Agenda theater

Blauwboer is een ‘beeldende locatievoorstelling’ van Productiehuis Brabant over mensen en water. Daarvoor voerden Marcel Roelfsema (schrijver) en Natasja d’Armagnac (regisseuse) gesprekken met boeren, bestuurders en beleidsmensen over waterbeheer....

theater
Overgang door Theatergroep De Nel gaat over vier vrouwen en een man die elkaar ontmoeten op een beautyfarm. Daar begint het gevecht met de aftakeling. Met o.a. Irene Kuiper en Marloes van den Heuvel. Regie: Chris Houtman. Dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), woensdag (première) in Theater Gooiland, Hilversum.

theater
Biedermann en de Brandstichters van Max Frisch door Het Vervolg. Regie: Arie de Mol. Over lafheid en laksheid. Vanavond t/m 28 oktober in Derlon Theater, Maastricht.

theater
Hemel boven Berlijn door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ola Mafaalani is een bewerking van Wenders gelijknamige film. Over engelen en en aardse liefde. Vanavond t/m 20 oktober in de Amsterdamse Stadsschouwburg, 23 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), 25 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

theater
Kale bomen ruisen niet, naar een tekst van Magne van den Berg, in regie van Jetse Batelaan. Twee vrouwen (José Kuijpers en Ria Marks) proberen elkaar heel te houden met de juiste woorden. Vanavond in Amstelveen, zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 17 oktober in Groningen (’t Kruithuis), 18 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 19 en 20 oktober in Utrecht (Theater a/d Werf).

theater
Van de frisse, het tweede deel in de serie The Young Ones van Jeroen Kriek bij Growing Up in Public voert een aantal corpsballen ten tonele die flink met elkaar overhoop liggen. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 19 oktober in Amsterdam (De Krakeling), 24 oktober in Tilburg (De Vorst).

theater
Moordwijven is een solo door Loes Luca, naar het stuk Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt een aantal vrouwen die zich staande proberen te houden, van een neurotische moeder tot een bruid die in paniek raakt. Vanavond en vrijdag in Theater a/d Schie, Schiedam; 15 en 16 oktober in Zaantheater, Zaandam, 17 t/m 21 oktober in De Kleine Komedie, Amsterdam.

theater
Een soort van mooi en Jan zijn twee dialogen van respectievelijk Marcel Osterop en Gerardjan Rijnders, door Het Zuidelijk Toneel. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

theater
Een ontgoocheling, toneelbewerking van Elsschots roman over twee verliezers, vader Louis en zoon Kareltje De Keizer. Door Herman en Vincent Verbeeck. Vanavond in Laren (Singer Theater), vrijdag in Doetinchem (Amphion), 17 oktober in Tiel (Agnietenhof), 19 oktober in Deventer Schouwburg.

theater
Athella/Othello focust op het Shakespeare-personage Othello, een zwarte krijgsman die door zijn jaloezie en ambities zijn ongeluk tegemoet gaat. Een tekst van Abdelkader Benali, gespeeld door Felix Burleson van De Nieuw Amsterdam. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon.Schouwburg), 18 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 en 20 oktober in Amsterdam (Krater Theater).

theater
Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling. Vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 19 oktober in Arnhem (Schouwburg), 20 en 21 oktober in Alkmaar (Provadja), 18 november in Utrecht (Blauwe Zaal).

theater
Vielfalt, een mengeling van acrobatiek, illusionisme, slapstick, muziek en toneel, door Jakop Ahlbom. Regie: Jeroen van den Berg. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie), 18 oktober in Breda (Chassé Theater), 19 oktober in Goes (’t Beest), 20 oktober in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

theater
Alexander van Willem Jan Otten door Het Toneel Speelt, in regie van Ira Judkovskaja. Over het ‘tragische’ succes van een humane koning die zich ontwikkelt tot een despoot. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 18 t/m 21 oktober in Tilburg (Schouwburg).

theater
Grensgevallen van Peter Høeg werd bewerkt voor toneel door Han Römer. Twee kinderen ontdekken dat ze pedagogische proefkonijnen zijn. Door Toneelgroep Oostpool, in regie van Han Römer. Vanavond t/m 4 november in Huis Oostpool, Arnhem.

theater
Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan de zorgen van een kinderjuf overliet. Zaterdag in Zeist (Fifi Theater), 20 oktober in Wageningen (Junushoff).

theater
Liefde is kouder dan de dood gaat over het fenomeen loverboy, en de ondergang van twee goedgelovige meisjes. Door de makers van rZpkt, een voorstelling die in een jeugdgevangenis speelde. Regie: Titus Muizelaar. Op 18 oktober in Goudse Schouwburg, 19 oktober in Apeldoorn (Orpheus), 20 oktober in Beverwijk (Kennemer Theater).

theater
Odyssee - De wraak van de zee, Homerus’ epos in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Een solo door Paul R. Kooij bij Bonheur. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zondagmiddag en dinsdagavond in Rotterdam (Bonheur), 18 oktober in Leidse Schouwburg, 19 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 20 oktober in Breda (Chassé Theater), 24 en 25 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam..

theater
Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond in Schiedam (Theater a/d Schie), 13 en 14 oktober in Amstelveen (Schouwburg), 17 t/m 22 oktober in Amsterdam (Theater Bellevue).

dans
Dansweek, nog tot en met zondag veel extra’s voor en na afloop van dansvoorstellingen in de schouwburgen: demonstraties, interviews, foto-expositiese en nabesprekingen. Zie: www.dansweek.nl

dans
One Night’s Dance, presentatie van nieuw werk van 16 choreografen in de studio van Dansateliers, ‘s-Gravendijkwal 58b, Rotterdam, vrijdag, zaterdag en zondag.

dans
In Two Minds van Conny Janssen Danst, op muziek van Tan Dun en Franghiz Ali-Zadeh, toont rituele patronen waarmee zes dansers hun beperkingen en hun kracht onderzoeken. Vanavond in Amsterdam (Theater Bellevue), vrijdag in Barendrecht (Het Kruispunt), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), 18 oktober in Hellevoetssluis (Theater Twee Hondjes).

dans
Still life with man and woman van Andrea Bozic is gebaseerd op een scène uit de film Blow up van Antonioni: over geestverschijningen en denkbeeldige vrienden. Vanavond t/m 14 oktober in Gasthuis, Amsterdam.

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam is samengesteld uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor enkele Twools-voorstellingen maakten. Vrijdag in Den Haag (Lucent Danstheater), zaterdag in Alkmaar (De Vest), 19 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade).

dans
Wings of Wax van Nederlands Dans Theater I bestaat uit twee werken van Kylián, Wings of Wax en Click-Pause-Silence, en een première van Jacopo Godani, op elektronische muziek van duo 48nord. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 17 oktober in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 18 t/m 20 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater) en tot slot op 22 oktober in Rotterdamse Schouwburg.

dans
Ballast is een dansvoorstelling met acteur Jack Wouterse die met vijf professionele dansers de confrontatie aangaat. In een choreografie van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva. Met teksten van Ko van den Bosch en (live)muziek van Harry de Wit. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 13 t/m 15 oktober in Amsterdam (Theater Bellevue), 18 oktober in IJsselstein (Fulcotheater), 19 en 20 oktober in Rotterdam (Lantaren/Venster).

dans
Make Love, Not War van Introdans bestaat uit een nieuwe choreografie van Erik Constantin, een reprise van Wiggers’ Gilles en De Groene Tafel, Kurt Jooss’ beroemde dansstuk uit 1932. Vrijdag in Doetinchem (Amphion), zaterdagavond en zondagmiddag in Arnhem (Schouwburg), 19 oktober in Eindhoven (Stadsschouwburg).

dans
Wensloos gelukkig van Hans Tuerlings door Raz heeft als ondertitel: ‘about all that is being left out, forgotten, kept silent, excluded or repressed, etc...’ De muziek is van Larry Steinbachek. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), 18 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 19 oktober in Groningen (Grand Theatre).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden