Agenda Theater

Mijn man, een tekst van Youp van 't Hek door Wivineke van Groningen en Debby Petter. Over mannen en vrouwen en de grote verschillen....

Hysteria door Tg Winterberg met tekst van Annmarie Slotboom. Over hysterische vrouwen, modeziektes en een onbeantwoorde liefde. Lunchvoorstelling t/m 15 maart om 12.30u in Bellevue, Amsterdam.

Nocturne door het Nationale Toneel met Eric Schneider en Lou Landré als twee oude acteurs die mijmeren over hun theaterverleden. Een tekst van Eric Schneider. Vanavond t/m 14 maart in het Nationale Toneel Gebouw in Den Haag.

Richard I door Keesen & Co is een ‘komedie over het drama van de politiek’, geschreven door Joeri Vos. Over een afwezige vorst en een regering in financiële crisis. Vanavond in Culemborg (De Fransche School), vrijdag in Wadway (Theaterkerk), zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 3 en 4 maart in Haarlem (Toneelschuur), 6 t/m 8 maart in Den Bosch (Verkadefabriek). www.keesen-co.nl

Lange Dagreis naar de Nacht van O’Neill ging in mei 2008 bij Het Nationale Toneel als Long Day’s Journey into Night in première. Wegens succes in reprise. Met Ariane Schluter en Jaap Spijkers als ouders van een gezin dat van verslavingen, wantrouwen en schuldgevoelens aan elkaar hangt. Vanavond in Meppel (Ogterop), zaterdag in Helmond (’t Speelhuis), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 4 maart in Barendrecht (Het Kruispunt).

Adolf, solo door de Britse acteur Pip Utton, over Hitler, fascisme toen en nu. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), 11 maart in Oss (De Lievekamp). Chaplin is een andere ‘one-man show’ van Pippon, vrijdag in Maassluis (Schuurkerk), zaterdag in Zwolle (Odeon), 5 maart in Heerenveen (Posthuis Theater). www.pip-utton.com

Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Op 5 maart in IJmuiden (Witte Theater), 7 maart in Leiden (LAKtheater), 12 t/m 14 maart in Utrecht (Huis a/d Werf).

Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 4 t/m 7 maart in Heerlen (Parkstad Theater), 11 t/m 14 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Bolsward (Marne Theater), 3 maart in Beusichem (Het Heerenlogement), 4 maart in Baarn (De Speeldoos), 5 maart in Wageningen (Junushoff), 7 maart in Helmond (Kunstkwartier).

Tien geboden door NTGent, naar het scenario van Kieslowski’s filmreeks Dekalog. In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 8 maart in Den Bosch (Theater a/d Parade) en 14 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg). www.ntgent.be

Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond in Almere (Schouwburg), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 2 en 3 maart in Rotterdamse Schouwburg, 5 t/m 8 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg), 11 maart in Utrecht (Stadsschouwburg), 12 t/m 15 maart in Den Haag (Kon. Schouwburg)..

Medea van Euripides door Noord Nederlands Toneel in regie van Ola Mafaalani. Met Malou Gorter. Van 3 t/m 7 maart in Groningen (Stadsschouwburg), 25 t/m 28 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Zoals de dingen gaan ... , solo door Peter De Graef over een man die met iedereen overhoop ligt, op de vlucht slaat en tot bezinning komt nadat het noodlot definitief is toegeslagen. Vanavond in Heusden (Muze), vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 11 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Mightysociety6 van Eric de Vroedt kreeg als ondertitel ‘Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam’. Het speelt in Afghanistan waar de Nederlandse missie dramatisch uit de hand loopt. Na afloop een sideshow en debat. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 3 maart in Leeuwarden (De Harmonie), 5 t/m 7 maart in Haarlem (Toneelschuur).

Koffiehuis De Ooievaar, twee broers gaan de confrontatie aan. Door Sjaak Bral, Fred Delfgaauw en een levensgrote pop. Reprise. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAK-theater), 4 maart in Naaldwijk (De Naald), 5 maart in Cuijk (Schouwburg), 6 maart in Larlen (Singer Theater), 7 maart in Haarlem (Stadsschouwburg).

Een blauwe vrijdag, solo door Beppe Costa over zijn leven als Italiaan in Nederland, met verwijzingen naar de reis van Edmondo De Amicis naar Holland in 1872. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 3 t/m 7 maart in Amsterdam (Bellevue).

De Architect, de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Nijmegen (LUX), zaterdag in Barendrecht (Het Kruispunt), 5 maart in Delft (de Veste), 6 maart in Vlissingen (Arsenaaltheater), 7 maart in Dordrecht (Kunstmin).

De Verlichting is stuk van Floris van Delft onderzoekt de onvrede van hemzelf en anderen. Elke ‘voorstelling’ wordt geleid door een andere gastvoorzitter die de acteurs aan de tand zal voelen. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie) en tot slot op 7 maart in Eindhoven (Plaza Futura).

Dans
Déjà Vu , liefdesduet van Hans van Manen wordt in reprise genomen door Nederlands Dans Theater II, alsook Passomezzo van Naharin. Voorts twee wereldpremières, van Lightfoot León en Luká Timulak. Vanavond (première) t/m zaterdag in Den Haag (Lucent Danstheater), 4 maart in Amstelveen (Schouwburg), 5 maart in Arnhem (Schouwburg).

Ghost Note, a danced tribute to jazz, choreografie van Václav Kune door Station Zuid. Op muziek van o.a. Louis Armstrong en The King Oliver Creole Jazz Band, live uitgevoerd door o.a. Jeroen Doomernik, Dion Nijland, Rob Stoop. Maandag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Haarlem (Toneelschuur), 4 maart in Goes (De Mythe), 6 maart in Venray (Schouwburg).

Fremdkörper door de Kazerne, het ‘danstheaterantwoord’ op de Vaginamonologen naar een concept van Iris Lammertsma. Vanavond (première) t/m zaterdag in Melkweg, Amsterdam.

Dancing with the Sound Hobbyist door Zita Swoon en Rosas, een combi van danstheater en popmuziek. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie, vrijdag in Amsterdam (De Meervaart), zaterdag in Heerlen (Theater), zondag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Giselle door Het Nationale Ballet, begeleid door Holland Symfonia. Laatste voorstelling op 28 februari in Het Muziektheater, Amsterdam.

The Second Person van Nederlands Dans Theater I met Enemy in the Figure van Forsythe en The Second Person van Pite en de wereldpremière van Bad Timing van Tero Saarinen. Zaterdag in Eindhoven (Parktheater), 3 maart in Goudse Schouwburg, 4, 6 en 7 maart in Amsterdam (Muziektheater).

Lijnrecht van Introdans bestaat uit Concerto en Chairman Dances van Lucinda Childs, Three Pieces van Hans van Manen en Optical Identity van Mauro de Candia. Zaterdag in Lelystad (Agora), 5 maart in Kerkrade (Theater), 6 maart in Deventer Schouwburg.

footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en Ascent op muziek van Kyriakides. Op 9 en 10 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

I Solo Ment van Ann van den Broek, dubbelsolo door een danser en een danseres op muziek van Arne van Dongen. Op 2 maart in Amsterdam (Bellevue), 6 en 7 maart in Utrecht (Kikker), 14 maart in Eindhoven (Plaza Futura), 28 maart in Tilburg (De NWE Vorst).

Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag in Veenendaal (De Lampegiet), zaterdag in Zeist (Figi), 5 maart in Hardenberg (De Voorveghter).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden