agenda theater

De nieuwe lichting is een presentatie van nieuw theater-, muziek-, dans- en beeldend kunsttalent uit ‘de keuken’ van Productiehuis Brabant....

theater
Adres onbekend, theaterbewerking van een novelle over Kressmann Taylor over een vriendschap die sterk onder druk komt te staan door het nazisme. Door Carol van Herwijnen en Huib Rooymans. Regie: Dick Top. Vanavond, 28, 29 en 30 mei in Branoul, Den Haag.

theater
De Eenzame Weg van Arthur Schnitzler door de Theatercompagnie. Over sterfelijkheid, de onafwendbare dood en idealen die niet zijn verwezenlijkt. Tot en met 7 juni in het Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Long day’s journey into night van Eugene O’Neill door het Nationale Toneel, in regie van Maaike van Langen. Over de knellende banden van een hechte familie. Met o.a. Ariane Schluter en Jaap Spijkers. Tot en met 7 juni in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
Datumloze dagen, monoloog op basis van de roman van Jeroen Brouwers. Over een troebele vader-zoonrelatie, over kinderloosheid, schaamte en dood. Door Tom Jansen, in regie van Léon van der Sanden. Een voorstelling van Het Vervolg. Vanavond t/m zaterdag in Theater a/h Vrijthof, Maastricht.

theater
Spelen met vuur van Strindberg door Generale Oost en Noord Nederlands Toneel in regie van Sarah Moeremans. Een familie brengt de vakantie door in een villa aan zee, en speelt een spelletje met de waarheid. Vanavond t/m 17 mei in Theater a/d Rijn, Arnhem; 21 en 22 mei in Haarlem (Toneelschuur) en 4 t/m 8 juni in Groningen.

theater
Haar leven haar doden, een tekst van Martin Crimp door de Veenfabriek, op locatie. In regie van Paul Koek. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in V & D, Leiden.

theater
Lieve Kitty, een tekst van Rob de Graaf geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Door Dood Paard en Nieuw West, vanavond in Leiden (LAKtheater), 21 mei in Alkmaar (Provadja), 22 mei in Breda (Chassé Theater), 23 en 24 mei in Haarlem (Toneelschuur), 29 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
De gebroeders Ouedraogo is een tekst van Peter De Graef over de ontmoeting tussen twee broers uit Zuid-Afrika en een Nederlands echtpaar. Door Het Zuidelijk Toneel, vanavond t/m 24 mei in Amsterdam (Frascati), 26 en 27 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Naar Damascus van Strindberg door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Pierre Audi. Met Jacob Derwig als de schrijver die op zoek is naar vrijheid en verdwaalt in waanbeelden. Vanavond in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 20 mei in Groningen (Stadsschouwburg), 23 en 24 mei tot slot in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Vanavond t/m zondag(middag) in Amsterdam (Stadsschouwburg), 22 t/m 24 mei in Breda (Chassé Theater), 26 en 27 mei in Doetinchem (Amphion).

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Zaterdag in Tilburg (De NWE Vorst), 19 t/m 21 mei in Amsterdam (Bellevue), 22 mei in Nijmegen (LUX), 24 mei in Groningen (Kruithuis).

theater
Is there life on Mars? is een tekst van Don Duyns voor de Vogelfabriek, de groep van Sanne Vogel, Christine van Stralen en Harm van Geel. Een echtpaar zoekt het geluk op een andere planeet en krijgt bezoek van een buurmeisje. Of is het een alien? Vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in Nijmegen (Lux), 20 mei t/m 1 juni als lunch-theater in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Knielen op een bed violen van Jan Siebelink is bewerkt door Madeleine Matzer voor Bos Theaterproducties. Met Cees Geel als de tuinder die zijn gezin onderwerpt aan een streng gelovig regime. Dinsdag in Roosendaal (De Kring), 21 mei in Capelle a/d IJssel (Isalatheater), 22 t/m 24 mei in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot zaterdag in Eindhoven (Parktheater).

theater
Hotel Midlife van Theatergroep Aluin is een voorstelling over de reünie van een popband die na 20 jaar weer wil optreden. Maar iedereen is veranderd en niets is meer zoals toen. Verdient iedereen een comeback? Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), vrijdag in Alkmaar (De Vest), 22 mei in Heerenveen (Het Posthuis), 24 mei in Leiden (LAKtheater), 28 en 29 mei in Haarlem (Toneelschuur), 30 en 31 mei in Amsterdam (Bellevue).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), 20 mei in Hoorn (Het Park), 21 mei in Hengelo (Rabotheater), 23 mei in Delft (de Veste).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Vanavond t/m 17 mei in Heerlen (Parkstad Theater), 21 t/m 24 mei in Rotterdamse Schouwburg en tot slot van 28 t/m 31 mei in Eindhoven (Parktheater).

theater
Hol, een tekst (en regie) van Marije Gubbels, door tg. BloodyMary. Een man sluit zichzelf met zijn gezin op om elkaar eens de waarheid te kunnen vertellen. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (M-Lab), 21 mei in Apeldoorn (Orpheus), 22 mei in Oss (Groene Engel), 26 mei in Amsterdam (De Kleine Komedie).

theater
De gravin van Parma naar de roman van Sándor Márai, in regie van Ursul de Geer. Met Pierre Bokma als Casanova, Rudolf Lucieer als graaf van Parma en Carice van Houten als gravin van Parma. Vanavond in Veenendaal (De Lampegiet), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 21 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade), 22 mei in Purmerend (De Purmaryn).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vanavond in Veghel (De Blauwe Kei), vrijdag in Waalwijk (De Leest), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), 20 mei in Eindhoven (Parktheater), 21 mei in Hoorn (Het Park), 22 mei in Schiedam (Theater a/d Schie), 23 mei in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset. Met Anne-Wil Blankers als de dappere marketentster die probeert te overleven in oorlogstijd. Vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 19 en 20 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg), 22 t/m 24 mei in Leiden (Stadsgehoorzaal), 27 en 28 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 30 mei t/m 1 juni in Amsterdam (Carré).

dans
Fontys Dansfestival, met werk van jonge choreografen en dansers, van 16 t/m 23 mei in Tilburg (o.a. Schouwburg, Academietheater), Veldhoven (De Schalm) en Roosendaal (De Kring). www.fontys.nl/dansacademie

dans
Voorjaarsontwaken, een aantal korte dansvoorstellingen van jong talent, vanavond t/m zondag om 19.30u op de tijdelijke locatie korzo5hoog, in Bink36, het voormalige KPN-complex in Den Haag.

dans
DANSnacht tovert de Rotterdamse Schouwburg zaterdag van 20u tot 02u om tot dansplaleis, met presentaties, dj’s, voorstellingen en workshops.

dans
Bharati, een groot opgezette voorstelling met dans, muziek en Indiase tradities is voor een week terug in Nederland. Vanavond t/m zondag in Oss (De Lievekamp), 19 mei in Den Haag (World Forum Theater) en 23 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

dans
Enter Ghost, conceptuele dans van Nicole Beutler/LISA, geïnspireerd door de spoken in Shakespeare’s Hamlet. Vanavond in De Brakke Grond, Amsterdam.

dans
Tango Fire door het Argentijnse gezelschap Estampas Porteñas, dat gestaat uit tien dansers plus orkest. Vanavond in Enschede (Muziekcentrum), vrijdag in Schiedam (Theater a/h Schie), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

dans
Romeo en Julia door Het Nationale Ballet, begeleid door Holland Symfonia. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 17 en 18 mei in Den Haag (Lucent Danstheater), 20 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 22 mei in Zwolle (De Spiegel) en tot slot op 24 mei in Eindhoven (Parktheater).

dans
Mirage, afscheidsvoorstelling van Itzik Galili bij NND/Galili Dance met zes choreografieën, waaronder Double Time, The Butterfly Effect en Until.With/Out Enough. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), 19 mei in Bergen op Zoom (De Maagd), 21 mei in Heerenveen (Posthuis Theater), 22 mei in Groningen (Grand Theatre), 24 mei in Nijmegen (Lux).

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Op 21 mei in Den Bosch (Verkadefabriek), 22 en 23 mei in Leiden (LAKtheater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden