agenda theater

No Dice door Nature Theatre of Oklahoma. New Yorks gezelschap presenteert een verkorte vier-urige versie van de elf uur durende melodramatische voorstelling....

theater
Platform door NTGent, theaterbewerking van de roman van Michel Houellebecq over een jong stel dat de iedereen wil laten genieten van seks, en daarin wreed wordt verstoord door een terreuraanslag. Regie: Johan Simons. Reprise. Onderdeel van Topstukken. Van 26 t/m 29 september in Stadsschouwburg in Groningen.

theater
Met een schoolbord en een krijtje door theater Adhoc. Onderdeel van de reeks ‘de verbeelding van onzichtbare dimensies’. Twee wiskundeleraren blijven na de les op school en vergeten daar de tijd en de normale omgangsvormen. Maandag (première) en dinsdag in Bellevue, Amsterdam; 30 september in Stadsschouwburg in Utrecht.

theater
Sic Transit Gloria Mundi (Aldus vergaat de glorie van de wereld) door Alaska waarin vier personen vastzitten op de luchthaven waar alle vluchten zijn geannuleerd. Over leven op krediet en gokken op de beurs. Over oude vrienden die de balans opmaken. Met Dragan Bakema en Maria Kraakman. Tekst en regie van Marijke Schermer. Gratis voorstelling. Vanavond en vrijdag (première) in Rabotheater in Hengelo; 22 september in Huize Oostpool in Arnhem; 27 september in Provadja in Alkmaar; 28 september in De Cirkel in Heemskerk.

theater
Electronic City waarin tekstschrijver Falk Richter de huidige manier van leven onderzoekt. In regie van Susanne Kennedy. Een docusoap, reality tv en theater waarin de personages proberen zo authentiek mogelijk te zijn. Met Merijn de Jong en Çigdem Teke. Vrijdag (première) t/m zaterdag en 26 t/m 29 september in het Gasthuis in Amsterdam.

theater
Het archief van overtollige kennis door Compagnie Karina Holla, in regie van Karina Holla. Over de turbulente verhouding tussen de gevierde Russische uitvinder Lev Theremin en de beroemde violiste uit Vilnius Clara Rockmore vanaf hun ontmoeting in de jaren ‘20 in de Verenigde Staten tot het eind van hun leven. Met Andrea Beugger, Dries van der Post en Peter Kadar. Vanavond (première) t/m zaterdag in Frascati in Amsterdam; 4 oktober in Korzo in Den Haag.

theater
3 zusters van Anton Tsjechov door Joop van den Ende theaterproducties/ Stage Enterntainment in de serie Toneelmeesters. In regie van Hans Croiset en Karina Kroft. Tekst: Judith Herzberg. Tragikomedie over een geïdealiseerd verleden, een troosteloos heden en een hopeloze toekomst. De eerste ‘Cum Laude’-voorstelling: de hoofdrollen worden gespeeld door de beste afgestudeerde theaterstudenten. Op zaterdag in Kon. Schouwburg in Den Haag; 25 september in Stadstheater in Zoetermeer; 26 september in Theater aan het Vrijthof in Maastricht; 27 september in Schouwburg Tilburg; 28 september in Noordwijk, Theater de Muze.

theater
Een beetje Annie is een intieme voorstelling waarin Frank Cools het werk van Annie M.G. Schmidt op geheel eigen wijze benadert. Regie: Ineke Nijssen. Zaterdag (première) in Zoetermeer, Stadstheater; 28 september in Theater aan de Slinger (Houten).

theater
Citytrip door De Tijd en theater Malpertuis. Nieuws stuk van Filip Vanluchene (winnaar Belgische Staatsprijs Toneel). In regie van Lucas Vandervorst. West-Vlaamse fictie in de financiële cities van de geglobaliseerde wereld. Een succesverhaal met het ongemak van een slecht zittend zakenkostuum. Zaterdag in Roosendaal, De Kring; 4 oktober in Den Haag, Theater a/h Spui.

theater
Zeeuwse Nachten 2: Dan liever de lucht in! door Het Volksoperahuis. Muziektheatervoorstelling over de daadkracht van onze zeeheld Jan van Speijk (Rogier Schippers). Dwaze maar historisch verantwoorde tocht met vrolijke levensliederen van Jeff Jofmeister, Dennis Stroucken en Eefje Benning. Reprise. Van 25 t/m 30 september in Frascati in Amsterdam.

theater
Hoofd van Jetse Batelaan laat doortastende observaties van levensecht gedrag zien in absurde situaties waarin onhandigheid en traagheid de kern vormen. Reprise. Met Hannah van Lunteren, Fania Sorel, Hans Leendertse e.a. Vanavond en zaterdag in Den Bosch, Verkadefabriek; 26 september in de Twentse Schouwburg in Enschede, 29 september in Plaza Futura in Eindhoven.

theater
Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van de gelijknamige voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van de contrabas van Jelte van Andel. Vrijdag en zaterdag in de Toneelschuur in Haarlem, 27 t/m 29 september in de Verkadefabriek (Den Bosch).

theater
Onamatopee, een coproductie Tg STAN, KOE, Dood Paard en Discordia. Een ‘gedramatiseerde poëzie-avond in vijf bedrijven’ met Gillis Biesheuvel, Peter Van den Eede, Willem de Wolf, Damiaan De Schrijver en Matthias de Koning. Van 2 t/m 6 oktober in Frascati, Amsterdam.

theater
Een soort van mooi door Het Zuidelijk Toneel, van en met Marcel Osterop, in regie van Olivier Provily. Toont de intieme momenten in een liefdesrelatie. Vanavond in Scala Kunstkwartier in Helmond; 22 september in LAKTheater in Leiden; 25 september in Provadja in Alkmaar, 27 september in Het Oude Raadhuis in Hoofddorp, 28 september in Podium ‘t Beest in Goes.

theater
Nazomer dubbel, omvat twee voorstellingen: Babyboomers van Laura van Dolron over de jaren zestig generatie van haar ouders. En de andere voorstelling is And life goes on- Onder vrouwen, deel twee waarin Bodil de la Parra, Wimie Wilhelm en Margôt Ros verder af rekenen met het fenomeen ‘man’. Met live muziek van De Mannen. Vanavond t/m 22 september in de Machinefabriek in Groningen (18.30u).

theater
Melanie Klein van Nicholas Wright door het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Reprise. Met Marlies Heuer en José Kuijpers als de psychoanalytica Melanie Klein en haar dochter Melitta in een spannende machtsstrijd. Vanavond in LAKtheater, Leiden; 21 september in Chassé theater, Breda, 22 september in de Schouwburg van Amstelveen; 25 september in Theater a/h Spui in Den Haag en tot slot 26 t/m 29 september in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Hexen, een tekst van Youp van ‘t Hek over twee vrouwen die een verrassing voorbereiden voor de nieuwe bruid van hun beider ex. Door Wivineke van Groningen en Debby Petter in regie van Berend Boudewijn. Vanavond in Stadsschouwburg in Groningen. Vrijdag in Twee Hondjes in Hellevoetsluis; zaterdag in De Goudse Schouwburg; zondag in De Fransche School in Culemborg ; dinsdag in Stadstheater in Zoetermeer (19.30 en 21.15u); woensdag De Vest in Alkmaar; 27 september in Th. a/d Schie in Schiedam en tot slot 28 en 29 september in Den Bosch (Het Koningstheater).

theater
Liefdesbrieven van A.R. Gurney door Anne-Wil Blankers en Paul van Vliet, in regie van Mette Bouhuijs. Over twee geliefden die elkaar hun hele leven schrijven. Vanavond t/m 5 november in de Kon. Schouwburg, Den Haag.

theater
Groenland door Theatergezelschap Vis à Vis speelt zich af in een wereld van sneeuw en ijs. Herbert en Wendy hebben een prefab woning op Groenland gekocht, dat zich ergens onder de sneeuw bevindt. Vanavond t/m 24 september in Stadsschouwburg, Drachten.

theater
Romeinse tragedies door Toneelgroep Amsterdam omvat drie politieke stukken van Shakespeare, Coriolanus, Julius Caesar en Antonius en Cleopatra, te zien als een doorlopende voorstelling over het politieke bedrijf. Regisseur Ivo van Hove poogt de mechanismen van de politiek bloot te leggen. Romeinse Tragedies is als eerste genomineerd voor de Toneel Publieksprijs 07/08. Vanavond t/m zondag in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

dans
Songs of the Dragons Flying to Heaven door Young Jean Lee waarin ze met een geromantiseerde, nietsontziende eerlijkheid haar verwarde, verstoorde en soms offensieve verhouding tot haar culturele achtergrond toont. Vanavond t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg. Zie ook www.deinternationalekeuze.nl

dans
Blessed van Meg Stuart. Solo voor Francisco Camacho over verzuipen in onzekerheid en desondanks zonder zwaarmoedige hangijzers. Vrijdag in De Brakke Grond in Amsterdam.

dans
Hans van Manen festival, eerbetoon aan de ‘meesterchoreograaf’ met t/m 30 september twintig choreografieën van Van Manen zien, gebracht door diverse prominente (inter-)nationale gezelschappen onder wie het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet en sterdansers van het ballet van het Marijinski Theater, het San Francisco Ballet en het Bayerische Staatsballett. Het Nationale Ballet tourt met een speciaal Van Manen-programma in november door het land. T/m 30 september in Amsterdam, Muziektheater en Carré, daarna tournee. www.hansvanmanenfestival.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden