agenda theater

De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer....

theater
Jeuk van Productiehuis Brabant is een tekst van Marcel Lenssen over een stel dat opschrikt als een derde in de relatie doordringt. Regie: Yvonne van Beukering. Vrijdag (première) en zaterdag in Plaza Futura, Eindhoven; 20 t/m 22 maart op het Festival Cement in Maastricht.

theater
EVA/Vicky, combinatie van twee solo’s van Daphne de Bruin (Growing Up in Public) in één programma: een non en een vamp in gevecht met God en de Duivel. Met live-muziek van Joop van Brakel. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 22 t/m 24 maart in Amsterdam (De Brakke Grond), 30 maart in Deventer (Bouwkunde), 12 april in Enschede (Concordia) en 13 april in Breda (Chassé Theater).

theater
Vallende ster, solo door René van ‘t Hof naar de gelijknamige novelle van J. Bernlef over een variété-artiest die wordt ontdekt door het serieuze toneel. Een productie van het Onafhankelijk Toneel in regie van Mirjam Koen. Vanavond t/m 25 maart en 11 t/m 22 april in het O.T. Theater, Rotterdam; première zaterdag.

theater
Katalogus van Maatschappij Discordia wil een ‘overzicht en demonstratie’ zijn van ‘haar plannen, wensen, stukken, repertoirekeuzes etcetera voor de komende 50 jaar’. Met Matthias de Koning, Annet Kouwenhoven, Jan Joris Lamers e.a. Van 20 t/m 24 maart in Frascati, Amsterdam.

theater
Mug Inn, comedy van Mugmetdegoudentand, waarin vier kroegtijgers de situatie in de wereld doornemen. Met Joan Nederlof, Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters. Regie: Lineke Rijxman. Maandag in Utrecht (Kikker), 21 en 22 maart in Arnhem (Schouwburg), 23 en 24 maart in Den Bosch (Verkadefabriek), 28 maart in Enschede (Concordia), 29 maart in Tilburg (NWE Vorst).

theater
Maria Stuartvan Schillers, sterk bewerkt door Erik Snel van Theatergroep Aluin. Hij maakt van de Schotse koningin in ballingschap, Maria Stuart, de alterego van de Engelse koningin Elizabeth. Hun strijd is die tussen het hoofd en het hart. Met Gabby Bakker in de hoofdrol. Vanavond in LAKtheater, Leiden, vrijdag in IJmuiden (Witte Theater), 23 maart in Heerenveen (Posthuistheater).

theater
Jetlag van d’Electrique is een ‘zwarte komedie’ van Ko van den Bosch, speciaal geschreven voor de grote zaal van Frascati in Amsterdam. Over ergens zijn en niet-zijn, over vorm zonder inhoud. Nog vanavond t/m zaterdag in Frascati.

theater
Varkensvrouw van Golden Palace gaat over een vrouwen die liever leeft met varkens dan met mensen. Ze is anders, en daardoor aantrekkelijk. Concept en regie: Ingrid Kuijpers. Vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 22 maart in Alphen a/d Rijn (Castellum), 23 maart in Amsterdam (De Meervaart).

theater
Mannetje met de lange lul is een repertoireavond van Dood Paard en Discordia, met teksten van Vaclav Havel, Alexandre Dumas e.a. Vanavond t/m zaterdag in de Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht.

theater
Dakhemelruimte, het slotakkoord van de Titanten-trilogie van tg Monk, waarin Dak en Hemel is gecombineerd met de nieuwe tekst Ruimte. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.

theater
Een ander land is een bewerking van James Baldwins roman Another Country (1960). Over het effect van de zelfmoord van een zwarte muzikant op de mensen om hem heen. Door Bonheur, in regie van Ruurt De Maesschalck. Vanavond t/m 7 april in Theater Bonheur in Rotterdam.

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), 17 maart in Eindhoven (Parktheater), 21 maart in Enschede (Twentse Schouwburg), 22 maart in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Het Wijde Land, klassiek ensemblestuk van Schnitzler door de Theatercompagnie in regie van Theu Boermans. Over lust, liefde en ontrouw. Dinsdag in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 21 maart in Breda (Chassé Theater), 23 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Blackbird van David Harrower gaat over een verboden liefde: die tussen een 12-jarig meisje en een man van 40 – vijftien jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Een regie van Maaike van Langen bij het Nationale Toneel. Met Derek de Lint en Heike Wisse. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), 21 en 22 maart in Leiden (LAKtheater).

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg), vrijdag in Druten (De Agora), 22 maart in Zeist (Figi Theater).

theater
Onegin van Poesjkin door Het Toneelhuis, in regie van Guy Cassiers. Met muziek van Dominique Pauwels. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 21 maart in Haarlem (Toneelschuur), tot slot op 22 maart in Eindhoven (Parktheater).

theater
Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee in regie van Gerardjan Rijnders. Met Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen als het kijvende echtpaar dat een wreed spel speelt. Vanavond in Kampen (Stadsgehoorzaal), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 21 maart in Amersfoort (De Flint), 22 maart in Barendrecht (Kruispunt).

theater
De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos door Het Toneel Speelt, in regie van Jaap Spijkers. Eerste twee delen van een vierluik over een kruideniersgezin in de jaren vijftig en zestig. Op 20 en 21 maart in Alkmaar (De Vest), 23 en 24 maart in Gouda (Schouwburg).

theater
Rouw siert Electra van Eugene O’Neill door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Over een moeder die haar man vermoordt om met haar minnaar te trouwen en over de wraak van zoon en dochter. Een Griekse tragedie in Amerikaans realisme. Met o.a. Hans Kesting en Halina Reijn. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 20 t/m 24 maart in Kerkrade (Parkstad Theater).

theater
Wankel Evenwicht van Albee door Theatergroep Carver, geënsceneerd door OT-regisseur Mirjam Koen. Een wrange relatiekomedie door Beppie Melissen, Marlies Heuer, Joke Tjalsma, Paul Kooij, Maike Meijer en Willem de Wolf. Vanavond t/m 24 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een geweldig paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Vanavond en vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 1 t/m 3 mei tot slot in Utrecht (Stadsschouwburg).

dans
Points of view van het Nationale Ballet bestaat uit twee wereldpremières: Ever since we van Annabelle Lopez Ocho (muziek: Jacob ter Veldhuis) en Hallelujah Junction, een stuk voor groot ensemble van Ted Brandsen, op muziek van John Adams. Voorts Kammerballett van Hans van Manen uit 1995 en Duets van Merce Cunningham uit 1980. Op 20 (première), 22, 23, 25, 29 maart, 1, 4, 5, 6 en 7 april in het Muziektheater, Amsterdam.

dans
Deutsche Angst, solo van Marc Vanrunxt voor danser Etienne Guilloteau, vanavond in Rotterdam (Schouwburg).

dans
bODY rEMIX/gOLDBERG vARIATIONS van Marie Chouinard is een choreografie waarin dansers met krukken, protheses en andere objecten en beperkingen dansen. Op 20 maart in Eindhoven (Parktheater).

dans
Su Historia is een tangoshow met Miguel Angel Zotto, dé tangolegende van Buenos Aires. Vanavond t/m zondag in het oude Luxor in Rotterdam.

dans
Merg, dansvoorstelling over de liefde op basis van muziek van Monteverdi, Frescobaldi en d’India. Door Leine & Roebana, begeleid door het barokensemble Locke Consort. Op 20 maart in Emmen (De Muzeval), 21 maart in Beverwijk (Kennemer Theater).

dans
Heartland van Scapino Ballet Amsterdam bestaat uit een bewerking van Les Noces door Ed Wubbe, Die Suche nach dem Kleid van Georg Reischl en Beautiful Freak van Marco Goecke. Vanavond in Groningen (Stadsschouwburg), 21 maart in Leidse Schouwburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden