Agenda theater

De Culturele Aftrap is de start van het culturele seizoen in Rotterdam. Vrijdagavond met één kaartje toegang tot diverse clubs, podia en discotheken tijdens de Club Cruise....

theater
Revue 65 is een jubileumvoorstelling in de Stadsschouwburg in Utrecht waar in een bonte avond acteurs, caberetiers, koren en een dansgroep, onder wie Vincent Bijlo, Kitty Courbois, Ingmar Heytze, Gerardjan Reijnders en Rieks Swarte de 65-jarige verjaardag van de Stadsschouwburg vieren. Woensdag (première) t/m 10 september.

theater
Alles moet weg!, (reprise) locatietheater door Els Inc. in regie van Arie de Mol. Realityklucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Werklozen, drugsverslaafden en andere sociale paria's van de maatschappij trekken voorbij. Van 5 t/m 9 september in Schiedam (vertrek Singel 8), 21 t/m 24 en 28 t/m 30 september in Dordrecht, Kunstmin en 5 t/m 8 oktober Duwo Conferentiecentrum (Kanaalweg 3).

theater
Afkloppen, een Bellevue Lunchtheatervoorstelling van Camilla Marienhof en in regie van Ria Marks. Een tragikomische voorstelling over een vrouw die dwangmatig haar leven probeert te controleren. Vanaf zondag (première) t/m 17 september (behalve za/ma) in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
TF is een nieuw theaterfestival in Amsterdam, vanavond door Ivo van Hove geopend. TF bestaat uit vier delen en laat t/m 13 september de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen zien, waaronder Of/Niet, Welcome in my backyard, Opening Night, Biest, Platform, Don Carlos, Brel 2 en Platonov, naast de vier genomineerde voorstellingen voor de Toneelpublieksprijs: Mephisto, Herfstsonate, Juliana's derde weg en Minder is meer. TF2 is een fringe festival met eigen initiatieven en kleinere producties. TF3 is een programma met debatten en discussies, en TF4 toont een aantal voorstellingen die door het Vlaams Theaterfestival zal worden gekozen. Zie voor het volledige programma: www.tf-1.nl

theater
In de schaduw van de Toren is een muziektheater voorstelling in de openlucht door theatergroep GRENZ en 100 amateurs, geïnspireerd door de voormalige functie van Sociale Dienst van de Toren van Babel in Utrecht. Daarnaast minivoorstellingen Kort in Klein. Vanavond t/m zaterdag en 14 t/m 16 september. Zie ook www.grenz.nl

theater
Cabarestafette, is de seizoensopening van De Kleine Komedie in Amsterdam met per avond drie aanstormende talenten, onder wie Anne Jan Toornstra, Samba Schutte, Begijn le Blue en Lenny. Vanavond t/m zaterdag.

theater
Zeeland Nazomer Festival brengt eigen voorstellingen op bijzondere locaties in het Zeeuwse landschap, onder meer een uitvoering van Wagners Der fliegende Holländer in de haven van Terneuzen op echte schepen, onder leiding van Ed Spanjaard en in regie van Jeroen Lopes Cardozo. Verder De ondergang van de Titanic en De vrouwen van Kamp Westkapelle. Naast veel theater ook muziek van Bettie Serveert, Absynthe Minded en als afsluiter dEUS. Middelburg, festivalhart in de abdij, t/m 9 september Zie ook www.nazomerfestival.nl

theater
Cultura Nova is een tiendaags multidisciplinair zomerfestival in Heerlen en omgeving met theater, film, dans, muziek en beeldende kunst. Met voorstellingen van vuurwerkkunstenaars Groupe F., Peter Greenaway als vj, Het Vervolg, Scapino Ballet, Grupo Puja naast muziek, film en een kinderprogramma. Diverse locaties, t/m 3 september. Zie ook: www.culturanova.nl

theater
Kooiboys door Theatergroep Vis à Vis in regie van George Isherwood. Twee boerenzonen zijn het zat. De dictatuur van hun vader die het huishouden met harde hand regeert, loopt ten einde. De man ligt op zijn sterfbed. De zoons hebben op voorhand de koeien en de boerderij verkocht. De wereld willen ze in, reizen, avonturen tegemoet. Tot slot t/m 3 september in tent naast Stadsschouwburg, Eindhoven.

theater
De Groote Storm door Tryater in regie van Rieks Swarte, is een 'rampen-epos' over de Sint Luciavloed en de ontstaansgeschiedenis van Nederland, met teksten in het Fries en Nederlands van Albertina Soepboer. Tot slot t/m 2 september in een tent op het Starteiland van Sneek.

theater
Faust van Goethe in een vrije bewerking van regisseur/acteur Ab Gietelink. Deze Faust is een tv-presentator die zich laat gebruiken door de terroristenleider Mephisto en in de oorlog in Afghanistan tot inzicht komt. Een poppenspel met acteurs en film op locatie. Vanavond t/m 2 september in Ruïne van Brederode, Velsen; 7 t/m 9 september in Slot Loevestein, Gorinchem; 12 t/m 16 september in De Burcht, Leiden (www.theaternomade.nl).

theater
Het Eenzame Westen, derde deel van McDonahs Leenane-trilogie. Een zwarte komedie over twee broers op het Ierse platteland, die na de dood van hun vader niets anders doen dan ruziemaken. Door Theatergroep Suburbia op het Stadslandgoed de Kemphaan in het Waterlandse Bos in Almere. Vanavond t/m 3 september. Tel. 036-8448148 (www.theatergroepsuburbia.nl).

theater
De goede mens van Sezuan van Brecht is een hedendaags sprookje over ‘het nut van naastenliefde’. Wat betekent goed zijn voor een ander? Maakt hulp afhankelijk? Theater het Amsterdamse Bos speelt Brecht in het openluchttheater, in regie van Frances Sanders. Met Arnoud Bos, Barbara Pouwels, Maarten Wansink e.a. Vanavond t/m 9 september om 21.30 uur. Bij twijfelachtig weer bellen (020-6433286) of kijken op www.bostheater.nl

theater
Henry IV van Shakespeare door Openluchttheater Diever. Een koningsdrama in twee delen, met het laatste deel tot slot op 31 augustus deel 2. Zie ook: www.shakespearetheaterdiever.nl

muziektheater
Bharati, Bollywoodmusical met een mix van dans, muziek en Indiase traditie. Vrijdag, zaterdag, zondag (14u) en 8, 9, 15 t/m 17 september in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam; 13 september in Apeldoorn (Orpheus).

muziektheater
Rembrandt de musical, met Henk Poort als de grote schilder. Met kostuums van Jan Aarntzen en een projectiesysteem dat alle meesterwerken laat zien. Tot en met 10 december in Theater Carré, Amsterdam.

jong
Ik klik (6+) is een fototentoonstelling over beweging met fotopuzzels, supertrage films en supersnelle foto’s, de kinderen mogen springen, rollen en rennen en zelf foto's maken. Van 2 september t/m 29 oktober In het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam (Witte de Withstraat 63). Geopend: di t/m zo 11-17u. Tel. 010-2132011 (www.nederlandsfotomuseum.nl).

jong
Spektakel op IJburg dit weekend met zondag vanaf 10u een gratis kinderfestival (2+) op zaterdag met meespeelspektakel Columbus ontdekt IJburg, theater, dans workshops, muziek, zweefmolen en verkleedpartijen. (www.theatraalijburg.nl)

jong
Beschuit met spruitjes in Museum Het Schielandshuis in Rotterdam (t/m 7 januari 2007) laat zien wat er is veranderd in kleding en speelgoed voor kinderen, en wat hetzelfde is gebleven.

jong
We spelen circus, bijzondere voorwerpen uit de collectie van het Speelgoedmuseum in Deventer, t/m 5 november. Tel. 0570-693786.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden