinkunst
Hadeskade door Alex Roeka & Band. Vrijdag in Deventer (Schouwburg), zaterdag in Hoorn (Het Park), 19 januari in Capelle a/d IJssel (Isala), 24 januari in Amstelveen (Griffioen).

kleinkunst
2008 door Stef Bos. Vanavond in Noordwijk (In de Muze), vrijdag in Oostburg (Ledeltheater), zaterdag in Lochem (Schouwburg), 16 januari in Raalte (Hof Theater), 17 januari in Nijverdal (ZINiN Theater), 18 januari in Goor (De Reggehof), 19 januari in Baren-drecht (Het Kruispunt), 23 januari in Zwolle (De Spiegel).

kleinkunst
Zangzaad door Kasper van Kooten en band. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Deventer (Bouwkunde), zaterdag in Waspik (Den Bolder), 15 januari in Roosendaal (De Kring), 16 januari in Goes (De Mythe), 17 januari in Zeist (Figi), 19 januari in Assen (De Kolk), 23 januari in Nieuwegein (De Kom).

kleinkunst
Strooptocht door Amazing Stroopwafels. Vanavond in Etten-Leur (De Nobelaer), vrijdag in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Ridderkerk (Het Plein), 18 januari in Apeldoorn (Orpheus), 19 januari in Zevenhuizen (Swanla), 20 januari in Oosterhout (De Bussel), 24 januari in Naaldwijk (De Naald).

kleinkunst
De kip met de Gouden Enkels door Droog Brood. Zaterdag in Laren (Singer), 17 januari in Schiedam (Theater a/d Schie), 18 januari in Franeker (De Koornbeurs), 19 januari in Heerde (Cultureel Centrum), 24 t/m 26 januari in Utrecht (De Blauwe Zaal).

kleinkunst
Polderman door Katinka Polderman. Vanavond in Antwerpen (Arenbergschouwburg), vrijdag in Utrecht (Musketon), zaterdag in Zwolle (Odeon), 17 januari in Veghel (De Blauwe Kei), 18 januari in Zoetermeer (Stadstheater), 19 januari in Zevenaar (Het Musiater), 24 januari in Sint Oedenrode (Mariendaal).

kleinkunst
Troost door Egon Kracht & The Troupe e.a. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Kleine Komedie), 17 januari in Sittard (Stadsschouwburg), 18 januari in Den Haag (Zwembad De Regentes), 19 januari in Leiden (Schouwburg), 20 januari in Eindhoven (Parktheater), 22 januari in Gouda (Schouwburg), 24 januari in Uden (Markant).

kleinkunst
Sterk, zwart en zonder suiker door Van Houts en De Ket. Vanavond in Delft (De Veste), vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Zevenaar (Het Musiater), 15 t/m 19 januari in Amsterdam (De Kleine Komedie), 22 januari in Rotterdam (Oude Luxor).

muziektheater
Billie Holiday door Ruth Jacott, waarin het tragische leven van de zangeres wordt verteld, met veel ruimte voor haar muziek. Begeleid door een vijfmansorkest. Vanavond in Schouwburg Almere, vrijdag en zaterdag in Alkmaar (De Vest), 15 januari in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 16 januari in Middelburg (Stadsschouwburg), 17 januari in Bergen op Zoom (De Maagd), 18 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

muziektheater
Superville, Veenfabriekproductie over Humbert de Superville, grondlegger van het Leidse Prentenkabinet, soldaat én visionair. Regie: Paul Koek. Muziek: Martijn Padding. Op 15 en 16 januari in Frascati, Amsterdam.

muziektheater
Evita, grote Joop van den Endeproductie met Brigitte Heitzer als de ambitieuze Argentijnse presidentsvrouw. Stanley Burleson is Che Guevara. Vanavond t/m 20 januari in Breda (Chassé Theater), 22 t/m 27 januari in Zoetermeer (Stadstheater).

muziektheater
Rembrandts Spiegel van Peter Greenaway (libretto) en Vincent van Warmerdam (muziek), geregisseerd door Saskia Boddeke. Over het leven en de liefdes van Rembrandt. Op 19 januari in Dordrecht (Kunstmin), 12 februari in Stadsschouwburg (Utrecht).

muziektheater
Route 66 is een ‘roadmusical’, bedacht door Harry Kies en geschreven door Dick van den Heuvel en Stan Lapinski. Over opbloeiende liefde aan een verlaten weg, waar een vreemdeling onrust veroorzaakt. De songs zijn van Fons Merkies en Sjoerd Kuyper. Titus Muizelaar regisseert Frank Lammers, Bastiaan Ragas, Loes Haverkort, Jim de Groot, Rick Nicolet e.a. Vanavond in Middelburg (Stadsschouwburg), 11 en 12 januari in Winterswijk (De Storm), 16 en 17 januari in Alkmaar (De Vest).

muziektheater
Bloedband, muziektheater over ‘de schoonheid van het alledaagse’ en het geluk dat voor het grijpen ligt. Door Orkater, met muziek van Beppe Costa en tekst van Leopold Witte en Geert Lageveen. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum), 11 en 12 januari in Leidse Schouwburg, 14 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg), 17 januari in Apeldoorn (Orpheus), 18 januari in Nijmegen (Stadsschouwburg).

muziektheater
Bubbling Brown Sugar gaat over het swingende Harlem van de jaren dertig. Zaterdag in Groningen (Martini Plaza), 16 januari in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden