Agenda theater

13 rijen door Maatschappij Discordia, ‘t Barre Land, Dood Paard waarin oud en nieuwe repertoire, fragmenten, toneelspelersoefeningen, liederen, concerten, toespraken, eenakters, monologen en acts worden gebracht....

theater
Cobain is een solovoorstelling van Matijs Jansen (Wunderbaum) over de in 1994 overleden zanger van popgroep Nirvana Kurt Cobain. Ontroerend beeld van Cobain en een visie op de levensopvatting van Jansens generatie. Woensdag en 31 mei in de Toneelschuur in Haarlem.

theater
Lieg ik soms? is een lunchtheatervoorstelling van Laura Dolron geïnspireerd op de Amerikaanse documentaire Paperclips over vooroordelen en de holocaust. Verder met Wolter Muller, Martijn de Rijk en Joris Smit. Vanavond (première) t/m 3 juni in Theater Bellevue in Amsterdam om 12.30u (zondag première).

theater
Festival aan de Werf, nog t/m zaterdag in diverse theaters in de stad Utrecht. Met Lotte van de Berg, Dries Verhoeven, Vogelfabriek, Roos van Geffen, Le Nu Perdu, Orkater, Sonia Gomez en nog veel meer. Zie ook: www.festivalaandewerf.nl.

theater
Groeten uit Groningen is het jaarlijkse uitstapje van het Noord Nederlands Toneel naar het Amsterdamse Theater Bellevue. Vanavond t/m zaterdag om 20.30u een reprise van Macbeth in regie van Marc Becker, om 22.30u gevolgd door Beckers eenakter Kraut und Käse. Zaterdag van 12 ‘s middags tot 12 uur middernacht opnieuw deze twee én andere succesvoorstellingen van het NNT. Als lunchvoorstelling speelt NNT Lieg ik soms?, een tekst en regie van Laura van Dolron – vandaag t/m 3 juni om 12.30u.

theater
De ondraaglijke lichtheid van de liefde is een voorstelling door 45 jongeren van 14 tot 18 jaar onder de vleugels van Theatergroep Het Vervolg. Onder leiding van Timothy de Gilde spelen ze hun eigen leven, met eigen teksten, muziek en dans. Vrijdag t/m zondag in Derlon Theater, Maastricht.

theater
Overwinteren van Opium voor het Volk is een tekst van Willem de Vlam over drie jeugdvrienden die hun leven op orde moeten krijgen en besluiten een paar weken samen te gaan wonen. Regie: Marijke Schermer. Vanavond t/m 3 juni in het voormalige Volkskrantgebouw aan de Wibautstraat, Amsterdam (www.opiumvoorhetvolk.com).

theater
De Eenzame Weg van Arthur Schnitzler door de Vlaamse toneelgroep Stan. Een familiedrama, waarin een moeder overlijdt, de dochter niet meer wil leven en iedereen bang is voor eenzaamheid. Vrolijk opgelost door continue wisseling van rollen. Zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 29 en 30 mei tot slot in Utrecht (Theater Kikker).

theater
Quality time door Mugmetdegoudentand sie een ‘black-fear-comedy’, een gezinsdrama met twee verveelde, bange ouders en twee bange, maar dappere kinderen. Vanavond t/m 2 juni in De Brakke Grond, Amsterdam.

theater
A Clockwork Orange door d’Electrique is een bewerking van het beroemde boek van Anthony Burgess (en film van Stanley Kubrick). Reprise van de Over het IJ-festivalhit uit 2005. Regie: Ola Mafaalani. Met muzikale ondersteuning van de band The Ex. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 30 mei in Leidse Schouwburg, 31 mei in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Diagnose Mata Hari met Lidewij Benus als de exotische danseres cq dubbelspionne, en Michiel Kerbosch als de man die haar interviewt en de mannen in haar leven speelt. Vanavond t/m zaterdag in Theater het Hof in Arnhem.

theater
Het Woud van Alexander Ostrovski door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Familiedrama op een landgoed in het oude Rusland. Over geld, de liefde en (doorprikken van) leugens. Met Sacha Bulthuis, Marieke van Leeuwen, Hugo Maerten e.a. Vanavond t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
5.51 van Geert de Jong (concept/regie) gaat over wachten op een vliegveld. Langzaam komen de mensen tot leven. Door Toneelgroep De Appel, t/m 2 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
Meiskes en jongens, een ‘brute zwembadkomedie’ van Arne Sierens en Alize Zandwijk door het Ro Theater. Reprise. Het ogenschijnlijk zorgeloze leven van een gezin met twee zoons komt tot ontploffing als twee meisjes zichzelf uitnodigen voor een zwempartijtje. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 en 30 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Babylon, tweede deel van drieluik van regisseur Matthijs Rümke bij Zuidelijk Toneel over de communicatie tussen verschillende culturen. Met vijf teksten over wel of niet aanpassen, en andersdenken. Van 29 mei t/m 9 juni in Enschede (in een tent naast Tetem).

theater
Door ‘t stof van Neil LaBute speelt zich af op de dag na de aanslag op de Twin Towers. Een man overweegt een nieuw leven zolang zijn vrouw niet weet dat hij nog leeft. Door Onafhankelijk Toneel, met Ria Marks en Fabian Jansen. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 30 en 31 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot op 1 juni in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
De pelikaan van Strindberg gaat over een gezin, dat na de dood van vader, de rekening gepresenteerd krijgt van de illusies waarmee zij verkoos te leven. Een regie van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot 30 en 31 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Heel erg gewoon, debuut van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) van regisseur Greg Nottrot en de acteurs Floor Leene en Boris van Bommel. Inspiratie is de Amerikaanse documentaire Awful Normal waarin een vrouw de man opzoekt die haar en haar zus jarenlang misbruikte. Vrijdag en zaterdag in Theater Kikker, Utrecht.

theater
De graaf van Monte Cristo van Alexan-dre Dumas is bewerkt voor toneel door Johan Doesburg. In dit groots uitgevoerde kostuumdrama van het Nationale Toneel speelt Stefan de Walle de gekwelde Edmond Dantès, die zich wil wreken. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 30 mei t/m 2 juni in Eindhoven (Parktheater).

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Amsterdam (De Meervaart).

theater
The Hairy Ape van Eugene O’Neill werd niet eerder in Nederland gespeeld. Een stoker op de grote vaart zoekt wraak wanneer een vrouw hem een harige aap noemt. Theatergroep Els inc. zet vijf acteurs en vijf muzikanten in. Regie: Arie de Mol. Vanavond in Hilversum (Achterom), zaterdag in Nijmegen (Lux) en tot slot van 29 t/m 31 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt, waarin hij de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk onderzoekt. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Laatste voorstelling vrijdag in Schouwburg Arnhem.

theater
Maria Stuart van Schillers, sterk bewerkt door Erik Snel van Theatergroep Aluin. Hij maakt van de Schotse koningin in ballingschap, Maria Stuart, het alterego van de Engelse koningin Elizabeth. Hun strijd is die tussen het hoofd en het hart. Vrijdag in Breda (Chassé Theater) en van 11 t/m 15 september tot slot in Utrecht (Theater Kikker).

theater
Dakhemelruimte, het slotakkoord van de Titanten-trilogie van tg Monk, waarin Dak en Hemel is gecombineerd met de nieuwe tekst Ruimte. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 30 en 31 mei in Den Haag (Korzo Theater).

theater
The Sunshine Boys van Neil Simon door het voormalige duo Mini & Maxi. Karel de Rooij en Peter de Jong als twee mopperende, oude variété-artiesten. Laatste voorstellingen: vrijdag en zaterdag in ‘t Spant, Bussum.

dans
La Strada, locatievoorstelling door De Dutch Don’t Dance Division, geïnspireerd op de film La Strada van Fellini. Over de worstelaar Zampano en het wonderlijke circusmeisje Gelsomina. Een voorstelling, die zich deels afspeelt in een tent en op het strand bij paviljoen De Fuut, strandslag 10 in Den Haag. Vanavond, 29 t/m 31 mei, 5 t/m 7 en 11 t/m 13 juni. Steeds om 18.30u. Reserveren via tel. 070-3549074 of info@defuut.nl

dans
The Spirit of Togetherness door de grote groep Zuidafrikaanse dansers en muzikanten van Umoja. Vanavond in Eindhoven (Parktheater), vrijdag in Maastricht (MECC), zaterdag in Den Haag (World Forum Theater) en tot slot zondag in Hoorn (Het Park).

kleinkunst
Stand Up Comedy Concours. Op 28 mei finale in Amsterdam (Bellevue).

kleinkunst
Samba Schutte door Hakili Jambar, vanavond in De Kampanje in Den Helder.

kleinkunst
De Proeverij door Thomas van Luyn, Mike Boddé, Jeroen Zijlstra en Axel Lukkien. Zondagmiddag in Amsterdam (Toomler).

kleinkunst
Delirium door Javier Guzman. Vanavond in Mechelen (B) (Schouwburg), vrijdag in Antwerpen-Deurne (CC Deurne), 28 en 29 mei in Capelle a/d IJssel (Isala), 1 en 2 juni in Tilburg (Theater Tilburg).

kleinkunst
Ebbinge, Vrijdag en De Bekker door De Vliegende Panters. Vanavond en vrijdag in Amersfoort (De Flint), 29 en 30 mei in Heerlen (Theater Heerlen), 31 mei in Venlo (De Maaspoort), 1 juni in Lelystad (Agora), 5 en 6 juni in Hengelo (Rabotheater).

kleinkunst
Natuurlijke Selectie door NUHR. Vanavond t/m 2 juni in Amsterdam (De Kleine Komedie), 6 t/m 9 juni in Gouda (Schouwburg).

kleinkunst
Monty Python’s Flying Circus. Vanavond en vrijdag in Weert (Munttheater), 29 mei in Enschede (Podium Twente), 30 en 31 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 1 juni in Bergen op Zoom (De Maagd), 2 juni in Kerkrade (Parkstad Limburg).

kleinkunst
Het Kwaad door Lebbis. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag en zondag in Utrecht (Stadsschouwburg), 29 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

kleinkunst
De Maisfrou door Nynke Laverman. Vanavond in Turnhout (De Warande), zaterdag in Leiden (Schouwburg), 29 mei in Naaldwijk (De Naald), 30 en 31 mei in Den Bosch (Koningstheater), 2 juni in Ottersum (Roepaen), 6 juni in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

kleinkunst
Prediker & Hooglied door Van Vleuten en Van Muiswinkel. Vanavond en vrijdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 29 t/m 31 mei in Gouda (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden