Agenda Theater

Kreten en gefluiter van Toneelgroep Amsterdam is de bewerking van een filmscript van Ingmar Bergman. Over vier vrouwen, het verleden en de dood....

Stukken door Toneelgroep Stan bestaat uit memorabele teksten van schrijvers als Saskia De Coster, Patricia De Martelaere, Tom Lanoye, Bart Moeyaert e.a. Zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 7 t/m 9 april in Amsterdam (De Brakke Grond), 15 april in Groningen (Grand Theatre).

Verlangen, vier eenakters van een toneelschrijfwedstrijd van Theater de Engelenbak. Eva Bauknecht, Tijs Huys, Pepijn Cladder en Dic van Duin regisseerden de nieuwe eenakters van Robert van Dijk, Nathan Vecht, Danny van Zuijlen en Barry Hofstede. van 3 t/m 11 april in De Engelenbak, Amsterdam; zaterdag première, én prijsuitreiking.

Bambie 12 in regie van Ko van den Bosch.

Reprise. Lifestyle-gids voor een onverzekerde survival met een ontluisterende botsing der culturen. Vanavond in Deventer Schouwburg, vrijdag in Culemborg (De Fransche School), 9 april in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Onschuld van Dea Loher door RO Theater is een collage van verhalen van mensen die zich aan de rand van de samenleving bevinden. Regie: Alize Zandwijk. Met Dragan Bakema, Jacqueline Blom, Sylvia Poorta. Zaterdag en zondag in Rotterdamse Schouwburg, 15 april in Eindhoven (Parktheater), 16 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Cement, theater- en dansfestival, nog t/m zondag in diverse theaters in Maastricht.

Louterbloemen, tekst van Jules Terlingen en Geert de Jong door Toneelgroep De Appel. Vier dagen uit het dagelijks leven op een volkstuincomplex, inclusief zonsverduistering. Regie: Geert de Jong. Vanavond t/m 9 mei in Appeltheater, Den Haag.

Boven is het stil door Het Vervolg is gebaseerd op een roman van Gerbrand Bakker. Over een boer die wacht op de dood van zijn vader en dan onverwachts bezoek krijgt. Regie: Annelore Kodde. Vanavond t/m 25 april in Derlon Theater, Maastricht. hetvervolg.nl

Antigone - Kreon - Oidipous, een bewerking van drie stukken van Sofokles door Thibaud Delpeut. Centrale vragen: volgens welke wetten moeten wij leven, en: welk ideaal is sterk genoeg om voor te sterven? Een productie van TA-2 en Toneelschuur. Met Barry Atsma, Jacob Derwig, Fred Goessens, Janni Goslinga e.a. Vanavond t/m 11 april in Toneelschuur, Haarlem. toneelgroepamsterdam.nl

Het laatste vuur van Dea Loher door RO Theater. Acht mensen vertellen hoe een tragisch verkeersongeluk hun leven dramatisch heeft veranderd. Regie: Alize Zandwijk. Met Sylvia Poorta, Fania Sorel, Bart Slegers e.a. Vanavond t/m 7 april in de Rotterdamse Schouwburg. rotheater.nl

Mannetje met de lange lul van Dood Paard & Maatschappij Discordia gaat over de zoektocht naar geluk, hartstocht en autonomie. Kuno Bakker en Jorn Heijdenrijk spelen man en vrouw, minnaar en overspelige, kunstliefhebber en mensenhater. Van 7 t/m 11 april in Frascati, Amsterdam.

Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Reprises van succesvolle voorstelling met Ria Eimers en Bert Luppes als het echtpaar Martha en George, dat elkaar tot het uiterste drijft. Vanavond t/m zaterdag in O.T. Theater, Rotterdam.

Sexappeal door Mugmetdegoudentand. Hanneke Groenteman, Marcel Musters en Beppe Costa doen auditie voor de rol in hun leven. Tekst van Lineke Rijxman en Joan Nederlof. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 6 en 7 april in Groningen (Grand Theatre), 8 april in Deventer Schouwburg, 11 april in Eindhoven (Plaza Futura).

Buk is een solo door John Buijsman over Charles Bukowski, de Amerikaanse dichter, drinker en nachtbraker. Met live-muziek van Keimpe de Jong (saxofoon) en Andreas Suntrop (gitaar). Vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 4 april in Houten (Theater a/d Slinger), 8 april in Goudse Schouwburg, 10 april in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

Wat nu weer van Wim T. Schippers is het ‘logische’ vervolg op Wuivend graan. Met opnieuw Titus Muizelaar en Kees Hulst als tragikomisch duo en Mareille Labohm als ‘intrigerend vrouwspersoon’. Op 7 en 14 april in Tilburg (Schouwburg), 8 en 15 april in Rotterdamse Schouwburg, 10 april in Arnhem (Posttheater).

Brigadier Fub of het eeuwig menselijke door Carver. Door Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Raymonde de Kuyper en Ton Kas, met teksten en ideeën van Gummbah. Vanavond in Zwolle (Odeon), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 7 en 8 april in Den Bosch (Verkadefabriek).

Victory Boogie Woogie door Het Zuidelijk Toneel. Tekst en regie: Gerardjan Rijnders. Geïnspireerd door Mondriaans verhandeling over kunst, Trialoog. Was Mondriaan een genie of een maniak? Vrijdag in Hoorn (Het Park), 4 april in Leeuwarden (De Harmonie), 8 april in Arnhem (Schouwburg), 9 april in Enschede (Schouwburg).

Bazel van Dood Paard gaat over een kunstverzamelaar (gespeeld door Gerardjan Rijnders) en zijn kritische vriend (Gillis Biesheuvel) die de kunstbeurs in Bazel bezoeken. Op 7 en 8 april in Centrum Beeldende Kunst, Dordrecht.

Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard door Dood Paard. Over twee zussen en een broer uit een rijke, incestueuze familie. De vrouwen, die nog in het ouderlijk huis wonen, besluiten hun excentrieke broer in huis te halen. Vanavond en vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 april in Utrecht (Kikker).

Zeeuwse vrouwen door Theaterproductiehuis Zeelandia naar het boek Zeven Zeeuwse Vrouwen van Kees Slager. Vier actrices vertellen de verhalen van vrouwen uit Zeeland, het geloof, de armoede en hun mannen. Regie: Dic van Duin. Vanavond in Amsterdam (M-Lab), vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Rotterdam (Lantaren/Venster)

Instinct door NTGent in regie van Johan Simons. Naar Double Indemnity in Three of a Kind, een thriller van James M. Cain. Met Pierre Bokma als oplichter, minnaar en pechvogel, en Elsie de Brauw als zijn partner in crime. Reprise. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 4 april in Dordrecht (Kunstmin), 7 en 8 april in Amsterdam (Stadsschouwburg).

De geit, of Wie is Sylvia? van Edward Albee door Onafhankelijk Toneel. Met Bert Luppes als getrouwde man die volledig in de ban is van een geit. Ook met Ria Eimers, Willem de Wolf en Joost Bolt. Op 9, 10 en 11 april in Amsterdam (Theater Bellevue) en 16 april in Haarlem (Toneelschuur).

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’ van Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Kikker), 8 april in Eindhoven (Plaza Futura), 9 april in Meppel (Ogterop). keesen-co.nl

Lange Dagreis naar de Nacht van O’Neill ging in mei 2008 bij Het Nationale Toneel als Long Day’s Journey into Night in première. Wegens succes in reprise. Met Ariane Schluter en Jaap Spijkers als ouders van een gezin dat van verslavingen, wantrouwen en schuldgevoelens aan elkaar hangt. 2 april in Alkmaar (De Vest), 3 april in Roosendaal (De Kring), 4 april in Heerenveen (Posthuis Theater), 7 april in Emmen (De Muzeval).

Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding vandien. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 3 april in Ede (Cultura), 7 t/m 9 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. 3 en 4 april in Breda (Chassé Theater), 7 en 8 april in Leeuwarden (De Harmonie).

Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Barendrecht (Het Kruispunt), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala), 9 april in Oss (De Lievekamp).

Dans
Fuerz y Compas door het Cubaanse gezelschap Danza Cuba, dat geheel uit vrouwen bestaat. Een mengeling van flamenco, salsa, ballet, afro-cubaans en Cubaanse ritmes. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Almelo (Theaterhotel), dinsdag in Zoetermeer (Stadstheater).

DansClick 6 bestaat uit twee duetten, Couple-like van Keren Levi & Ugo Dehaes en Odd van Pia Meuthen. Met een inleiding van Porshia, de prima ballerina van schuimrubber van danser/poppenspeler Duda Paiva. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Tiel (Agnietenhof), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), dinsdag in Leidse Schouwburg, 8 april in Veenendaal (De Lampegiet).

Ghost Note, a danced tribute to jazz, choreografie van Václav Kune door Station Zuid. Op muziek van o.a. Louis Armstrong en The King Oliver Creole Jazz Band, live uitgevoerd door o.a. Jeroen Doomernik, Dion Nijland, Rob Stoop. Vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala), zondag in Hoogeveen (De Tamboer), maandag in Amsterdam (Bellevue), 9 april in Arnhem (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden