agenda theater

Quartet: A Journey to North van de Iraanse schrijver, regisseur Amir Reza Koohestani gaat over vier waargebeurde moordzaken uit Teheran....

theater
Impromptu is de nieuwe voorstelling van Dertien Rijen, een tijdelijke ‘repertoire-vereniging’ van Maatschappij Discordia, ‘t Barre Land en gasten. De titel verwijst naar Molière’s L’Impromptu de Versailles. Vanavond t/m 14 juni in Frascati, Amsterdam.

theater
Utopia, reizend festival met korte, nieuwe stukken van o.a. Rob de Graaf, Peter De Graef, Lucas De Man, Kees Roorda en Lot Vekemans. Door het Zuidelijk Toneel, van 3 t/m 7 juni in Rabotheater, Hengelo; 12 t/m 15 juni in Heerlen (Parkstad Theater), van 19 t/m 22 juni in Breda (Chassé Theater) en tot slot van 26 t/m 29 juni in Eindhoven (Parktheater).

theater
De Zomerfabriek, 2x2=4 is een feestelijke afsluiting van het theaterseizoen door Noord Nederlands Toneel. In de Machinefabriek in Groningen twee double-bills van jonge makers. Van 4 t/m 7 juni vanaf 18u en zondag 8 juni om 14.30u Spelen met vuur van Strindberg en Cat on a hot tin roof van Tennessee Williams; van 11 t/m 15 juni We are the champions, een tekst van Marc Becker en The last chaos piece, een choreografie van Club Guy & Roni.

theater
De drie mannen van Ypsilanti, Bok & Geit, En nu geen woord meer en De Broekneus zijn vier korte voorstellingen op het festival Zomerexpeditie van Toneelgroep Oostpool. Vanavond t/m 8 juni in Park Sonsbeek, Arnhem.

theater
La Seconde Surprise de l’Amour, een liefdesdrama van de 18de-eeuwse schrijver Marivaux door Théâtre Vidy Lausanne in regie van Luc Bondy. Uit angst voor een nieuwe teleurstelling verzetten twee jonge mensen zich tegen een groeiende verliefdheid. Met boventiteling. Op 30 en 31 mei in Kon. Schouwburg, Den Haag.

theater
Conquest of Paradise van Kenneth Homstad en Hidden van Fabián Santarciel de la Quintana is een mime-double bill in Hetveem Theater in Amsterdam, vanavond t/m zondag.

theater
Festival a/d Werf op meerdere locaties in Utrecht, met het festivalhart én een alpenweide op het Neude. Nog t/m zaterdag.

theater
Eleonora, solo van Jochem Stavenuiter over een zoon die wekelijks zijn moeder bezoekt in een tehuis. Door een herseninfarct raakte ze haar geheugen kwijt. Komt het weer goed met Eleonora? Vanavond t/m zaterdag om 21u in Frascati, Amsterdam.

theater
Circus Bronbeek, deel drie uit de Indische Trilogie door Ghislaine Pierie, Patrick Neumann en Carlo Scheldwacht. Vanavond t/m zaterdag in het Paradijs, Kon. Schouwburg, Den Haag.

theater
Adres onbekend, theaterbewerking van een novelle over Kressmann Taylor over een vriendschap die sterk onder druk komt te staan door het nazisme. Door Carol van Herwijnen en Huib Rooymans. Regie: Dick Top. Vanavond en vrijdag in Branoul, Den Haag.

theater
De Eenzame Weg van Arthur Schnitzler door de Theatercompagnie. Over sterfelijkheid, de onafwendbare dood en idealen die niet zijn verwezenlijkt. Tot en met 7 juni in het Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Long day’s journey into night van Eugene O’Neill door het Nationale Toneel, in regie van Maaike van Langen. Over de knellende banden van een hechte familie. Met o.a. Ariane Schluter en Jaap Spijkers. Tot en met 7 juni in het Nationale Toneel Gebouw, Den Haag.

theater
Spelen met vuur van Strindberg door Generale Oost en Noord Nederlands Toneel in regie van Sarah Moeremans. Een familie brengt de vakantie door in een villa aan zee, en speelt een spelletje met de waarheid. Van 4 t/m 8 juni in Groningen.

theater
Het was zonder twijfel een ongeluk door tg Stan, geïnspireerd op teksten van Marlen Haushofer. Regie: Natali Broods. Is gewoonte de sterkste kracht in ons leven? Laatste voorstellingen op 3 en 4 juni in Theater Kikker, Utrecht.

theater
Lieve Kitty, een tekst van Rob de Graaf geïnspireerd op het dagboek van Anne Frank. Door Dood Paard en Nieuw West, vanavond in Den Bosch (Verkadefabriek) en vrijdag tot slot in Arnhem (Schouwburg).

theater
De gebroeders Ouedraogo is een tekst van Peter De Graef over de ontmoeting tussen twee broers uit Zuid-Afrika en een Nederlands echtpaar. Door Het Zuidelijk Toneel, zaterdag tot slot in De NWE Vorst, Tilburg.

theater
De Familie Avenier III & IV van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het relaas van een Brabantse kruideniersfamilie vanaf 1985. Met Gijs Scholten van Asschat, Carine Crutzen, Peter Blok e.a. Op 30, 31 mei en 1 juni in Groningen (Stadsschouwburg), 5 en 6 juni in Apeldoorn (Orpheus), 7 t/m 11 juni in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot op 13 en 14 juni in Goudse Schouwburg.

theater
Winterkoorts, een tekst van Tjeerd Bischoff voor De Wetten van Kepler. Over vergeten, afscheid nemen en hardnekkige wanen. Door twee acteurs en een sopraan, in regie van Jos van Kan. Vanavond in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 30 en 31 mei in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Is there life on Mars? is een tekst van Don Duyns voor de Vogelfabriek, de groep van Sanne Vogel, Christine van Stralen en Harm van Geel. Een echtpaar zoekt het geluk op een andere planeet en krijgt bezoek van een buurmeisje. Of is het een alien? Vandaag t/m zondag als lunchtheater in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Knielen op een bed violen van Jan Siebelink is bewerkt door Madeleine Matzer voor Bos Theaterproducties. Met Cees Geel als de tuinder die zijn gezin onderwerpt aan een streng gelovig regime. Vanavond in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 30 en 31 mei in Zaandam (Zaantheater).

theater
Inside Out van Mugmetdegoudentand, comedy door Joan Nederlof en Lineke Rijxman. Hedwig en Titia hebben een goed leven samen tot een politieke gebeurtenis hen uit elkaar drijft. Laatste voorstellingen: vanavond t/m 7 juni in De Brakke Grond, Amsterdam.

theater
Hotel Midlife van Theatergroep Aluin is een voorstelling over de reünie van een popband die na 20 jaar weer wil optreden. Maar iedereen is veranderd en niets is meer zoals toen. Verdient iedereen een comeback? Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 30 en 31 mei in Amsterdam (Bellevue), 4 juni in Arnhem (Schouwburg) en tot slot op 5 en 6 juni in Utrecht (Kikker).

theater
Het Huiskameronweer van Orkater is gebaseerd op verhalen van Henri Michaux. Over een gezin dat wordt geregeerd door angst. Met Ria Marks, Titus Tiel Groenestege, Porgy Franssen, Jakop Ahlbom e.a. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 31 mei in Dordrecht (Kunstmin), 3 juni in Utrecht (Stadsschouwburg), 4 juni in Goudse Schouwburg, 5 juni in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot op 7 juni in Eindhoven (Parktheater).

theater
Angels in America van Tony Kushner door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ivo van Hove. De angst voor aids zette in de jaren ‘80 alles op losse schroeven in de homogemeenschap in New York. Met Fedja van Huêt, Eelco Smits, Hans Kesting e.a. Laatste voorstellingen van dit seizoen: vanavond (deel 2) en zaterdag (marathon) in Parktheater, Eindhoven.

theater
De gravin van Parma naar de roman van Sándor Márai, in regie van Ursul de Geer. Met Pierre Bokma als Casanova, Rudolf Lucieer als graaf van Parma en Carice van Houten als gravin van Parma. Vanavond29 mei in Arnhem (Schouwburg), 30 mei in Hoogeveen (De Tamboer), 31 mei in Apeldoorn (Orpheus), 3 juni in Uden (Markant), 4 juni in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 5 juni in Hoofddorp (De Meerse), 6 en 7 juni in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Van oude mensen en dingen die voorbij gaan van Couperus in regie van Ger Thijs. Met Marjon Brandsma, Cas Enklaar, Joost Prinsen. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 30 mei in Oosterhout (De Bussel), 31 mei in Cuijk (Schouwburg) en tot slot op 1 juni in Zaandam (Zaantheater).

theater
Moeder Courage van Brecht in regie van Hans Croiset. Met Anne-Wil Blankers als de dappere marketentster die probeert te overleven in oorlogstijd. Van 30 mei t/m 1 juni in Amsterdam (Theater Carré), 4 t/m 6 juni in Arnhem (Schouwburg), 7 en 8 juni in Alkmaar (De Vest).

theater
Uitgedokterd, komedie van Kik Productions gebaseerd op Serial Killers van James Griffin, vertaald door Han Römer, die ook meespeelt. Over soapschrijvers die de verwikkelingen uit hun eigen leven gebruiken als inspiratiebron. De soapacteurs komen in opstand. Vanavond in De Tamboer, Hoogeveen en vrijdag in Kunstmin, Dordrecht.

dans
Twools, de tiende aflevering van het jaarlijkse festival van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit korte stukken (maximaal 10 minuten) van jonge choreografen uit Engelse, Italiaanse en Duitse gezelschappen. Het werd aaneengesmeed door artistiek leider Ed Wubbe. Van 2 t/m 5 juni in de Rotterdamse Schouwburg.

dans
Signing Off van het Nederlands Dans Theater I bestaat uit Kyliáns Wings of Wax en twee stukken van Lightfoot León, Speak for Yourself en Signing Off (muziek: Glass). Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Lucent Danstheater, Den Haag.

dans
Cirklo door Dansgroep Krisztina de Châtel, plus twee derwisjen en een twirler. Een ‘wervelende’ voorstelling in een spiegeltent aan de Sloterplas, Amsterdam, t.o. de Meervaart. Nog t/m 1 juni.

dans
Mirage, afscheidsvoorstelling van Itzik Galili bij NND/Galili Dance met zes choreografieën, waaronder Double Time, The Butterfly Effect en Until.With/Out Enough. Laatste voorstelling op 5 juni in Parktheater, Eindhoven.

dans
This, laatste deel van het vierluik Writing on the Walls van Dylan Newcomb over de vier elementen, en de ‘confrontatie met grenzen’. Zaterdag in Chassé Theater, Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden