Agenda theater

Cani di Bancata is Italiaans voor de straathonden die de markt afschooien naar voedsel. Voor theatermaker Emma Dante staan ze symbool voor de maffia op haar geboorte-eiland Sicilië....

holland festival
Honour Bound is een dansvoorstelling waarin de Engelse regisseur Nigel Jamieson en de Australische choreograaf Garry Stewart Bush’ war on terror bekritiseren via het verhaal van de Australiër David Hicks die sinds 2001 vastzit in Guantánamo Bay. Vrijdag t/m zondag in Bellevue, Amsterdam.

holland festival
Mark Morris Dance Group met All Fours (2003) op Bartoks Strijkkwartet nr. 4, en Violet Cavern (2004), met muziek van het jazztrio The Bad Plus . Op 19 en 20 juni in Theater Carré, Amsterdam.

holland festival
Sharing the Same Shade stelt de vraag of crimineel gedrag aangeboren is of aangeleerd. Muziektheaterensemble De Veenfabriek gebruikt een persoonlijkheidstest als libretto voor een multidisciplinaire concertvoorstelling. De eeneiige danstweeling Shani en Adi Kesten ondergaat de test en laat de resultaten zien. Vrijdag en zaterdag in Machinegebouw Westergasfabriek, Amsterdam. Na afloop treedt een band op.

theater
Dubbel leven, eindvoorstelling van de vierdejaars studenten Mime opleiding Amsterdam. Een concept en regie van Marcelo Evelin. Zes performers keren zichzelf binnenste buiten en tonen de schoonheid van het 'zijn'. Van 20 t/m 24 juni in Hetveem Theater, Amsterdam.

theater
De sprekende stad is een theatrale fietstocht door Rotterdam, City of Architecture. Een project van Bonheur in regie van Ruurt De Maesschalck. Er wordt een viertal bijzondere gebouwen aangedaan, waar Rotterdammers hun verhaal doen. Van 15 t/m 17, 22 t/m 24, 29 juni t/m 1 juli steeds om 18, 19 en 20u. Vertrekpunt: noordzijde Groot Handelsgebouw. Reserveren tel. 010-4046716.

theater
De Meeuw van Tsjechov door de jonge acteurs van Theatergroep Ponies, in regie van Dirk Tanghe (De Paardenkatheraal). Nog t/m 28 juni in het theater van De Paardenkathedraal in Utrecht.

theater
Alptraum door Theater Oostpool is een komische ‘whodunnit’ voor iedereen van acht tot 88 jaar, bedoeld als zomerse seizoensafsluiter. Vrolijke nachtmerrie waarin vijf mensen met rode neuzen op zoek gaan naar de oplossing voor een bankoverval. Een tekst van Peer Wittenbols, geregisseerd door Ted Keijser. Vanavond en vrijdag in Haarlem (Toneelschuur), 16 en 17 juni in Den Bosch (Verkadefabriek), 21 t/m 24 juni in Apeldoorn (Orpheus), 26 t/m 28 juni in Zwolle (De Spiegel), 29 en 30 juni in Hengelo (Rabotheater), 5 t/m 8 juli in Nijmegen (Lux).

theater
Product door De Praktijk. Parodie van Mark Ravenhill op de manier waarop amusementsindustrie inspeelt op westerse vooroordelen en angsten ten aanzien van de islam. In regie van Ivar van Urk. Met Sieger Sloot, Michiel de Jong en Klavertje Patijn. Vanmiddag t/m 29 juni in Bellevue, Amsterdam als lunchtheatervoorstelling (12.30u).

theater
Het Woud van Alexander Ostrovski door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Familiedrama op een landgoed in het oude Rusland. Over geld, de liefde en (doorprikken van) leugens. Met Sacha Bulthuis, Marieke van Leeuwen, Hugo Maerten e.a. Vanavond t/m zaterdag in het Compagnietheater in Amsterdam.

theater
Simmer op ‘Südlannen is een nieuw kleinschalig project van Tryater op bouwlocatie in Leeuwarden waar een nieuwe wijk De Zuidlanden wordt gebouwd en platteland stad wordt. Geïnspireerd door deze thematiek maakt Tryater drie voorstellingen: Trije susters van Tsjechov, It hûs moat leech van Romke Toering en It hûske dat ferhuze, een kleuterproductie van Gienke Deuten. Vanavond t/m 24 juni op boerderij Uniastate bij de Werpsterhoek in Leeuwarden.

theater
Laad Los is een locatievoorstelling van Dogtroep in en rond de nieuwe schouwburg en kunstencentrum van Almere, gemaakt met medewerking van bewoners van Almere. Een rondreis langs verschillende landen en culturen. Een epische tocht waarbij verleden, heden en toekomst zich vermengen tot beelden en muziek. Vanavond t/m zaterdag in Schouwburg Almere.

theater
Petrus Regout door theatergroep Het Vervolg is een coproductie met Theater aan het Vrijthof. Een grootse muzikale locatievoorstelling met dans en met muziek van Nard Reijnders over Petrus Regout, geroemd en verguisd industrieel en oprichter van de glas- en aardewerkfabriek Sphinx. Regout heeft veel betekend voor Maastricht maar heeft ook een besmet verleden. Tekstschrijver Erik-Ward Geerlings baseerde zich op historische feiten. Regie: Hans Trentelman. Met Hans van Leipsig (als Petrus Regout), Mieneke Bakker, Rob van Gestel, Ferdi Stofmeel en Bram de Win. Tot en met 30 juni in de Oude Sphinxfabriek in de binnenstad van Maastricht.

theater
13 rijen door Maatschappij Discordia, ‘t Barre Land, Dood Paard met oud en nieuw repertoire, toneelspelersoefeningen, liederen, concerten, toespraken, eenakters, monologen en acts . Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

theater
Babylon, tweede deel van drieluik van regisseur Matthijs Rümke bij Zuidelijk Toneel over de communicatie tussen verschillende culturen. Met vijf teksten over wel of niet aanpassen, en andersdenken. Van 19 t/m 23 en 26 t/m 30 juni in Parkstad Theater, Heerlen.

theater
Hoofd van Jetse Batelaan heeft als bemoedigend uitgangspunt ‘het geeft niet, we kunnen het geen van allen’. Observaties van onhandigheid en traagheid in duidelijke beeldtaal. Door Ro Theater, vanavond t/m zaterdag in het eigen theater in Rotterdam.

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vanavond in Eindhoven (Park-theater) en tot slot vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

dans
End of Season, feestelijke afsluiting van het seizoen door Introdans en Introdans Ensemble voor de Jeugd met een workshoppresentatie (19.30u) en een vierdelig programma (20.15u), bestaande uit choreografieën van Ed Wubbe, David Middendorp,Robert Battle en Ben Holder. Vrijdag en zaterdag in Schouwburg Arnhem.

dans
Dutch Don't Dance Division met drie choreografieën van Thom Stuart, vrijdag om 21u in Vondelpark, Amsterdam.

kleinkunst
Delirium door Javier Guzman. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Comedy Theater), 21 en 22 juni in Hoofddorp (De Meerse).

kleinkunst
Ebbinge, Vrijdag en De Bekker door De Vliegende Panters, vanavond en vrijdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 18 juni in Scheveningen (Circustheater).

kleinkunst
Monty Python’s Flying Circus, vanavond t/m zaterdag in De Kleine Komedie, Amsterdam.

kleinkunst
Nummer 13866 door Jörgen Raymann. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 15 juni in Heerlen (Parkstad Limburg), 16 en 17 juni in Eindhoven (Parktheater), 21 juni in Venlo (De Maaspoort), 22 en 23 juni in Den Haag (World Forum Theatre), 28 juni in Apeldoorn (Schouwburg Orpheus).

kleinkunst
Hijgende hakken door Dames voor na vieren, vrijdag in Eindhoven (Parktheater).

kleinkunst
Roy Aernouts, winnaar van het Leids Cabaret Festival 2007 treedt zaterdagavond op in het Openluchttheater van het Amsterdamse Vondelpark. Aansluitend (21u) een optreden van Roué Verveer.

jong
Rode Aarde is een historische vertelling voor iedereen vanaf 10 jaar met Zuid-Afrikaanse muziek, dans en poppen. Door Sisonke Arts en Speeltheater Holland in regie van Onny Huisink. Zaterdag en zondag om 14.30u in het Afrikacentrum Cadier en Keer; op 23 en 24 juni om 15u in Tropenmuseum, Amsterdam.

jong
Opa's hoed (4+) door Hollandse Kade gaat over een spannende kist vol hoeden en petten in een schuur. Zaterdag om 14u in het Openluchttheater Vondelpark, Amsterdam.

jong
TENTOONSTELLINGEN

jong
Asterix en de Romeinen is een interactieve belevenis met spelletjes, reconstructies en authentieke voorwerpen. Asterix en Obelix zijn je gids in het verhaal over de Galliërs en de Romeinen. Tot en met 28 oktober in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tel. 071-5163163 (www.rmo.nl).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden