Agenda theater

Twee vrouwen van Harry Mulisch werd bewerkt voor theater, in regie van Rob de Kuiper. Paulette Smit en Manoushka Zeegelaar Breeveld spelen de twee vrouwen die verliefd worden en door een misverstand elkaar verliezen....

Theater
Holland Tsunami heeft als ondertitel: drowning in Europe. Stel dat Nederland onder water loopt en geëvacueerd moet worden? En Hongarije de Nederlanders opvangt? Een mockumentary door Theatergroep Space i.s.m. Hongaarse theatermakers. Vanavond (première) t/m 22 november in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Boeing Boeing, komedie met Jon van Eerd, Wilbert Gieske, Camilla Siegertsz e.a. Over een vrijgezel en zijn drie stewardess-vriendinnetjes. Op 16 en 17 (première) in de Goudse Schouwburg; 19 november in Franeker (De Koornbeurs), 20 en 21 november in Oss (De Lievekamp).

Theater
Alles is goed, mimevoorstelling van Gienke Deuten over de evolutie: is de mens beland in de dementerende eindfase van zijn bestaan? Door Maureen Teeuwen, Willem de Wolf, Mijke Werkema e.a. Vrijdag, zaterdag, 18 t/m 22 november in Toneelschuur, Haarlem; 19 november première.

Theater
Prinsessendrama's van Elfriede Jelinek door Dood Paard. Over Sneeuwwitje, Doornroosje en Jackie Kennedy – drie iconen met een tragische geschiedenis. Op 19 en 20 november in Groningen (Grand Theatre).

Theater
The Wall van beeldend theatermaakster en poppenspeelster Ulrike Quade gaat over historische figuren met een sterk geloof in hun missie: Meinhof, Göring en Medea. Met muziek van Erik Sanko. Vanavond in Amsterdam (Bellevue), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), 18 november in Alkmaar (De Vest), 20 november in Breda (Chassé).

Theater
Kassandra door Huis aan de Amstel, in regie van Liesbeth Coltof. Een bewerking van Don Duyns, gespeeld door Debbie Korper en Laure de Boer. Reprise. Vanavond t/m 15 november in Rozentheater, Amsterdam;

Theater
Gewürztraminer van Marcel Osterop door Het Zuidelijk Toneel. Een ‘zwartgerande’ komedie. Vanavond in Helmond ('t Speelhuis), vrijdag in Goes ('t Beest), zaterdag in Nijmegen (Lux), maandag in Groningen (Kruithuis), dinsdag in Meppel (Ogterop), 20 t/m 22 november in Utrecht (Kikker).

Theater
Ben Hur, jubileumvoorstelling van De Ploeg, met gastacteurs Beppie Melissen, Erik van Muiswinkel en Sophie van Winden. Het beroemde verhaal van vriendschap, verraad, liefde in Jeruzalem, rond het begin van de jaartelling. Van 18 t/m 20 november in Hoorn (Het Park), 21 en 22 november in Apeldoorn (Orpheus), 24 en 25 november in Enschede (Muziekkwartier).

Theater
Waterkou van Kees Roorda door The Glasshouse. Over de wonderlijke vriendschap tussen een man en een vrouw die elkaar via internet leren kennen. Lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam. Vandaag t/m 23 november om 12.30u.

Theater
Closer van Patrick Marber door De Paardenkathedraal. Een danseres, verliefd op een schrijver, trouwt met een dermatoloog. Intussen is de schrijver verliefd op een fotografe. Hoe goed kent men elkaar? Paula Bangels regisseert o.a. Eva van de Wijdeven en Katrien de Becker. Vanavond t/m 13 december in Theater van de Paardenkathedraal in Utrecht.

Theater
Thérèse Raquin van Emile Zola door het Nationale Toneel. Met Anniek Pheifer als de wanhopige Thérèse die besluit haar man te vermoorden. Laatste voorstellingen: vanavond t/m zaterdag in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

Theater
Goemans Kroon van den Brink, drie acteurs (Ellen Goemans, Rutger Kroon en Maartje van den Brink) van toneelgroep Monk interpreteren Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard. Vanavond in Haarlem (De Toneelschuur), 19 november in Leiden (LAKtheater).

Theater
De Dikke Van Dale, portret van een Zeeuwse, kinderrijke dorpsonderwijzer die de grondslag legde voor het beroemde woordenboek. Een reprise van Zeelandia. Vanavond in Oisterwijk (Tiliander), vrijdag in Wadway (Theaterkerk), zaterdag in Groningen (Kruithuis), 19 november in Kampen (Stadsgehoorzaal).

Theater
Zum Wohl door Suver Nuver speelt in Oostenrijk, het land van ‘Freud, Fritzl, Hitler en Sissi’. Afscheidsvoorstelling. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Alkmaar (De Vest), 19 en 20 november in Den Haag (Theater a/h Spui).

Theater
De Grote Verkiezingsshow door Het Zuidelijk Toneel. Een tribunaal klaagt het gezin Alleman aan voor het verwaarlozen van hun ‘democratische burgerplichten’. Philip Freriks en Harmen Siezen spelen de rechter. Tekst: Van Houts & De Ket. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Tiel (Agnietenhof), dinsdag in Leeuwarden (De Harmonie), 19 november in Alkmaar (De Vest), 20 november in Rotterdamse Schouwburg, 21 november in Den Helder (De Kampanje).

Theater
Ifigeneia in Aulis van Euripides door Toneelgroep Amsterdam i.s.m. Opera Studio Nederland. Met Roeland Fernhout en Tijn Docter als Agamemnon en Menelaos en Chris Nietvelt als Klytaimestra die haar dochter Ifigeneia probeert te redden. Regie: Robert Woodruff. Vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, 18 t/m 28 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam door Theatergroep Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert deze tragikomedie over ontluikende seksualiteit en een familiegeheim. Muzikaal begeleid door een blazersband. Vanavond in Schiedam (Theater a/d Schie), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Weert (Munttheater), 21 november in Alphen a/d Rijn (Castellum).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 19 t/m 22 november in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Dans
Said and Done is een choreografie van Lightfoot León, en een voorstelling van Nederlands Dans Theater II, die uit nog twee premières bestaat: Gods and Dogs van Kylián en Nichts van Goecke. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 19 november in Venlo (De Maaspoort), 22 november in Utrecht (Stadsschouwburg).

Dans
Moving Being, vervolg van Ton Simons choreografie Human Figures op muziek van Bach, uitgevoerd door de pianist Manuel Araújo. Met lichtprojecties van Peter Struycken. Woensdag in Schouwburg, Rotterdam.

Dans
Kagemi, beyond the metaphors of mirrors, butohvoorstelling door het Japanse gezelschap Sankai Juku van butohdanser Ushio Amagatsu. Vrijdag en zaterdag in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
Giubileo, jubileumvoorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel met choreografieën van De Châtel, Stephen Shropshire en Michel Pagliani. Vanavond in Drachten (De Lawei), 18 november in Zutphen (Hanzehof).

Dans
Ballet4all van Het Nationale Ballet bestaat uit 7e symfonie van Van Schayk, Twilight en Two van Van Manen en Etudes van Lander. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie) en tot slot maandag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

Dans
CaDance, festival in Den Haag, nog t/m zaterdag in onder meer Theater a/h Spui en Korzo5Hoog. Met choreografieën van Ann van den Broek, André Gingras, Hildegard Draaijer, Duda Paiva, Jens van Daele. Vrijdag en zaterdag om 15.15u een fietstocht langs vier danssolo's op locatie. www.cadance.nl

Dans
Wonderworld van Scapino Ballet Rotterdam omvat tien korte choreografieën van o.a. Ed Wubbe, Georg Reischl, Eric Gauthier en Neel Verdoorn. Vanavond in Amersfoort (De Flint), vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet), maandag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 19 november in Terneuzen (Scheldetheater).

Dans
Het Godshuis door het Spaans/Nederlandse flamencogezelschap Cuadro Flamenco van Cora Weggeman en Ricardo Mendeville. De titel is ontleend aan het decor, een schilderij van Ans Markus. Zondag in Eindhoven (Parktheater), 18 november in Purmerend (De Purmaryn), 19 november in Malden (Cultureel Centrum).

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Tiel (Agnietenhof) en tot slot op 15 november in Enschede (Twentse Schouwburg).

Dans
LaLa#4: Bubbleissues door Laure Dever, Laura Vanborm en Seppe Baeyens, op 19 en 20 november in Amsterdam (de Melkweg).

Dans
Sonata, choreografie van Stephen Shropshire door Station Zuid. Jussi Nousiainen danst zes solo’s op muziek van Bach en Anne Parlevliet, live begeleid door de pianiste Anny Tseng. Vrijdag in Kunstmin, Dordrecht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden