Agenda theater

Er gaat iemand komen is een tekst van Jon Fosse over een jong stel, dat een oud huis bewoont waar de vroegere eigenaar op bezoek komt....

theater
Walden revisited is een Gasthuis-productie van Laura van Dolron. Ze heeft een ‘date’ met Henry D. Thoreau, de Amerikaanse, anarchistische schrijver die een eenvoudig leven in de natuur voorstond. Lizzy Timmers staat Van Dolron bij. Vanavond (première) t/m zaterdag en 3 t/m 6 januari in het Gasthuis, Amsterdam.

theater
Sivas is een tekst van Paul Pourveur, die is geïnspireerd door de gebeurtenissen in 1993 in het Turkse Sivas, waar fundamentalisten te hoop liepen tegen Rushdies Duivelsverzen. Over intolerantie en ‘vrije geesten’, door Theater Rast. Regie: Saban Ol. Vanavond (première) t/m zaterdag in Podium Mozaiek, Amsterdam.

theater
Forza Nero is een politieke horrorshow door Growing up in Public, met een tekst van Paul Feld. Nero de Antichrist neemt bezit van een christelijk meisje, dat met tegenzin op zijn troon terechtkomt. Met Daphne de Bruin, Carla Hardy en Sanne Vogel. Vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond, Amsterdam; 6 januari in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
Jan Rap en z’n maat van Yvonne Keuls wordt gespeeld door Susan Visser, Sjoerd Pleijsier, Egbert-Jan Weeeber, Margreet Boersbroek e.a. Peter de Baan regisseert deze productie van Impresariaat Jacques Senf. Fons Merkies en Jan Tekstra voegden een aantal liedjes toe aan dit stuk dat zich afspeelt in een opvangtehuis voor jongeren. Op 27 december in Baarn (De Speeldoos), 28 december in Venlo (Maaspoort), 29 december in Hoogeveen (De Tamboer), 3 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Merg, een tekst van Judith Herzberg door de Vlaamse groep De Roovers. Een man met leukemie gaat op zoek naar zijn broer, omdat hij diens beenmerg nodig heeft om te overleven. Is de broer verplicht hem te helpen? Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag tot slot in Dordrecht (Kunstmin).

theater
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Vrijdag en zaterdag in Schouwburg, Tilburg; 9 januari in Breda (Chassé Theater).

theater
Vrede is een komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Van 26 t/m 29 december om 13u in Theater a/d Rijn, Arnhem.

theater
Maria Stuart van Schiller door het Nationale Toneel, met Mirjam Stolwijk als de strijdlustige Schotse koningin en Will van Kralingen als haar opponent, koningin Elisabeth. Een regie van Erik Vos. Vanavond t/m zaterdag in Compagnietheater, Amsterdam; 25 t/m 30 december in Den Haag (Kon. Schouwburg); 10 t/m 13 januari in Eindhoven (Stadsschouwburg).

theater
Platonov van Tsjechov door het Ro Theater is een reprise van een enscenering door Alize Zandwijk uit 2005. Met Herman Gillis als de dorpsonderwijzer Platonov, die met zijn scherpe tong de lamlendigheid aan de orde stelt. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 27 t/m 30 december in Amsterdam (Stadsschouwburg), 3 t/m 6 januari in Arnhem (Schouwburg).

theater
Weg, komedie van Kees Prins, geschreven voor Raymonde de Kuyper en Leny Breederveld. Twee vrouwen over hun gemiste kansen en hun verlangen naar een nieuw leven. Vanavond in Dronten (De Meerpaal), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 27 t/m 30 december en 2 t/m 6 januari in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
100% theater=100% leugen, een hommage aan Nieuw West. Met A Hard Day’s Night door Guido Pollemans, de ‘etudes’ Maria Boodschap & Neanderdal, en Ahab met muziek van Huba de Graaff, door Marien Jongewaard en Anne Stam. Vanavond t/m zondag in Theater Kikker, Utrecht.

theater
Het goede lichaam van Eve Ensler is de opvolger van De Vagina Monologen. Ensler sprak vrouwen over hun lichaam. In een wisselende samenstelling vertellen drie vrouwen hun verhalen. Met Nettie Blanken, Tara Elders, Trudy de Jong, Nazmiye Oral, Bodil de la Parra e.a. Regie: Peter Heerschop. Vanavond in Boxmeer (Weijertheater, vrijdag en zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 28 en 29 december in Amsterdam (De Meervaart), 5 en 6 januari in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
Scenes uit een huwelijk van Ingmar Bergman door Toneelgroep Amsterdam. Reprise. Over trouw, liefde, het huwelijk en vrijheid. Met Roeland Fernhout, Renée Fokker, Hugo Koolschijn e.a. Regie: Ivo van Hove. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
The Pillowman van Martin McDonaghs door de Theatercompagnie in regie van Maaike van Langen. Reprise. Over jeugdtrauma’s en de macht van verhalen vertellen. Met o.a. Tijn Docter. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 22 en 23 december tot slot in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Met Thijs Römer als Othello en Michel Sluysmans als Jago, die de generaal aanzet tot een gruwelijke daad. Vanavond in Leidse Schouwburg, vrijdag in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 3 januari in Delft (de Veste).

theater
Ajax van Sofokles door Noord Nederlands Toneel. Reprise van een overtuigende voorstelling over een waanzinnige Griekse strijder, en de pijn en wanhoop van oorlogsveteranen. Regie: Jos Thie. Vanavond t/m zaterdag tot slot in Stadsschouwburg Groningen.

theater
Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die verhaal komt halen. Vanavond in Cuijk (Schouwburg), 28 december in Dronten (De Meerpaal), 29 december in Bussum (’t Spant), 4 januari in Breda (Chassé Theater).

theater
Moordwijven, solo door Loes Luca, naar Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond en vrijdag nog in Rotterdam (Oude Luxor).

theater
Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver. Na Liefde en Hoop, nu Geloof. Zaterdag in Arnhem (Schouwburg); 2 t/m 6 januari in Amsterdam (De Brakke Grond) de hele drieluik.

theater
Moordwijven, solo door Loes Luca, naar Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Vanavond t/m 22 december in Rotterdam (Oude Luxor).

dans
De Notenkraker in een grote productie van De Dutch Don’t Dance Division en Holland Dance Festival i.s.m. Haagse kinderen, oudere-amateurdansers en twee jonge talenten van het American Ballet Theatre uit New York. In de Grote Kerk in Den Haag, van 26 december t/m 1 januari.

dans
Creating Sense is een choreografie van Diego Gil voor drie dansers op muziek van Steve Heather. Een dans als een ‘niet te stoppen ritueel van beweging’. Vanavond, vrijdagavond en zaterdagmiddag (17u) in Dansateliers, Rotterdam.

dans
Shangri La, Chinees dansspektakel met de Chinese ster Yang Liping en zestig andere dansers, muzikanten en zangers. Vanavond t/m 26 december in RAI, Amsterdam.

dans
Notenkraker & Muizenkoning, een goede traditie van het Nationale Ballet, deze Hollandse interpretatie van het klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski. Muzikaal begeleid door Holland Symfonia. Op 23, 29 en 30 december. Matinees op 23, 25, 30 en 31 december en 1 januari, in Muziektheater, Amsterdam.

dans
Niëllo, dansen van liefde en leven, jubileumproductie van het Internationaal Danstheater, dat 45 jaar bestaat. Met hoogtepunten uit het repertoire en nieuw werk. Vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), dinsdag in Tiel (Agnietenhof), 28 december in Hoofddorp (De Meerse), 5 januari in Goudse Schouwburg.

dans
Oak Sacre , dansconcert op muziek van Stravinsky en Bach, van Beppie Blankert en Bianca van Dillen. Uitgevoerd door zes dansers en de musici Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland. Vanavond in Theater a/h Spui, Den Haag; op 6 januari in Groningen (Grand Theatre).

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor Twools maakten. Vanavond laatste voorstelling in Chassé Theater, Breda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden