Agenda theater

Oidiepoes van Euripides in een vrije bewerking van Het Volk, geregisseerd door Aike Dirkzwager. Het aloude verhaal over de man die zijn noodlot probeert te ontlopen en dan, zonder dat te weten, zijn vader vermoordt en zijn moeder trouwt....

Theater
Medea van Euripides door Bonheur. Bewerking en regie: Peter Sonneveld. Familiedrama uit de klassieke oudheid over jaloezie en kindermoord. Met Antoinette Jelgersma. Reprise. Dinsdag en woensdag in Bonheur Theater, Rotterdam; 2 oktober in Arnhem (Schouwburg), 3 oktober in Oss (De Lievekamp), 10 oktober in Leidse Schouwburg.

Theater
Maandageditie, co-productie van Aluin, het NUT en Theater Kikker. Een serie bijeenkomsten over ‘de toekomst van de journalistiek’, die worden geleid door Greg Nottrot en Erik Snel. Een theatraal live-magazine met talloze artikelen en gasten, elke maandag t/m 3 november om 20u in Theater Kikker, Utrecht. www.aluin.nl

Theater
De Flat van Jet is een klucht van Haye van der Heijden over een flat die wordt aangeboden aan overspeligen. Met o.a. Alfred van den Heuvel, Anne-Mieke Ruyten en Bobbie Koek. Vrijdag in Goirle (Jan Besouw), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), 3 oktober in Noordwijk aan Zee (In de Muze).

Theater
Ik beken door Podium Deluxe. Zes misdadigers vertellen in hun cel over hun daad en beweegredenen. Regie: Guusje Eijbers en Michiel Varga. Een locatievoorstelling in het voormalige gebouw Rijksvoorlichtingsdienst, Anna Paulownastraat 76, Den Haag. Tot en met 18 oktober. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Ik val... val in mijn armen door NTGent. Muzikaal uitstapje van Els Dottermans en Wim Opbrouck als country-duo, begeleid door een trio. Met songs van Johnny Cash, Norah Jones en Tammy Wynette (Stand by your man). Vrijdag in Tilburg (Schouwburg), 4 oktober in Breda (Chassé Theater).

Theater
Onder vrouwen II door Wimie Wilhelm, Bodil de la Parra en Margôt Ros. Vervolg op Onder vrouwen I van vijf jaar geleden. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Heerhugowaard (Cool), zaterdag in Deventer Schouwburg, 1 oktober in Hoorn (Het Park), 2 oktober in Valkenswaard (De Hofnar).

Theater
Auster, of ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’, een project van Jurgen Delnaet en Rosa Vandervost bij De Tijd. Met fragmenten uit het oeuvre van Paul Auster. Vanavond in Amsterdam (Compagnietheater), 30 september in Leidse Schouwburg, 9 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater
Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg biedt nog t/m 28 september Romeo and Juliet door Nature Theater of Oklahoma, op basis van 50 telefoongesprekken waarin Shakespeares verhaal kort werd weergegeven. Voorts Rambo Solo en 12/ ... im linken Rückspiegel auf dem Parkplatz von Woolworth van VA Wölfl (Neuer Tanz). www.deinternationalekeuze.nl

Theater
Pleinvrees van Alan Ayckbourn door het Nationale Toneel. Een komedie waarin zes volwassenen pijnlijk hun gemis aan contact ervaren. Met o.a. Stefan de Walle, Pauline Greidanus, Jeroen Spitzenberger. Regie: Ivar van Urk. Tot en met 5 oktober in het Nationaal Toneel Gebouw, Den Haag.

Theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers door Kees Hulst, Titus Muizelaar, Raymonde de Kuyper e.a. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Malden (Cultureel Centrum), zaterdag in Etten-Leur (De Nobelaer) en zondag tot slot in Alphen a/d Rijn (Theater Castellum).

Theater
Bij Nacht en Ontij, locatievoorstelling van Vis à Vis bij het Almere-Strand. Een bioloog neemt het publiek mee in de boeiende wereld van het bos, waar hij zo zijn eigen oplossingen heeft voor problemen. Vanavond t/m zaterdag om 20.30u, Muiderzandweg 1, Almere. Reserveren via www.visavis.nl.

Theater
To be or not to be, afscheidsvoorstelling van de Dogtroep bovenop de Coentunnel in Amsterdam-Noord. Vanavond t/m 5 oktober om 21u. Extra voorstellingen op 9, 10 en 11 oktober. www.dogtroep.nl

Theater
Totaal Thomas, teksten van Thomas Bernhard, omlijst door muziek, door De Veenfabriek en De Warme Winkel, in regie van Paul Koek. Reprise uit 2006. Vanavond in Tilburg (De NWE Vorst), vrijdag in Breda (Chassé Theater), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), dinsdag en woensdag in Utrecht (Theater Kikker), 3 oktober in Eindhoven (Plaza Futura).

Theater
Inside outvan Mugmetdegoudentand. Joan Nederlof en Lineke Rijxman raken verward in een moreel debat. Reprise. Laatste voorstellingen: 30 september t/m 4 oktober in de Brakke Grond, Amsterdam.

Theater
We hebben een/het boek (niet) gelezen, vrije bewerking van de roman De Toverberg van Thomas Mann door Stan, De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia - de makers van Onomatopee, 1 t/m 4 oktober in De Brakke Grond, Amsterdam.

Theater
Onomatopee door Stan, De Koe, Dood Paard en Maatschappij Discordia, een ‘gedramatiseerde poëzie-avond in vijf bedrijven’. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Vrede is een scherpe komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Met Monique Kuijpers en Reinout Bussemaker e.a. Reprise. Vanavond in Leiden (LAKtheater), vrijdag in Goes (’t Beest), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), dinsdag in Heerlen (Parkstad Theater), 1 en 2 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater
Odyssee, de wraak van de zee, én Odyssee, de laatste beproeving, twee monologen van Paul R. Kooij in één voorstelling als marathon. Zaterdag laatste voorstelling in LAKtheater, Leiden; om 16u.

Theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het is mogelijk alle vier delen op één dag te zien, bv op 26 en 27 september in Kon. Schouwburg, Den Haag. Vanavond zijn daar deel 3 en 4 te zien. Op 1 en 2 oktober in De Lawei, Drachten, de afzonderlijke vier delen. Op 4 en 5 oktober in Parktheater, Eindhoven opnieuw twee marathons.

Theater
Vallende ster, reprise van solo door René van ‘t Hof naar de gelijknamige novelle van Bernlef over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Vanavond in Drachten (De Lawei), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 1 oktober in Leeuwarden (De Harmonie), 2 oktober in Amstelveen (Schouwburg) en tot slot 3 oktober in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater
Gijsbreght van Aemstel van Joost van den Vondel is door Ab Gietelink bewerkt voor Theater Nomade. Over een middeleeuwse oorlog in Amsterdam en een moderne oorlog in Uruzgan met 17de-eeuwse tekst, Gregoriaanse techno en video. Vanavond t/m zaterdag in Expo Haarlemmermeer (Vijfhuizen); 30 september t/m 4 oktober in Janskerk, Haarlem. www.theaternomade.nl

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), zondagmiddag in Veenendaal (De Lampegiet), dinsdag in Delft (De Veste), 1 oktober in Venlo (De Maaspoort).

Dans
Poetic Disasters, choreografie van Guy Weizman en Roni Haver op muziek van Heiner Goebbels. Door zeven dansers en twee musici van het gezelschap Club Guy and Roni. Over de mogelijkheden te herstellen van een traumatische ervaring. Vrijdag en zaterdag in Stadsschouwburg, Groningen; 1 oktober in Heerenveen (Posthuistheater), 3 oktober in Alkmaar (De Vest).

Dans
LaLa#4: Bubbleissues door Laure Dever, Laura Vanborm en Seppe Baeyens, vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 1 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek).

Dans
Strawinski Swingt van Introdans bestaat uit drie dansstukken op muziek van Strawinsky: Balletscènes van Hans van Manen, Symphony in Three Movements van Nils Christe en een wereldpremière van Gisela Rocha. Op 1 oktober in Zwolle (Odeon De Spiegel), 3 oktober in Nijmegen (Stadsschouwburg).

Dans
Shoot the Moon van Nederlands Dans Theater I bestaat uit het gelijknamige ballet van Lightfoot León en twee premières, Renature van Wayne McGregor en Frontier van Crystal Pite. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie), 30 september, 1 en 4 oktober in Amsterdam (Het Muziektheater), 6 en 7 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater).

Dans
Sonata, choreografie van Stephen Shropshire door Station Zuid. Jussi Nousiainen danst zes solo’s op muziek van Bach en Anne Parlevliet, live begeleid door de pianiste Anny Tseng. Op 1 oktober in Drachten (De Lawei), 3 oktober in Roosendaal (De Kring).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden