agenda theater

Datumloze dagen, monoloog op basis van de roman van Jeroen Brouwers. Over een troebele vader-zoonrelatie, over kinderloosheid, schaamte en dood....

theater
De voorstelling maakt deel uit van de manifestatie Maastricht Toneelstad met een ’Viewpoint’ Conferentie en voorstellingen van Lotte van den Berg (Toneelhuis), Station Zuid, Wunderbaum en Huis van Bourgondië. www.theateraanhetvrijthof.nl

theater
Spelen met vuur van Strindberg door Generale Oost en Noord Nederlands Toneel in regie van Sarah Moeremans. Een familie brengt de vakantie door in een villa aan zee, en speelt een spelletje met de waarheid. Van 13 t/m 17 mei in Theater a/d Rijn, Arnhem; 21 en 22 mei in Haarlem (Toneelschuur) en 4 t/m 8 juni in Groningen.

theater
Sloom Bloed, eerste deel van een Indische trilogie in regie van Bart Kiene. Een Indische tweeling blikt terug op hun jeugd. Van 14 t/m 17 mei in het Paradijs (Kon.Schouwburg), Den Haag.

theater
Anoniem is een bewerking van het boek Een vrouw in Berlijn, dagboekaantekeningen van april tot juni 1945 door Nataliya Golofastova. Een solo-voorstelling door Maria Kraakman, in regie van Golofastova. Vanavond t/m zaterdag en 13 t/m 15 mei in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Haar leven haar doden, een tekst van Martin Crimp door de Veenfabriek, op locatie. In regie van Paul Koek. Reprise. Vanavond t/m zaterdag en 13 t/m 17 mei in Vroom & Dreesman in Leiden.

theater
Het was zonder twijfel een ongeluk door tg Stan, geïnspireerd op teksten van Marlen Haushofer. Regie: Natali Broods. Is gewoonte de sterkste kracht in ons leven? Vanavond in Amsterdam (De Brakke Grond), 9 en 10 mei in Haarlem (Toneelschuur) en 3 en 4 juni in Utrecht (Kikker).

theater
Nietzsches tranen door De Tijd is gebaseerd op de roman van Irvin D. Yalom, waarin de filosoof Friedrich Nietzsche met zijn zelfmoordplannen bij psychiater Joseph Breuer terecht komt. Er ontwikkelt zich een bizarre vriendschap. Regie: Lucas Vandervost. Vrijdag in Den Bosch (Verkadefabriek), zaterdag in Breda (Chassé Theater), 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg) en 16 mei in Leiden (LAKtheater).

theater
Lieve Kitty, een tekst van Rob de Graaf geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Door Dood Paard en Nieuw West, vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 13 mei in Den Haag (Theater a/h Spui), 14 en 15 mei in Leiden (LAKtheater).

theater
Dagelijks Brood van Gesine Danckwart door het Nationale Toneel. In regie van Susanne Kennedy. Vijf singles in een grote stad proberen er ‘iets van te maken’. Met Jeroen Spitzenberger, Pauline Greidanus, Gonny Gaakeer e.a. Vanavond t/m 10 mei en 14 t/m 17 mei in het nieuwe Nationale Toneel Gebouw in Den Haag.

theater
Naar Damascus van Strindberg door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Pierre Audi. Met Jacob Derwig als de schrijver die op zoek is naar vrijheid en verdwaalt in waanbeelden. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 13 en 14 mei in Tilburg (Schouwburg), 15 mei in Breda (Chassé Theater), 17 mei in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 13 t/m 18 mei in Amstertdam (Stadsschouwburg).

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Zwolle (Odeon), 17 mei in Tilburg (De NWE Vorst).

theater
Baal van Brecht door RO Theater, in regie van Alize Zandwijk. Over een jonge revolutionair op zoek naar de ultieme vrijheid. Met Fania Sorel in de titelrol. Vrijdag en zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, 13 mei in Utrecht (Stadsschouwburg), 14 mei in Hoorn (Het Park), 16 mei in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot 17 mei in Eindhoven (Park-theater).

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Vrijdag en zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 13 mei in Goudse Schouwburg, 15 mei in Amersfoort (De Flint), 27 mei t/m 7 juni tot slot in Amsterdam (De Brakke Grond).

theater
Hotel Midlife van Theatergroep Aluin is een voorstelling over de reunie van een popband die na 20 jaar weer wil optreden. Maar iedereen is veranderd en niets is meer zoals toen. Verdient iedereen een comeback? Vanavond in Roosendaal (De Kring), vrijdag in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), 14 mei in Tilburg (Schouwburg), 15 mei in IJmuiden (Witte Theater).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Vanavond t/m 18 mei in Amsterdam (Theater Bellevue), 20 mei in Hoorn (Het Park).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 14 t/m 17 mei in Heelen (Parkstad Theater), 21 t/m 24 mei in Rotterdamse Schouwburg en tot slot van 28 t/m 31 mei in Eindhoven (Parktheater).

theater
Malpensa is een tekst van Ilja Leonard Pfeijffer voor Annette Speelt. Twee mannen raken in gesprek op een vliegveld, en nemen een verstrekkende beslissing. Gerardjan Rijnders regisseert Thijs Römer en Michel Sluysmans. Vanavond t/m zaterdag en 13 mei in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset. Vanavond t/m zaterdag in Hoorn (Het Park), 13 en 14 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg), 16 en 17 mei in Den Bosch (Theater a/d Parade).

theater
Frankenstein!, bewerking van Mary Shelley’s klassieker door Ko van den Bosch. Over de hypocrisie van de schoonheid, de wetenschap en de taal. Door d’Electrique in regie van Ola Mafaalani. Laatste voorstellingen: 13 t/m 15 mei in Utrecht (Theater Kikker).

dans
As If en Negro con Flores, twee choreografieën van Johan Inger door het Cullberg Ballet uit Zweden. Vrijdag, zondagmiddag en maandagavond in het Muziektheater, Amsterdam.

dans
Wonderkuur van choreograaf Jaakko Toivonen, vanavond, vrijdag (première) en zaterdag in Lantaren/Venster, Rotterdam.

dans
Killing Time van Anat Geiger en Mischa van Dullemen gaat over zingeving, de onafwendbare dood en toekomstplannen. Van 14 t/m 18 mei in de Melkweg, Amsterdam.

dans
Enter Ghost, conceptuele dans van Nicole Beutler/LISA, geïnspireerd door de spoken in Shakespeare’s Hamlet. Op 14 en 15 mei in De Brakke Grond, Amsterdam.

dans
Tango Fire door het Argentijnse gezelschap Estampas Porteñas, dat gestaat uit tien dansers plus orkest. Vrijdag in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), zaterdag in Zaandam (Zaantheater), dinsdag in Venlo (De Maaspoort), 14 mei in Leeuwarden (De Harmonie), 15 mei in Enschede (Muziekcentrum), 16 mei in Schiedam (Theater a/h Schie), 17 mei in Zoetermeer (Stadstheater).

dans
Romeo en Julia door Het Nationale Ballet, begeleid door Holland Symfonia. Zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 15 mei in Arnhem (Schouwburg), 17 en 18 mei in Den Haag (Lucent Danstheater).

dans
Mirage, afscheidsvoorstelling van Itzik Galili bij NND/Galili Dance met zes choreografieën, waaronder Double Time, The Butterfly Effect en Until.With/Out Enough. Vrijdag in Zwolle (Odeon).

dans
Sparring Partners van Conny Janssen Danst is gemaakt op een compositie van Jeroen van Vliet voor kerkorgel. Choreografie: Ronald Wintjens. Vanavond in Vlissingen (Arsenaal), vrijdag in Goudse Schouwburg, zaterdag in Hellevoetsluis (Theater Twee Hondjes), 13 mei in Tiel (Agnietenhof), 14 mei in Hengelo (Rabotheater).

dans
4x20 Colourproof is een vierluik door Scapino Ballet Rotterdam met nieuw werk van Georg Reischl (Matter for a Poem) en Marco Goecke (Blushing), plus twee stukken van Ed Wubbe, The Green en Sister Fury. Vrijdag in Leidse Schouwburg en tot slot 10 mei in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden