agenda theater

Engrave, twee solo-performances van Rob List, geïnspireerd door de expressionistische schilderkunst en de jazz van de jaren ‘50 en ‘60....

theater
Petrus Johannes Severinus (PJS) van Jan Langedijk (De Daders) toont drie generaties: Langedijk neemt zijn vader Piet en zoon Jan mee het toneel op. Vrijdag en zondag om 20.30u en zondag om 16u in Het Veem Theater, Amsterdam.

theater
Merg, een tekst van Judith Herzberg door de Vlaamse groep De Roovers. Een man met leukemie gaat op zoek naar zijn broer, omdat hij diens beenmerg nodig heeft om te overleven. Is de broer (moreel) verplicht hem te helpen? Zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 12 en 13 december in Utrecht (Theater Kikker), 15 december in Eindhoven (Plaza Futura), 19 en 20 december in Amsterdam (De Brakke Grond).

theater
Denne, solo door Barry Atsma over de wereld van een jongen die ‘anders’ is, geïnspireerd door zijn mongoloïde broer. Vrijdag en zaterdag in Fijnhouttheater, Amsterdam.

theater
Stills van Carla en Joke Mulder is een voorstelling met stereoscopische foto’s van hun grootvader, de avonturier J.G. Mulder. Zaterdag in Alkmaar (De Vest), 15 en 16 december in Rotterdamse Schouwburg.

theater
AHAB - Moby Dick door Marien Jongewaard en Anne Stam van Nieuw West is een bewerking van Melvilles roman door Rob de Graaf. Over de obsessieve zoektocht naar het onbereikbare in leven, liefde en kunst. Met muziek van Huba de Graaff. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

theater
Oresteia door Toneelgroep Amsterdam en NTGent is de volledige trilogie van Aischylos over de moord op Agamemnon en de wraak van zijn zoon Orestes. Van 13 t/m 16 december in Stadsschouwburg, Utrecht.

theater
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Op 13 december in Stadsschouwburg, Nijmegen, 15 december in Schouwburg, Arnhem.

theater
De Kaukasische Krijtkring van Brecht door het Noord Nederlands Toneel. Een regie van Victoria Meirik, die het sprookje opzoekt in dit moralistische verhaal over ‘eigendomsrecht’. Vanavond t/m 16 december in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Maria Stuart van Schiller door het Nationale Toneel, met Mirjam Stolwijk als de strijdlustige Schotse koningin en Will van Kralingen als haar opponent, Queen Elisabeth. Regie: Erik Vos. Vanavond t/m 23 december in Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Het goede lichaam van Eve Ensler is de opvolger van De Vagina Monologen. Ensler sprak vrouwen over hun lichaam. In een wisselende samenstelling vertellen drie vrouwen hun verhalen. Met Nettie Blanken, Tara Elders, Trudy de Jong, Nazmiye Oral, Bodil de la Parra e.a. Regie: Peter Heerschop. Vanavond in Wageningen (Junushofftheater), vrijdag in Eindhoven (Stadsschouwburg), zaterdag en zondag in Bussum (’t Spant), 12 en 13 december in Leeuwarden (De Harmonie), 16 december in Barendrecht (Het Kruispunt).

theater
Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Met Thijs Römer als Othello en Michel Sluysmans als Jago, die de generaal aanzet tot een gruwelijke daad. Vanavond in Etten Leur (De Nobelaer), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), 12 december in Apeldoorn (Orpheus), 13 december in Zaandam (Zaantheater), 14 december in Leeuwarden (De Harmonie).

theater
Ajax van Sofokles door Noord Nederlands Toneel. Reprise van een overtuigende voorstelling over een waanzinnige Griekse strijder, en de pijn en wanhoop van oorlogsveteranen. Regie: Jos Thie. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Leidse Schouwburg, dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), 13 december in Amersfoort (De Flint), 14 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 15 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Mefisto for ever, bewerking van Mann’s Mephisto door Tom Lanoye. In regie van Guy Cassiers door Het Toneelhuis. Vrijdag in Zwolle (De Spiegel) en tot slot 12 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die verhaal komt halen. Vanavond in Valkenswaard (de Hofnar), vrijdag in Purmerend (De Purmaryn), zaterdag in Stadskanaal (Geert Teis), 11 en 12 december in Goudse Schouwburg, 14 december in Alphen a/d Rijn (Castellum Theater).

theater
Kale bomen ruisen niet, naar een tekst van Magne van den Berg, in regie van Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden. Vanavond t/m zondag tot slot in Bellevue, Amsterdam.

theater
Moordwijven, solo door Loes Luca, naar Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), 12 t/m 22 december in Rotterdam (Oude Luxor).

theater
Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling. Op 13 december in Enschede (Twentse Schouwburg), 14 december in Groningen (Het Kruithuis), 15 december in Wadway (Theaterkerk), 16 december in Purmerend (De Verbeelding).

theater
Alexander van Willem Jan Otten door Het Toneel Speelt, in regie van Ira Judkovskaja. Over het ‘tragische’ succes van een humane koning die zich ontwikkelt tot een despoot. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in Schouwburg, Arnhem.

theater
Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver. Na Liefde en Hoop, nu Geloof. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 13 december in Leidse Schouwburg.

dans
Silent Screen van het Nederlands Dans Theater bestaat uit Toss of a Dice van Kylian en Silent Screen van Lightfoot León. Vanavond en vrijdag in Amserdam (Muziektheater), 14 december in Drachten (De Lawei) en tot slot 15 en 16 december in Den Haag (Lucent Danstheater).

dans
Notenkraker & Muizenkoning, een goede traditie van het Nationale Ballet, deze Hollandse interpretatie van het klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski. Muzikaal begeleid door Holland Symfonia. Op 9, 13, 14, 16, 20, 23, 29 en 30 december. Matinees op 9, 16, 17, 20, 23, 25, 30 en 31 december en 1 januari. In Muziektheater, Amsterdam.

dans
Sleepless van Nederlands Dans Theater II bestaat uit het gelijknamige ballet van Kylián, twee werken van Lightfoot León, Shuttes Shut en Subject to Change, en Flockwork van Alexander Ekman op muziek van o.a. Zizi Jeanmaire. Vrijdag t/m zondag in Den Haag (Lucent Danstheater), dinsdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 14 december in Amsterdam (Stadsschouwburg), 15 december in Amstelveen (Schouwburg).

dans
Niëllo, dansen van liefde en leven, jubileumproductie van het Internationaal Danstheater, dat 45 jaar bestaat. Met hoogtepunten uit het repertoire en nieuw werk. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Cuijk (Schouwburg), zondag in Amersfoort (De Flint), 13 december in Lochemse Schouwburg.

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor Twools maakten. Vrijdag in Uden (Markant), 11 t/m 14 december in de Rotterdamse Schouwburg, 16 december in Enschede (Twentse Schouwburg).

dans
Wensloos gelukkig van Hans Tuerlings door Raz heeft als ondertitel: ‘about all that is being left out, forgotten, kept silent, excluded or repressed, etc...’ De muziek is van Larry Steinbachek. Op 11 en 12 december in Theater Bellevue, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden