Agenda Theater

Killing the Blues Brothers door Maureen Teeuwen en Sylvia Holst. Over de eerste vrouwelijke Blues Brothers, die tot elkaar veroordeeld zijn en op een dag een drastisch besluit nemen....

Theater
De Bus van Lukas Bärfuss door Het Syndicaat in regie van Daniëlle Wagenaar. Over een vrouw op bedevaart, zonder kaartje in de verkeerde bus. Vanavond (première) t/m 21 februari in Frascati, Amsterdam.

Theater
Hotel Al Awali, een tekst van Hans den Hartog Jager over een tv-ploeg in oorlogsgebied. Wat is spel, wat is werkelijkheid? Door Productiehuis Brabant, vrijdag (première) en zaterdag in Verkadefabriek, Den Bosch.

Theater
Garnalen verhalen door Hotel Modern. Garnalen spelen mensen met alle vervreemding van dien. Vanavond t/m 21 februari in Frascati, Amsterdam.

Theater
Kopenhagen van Michael Frayn gaat over de ontmoeting tussen twee wetenschappers tijdens W.O. II, de halfjoodse Niels Bohr en de Duitser Werner Heisenberg. Door het Nationale Toneel in regie van Peter Tuinman. Met Bram van der Vlugt, Stefan de Walle en Liz Snoijink. Vanavond t/m zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 19 t/m 22 februari in Rotterdamse Schouwburg, 25 t/m 28 februari in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
Art van Yasmina Reza in regie van Peter de Baan. Met Huub Stapel, Sjoerd Pleijsier en Victor Löw als goede vrienden die tegenover elkaar komen te staan wanneer een van hen een controversieel schilderij koopt. Vanavond in Noordwijk aan Zee (In de Muze), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Delfzijl (De Molenberg), dinsdag in IJsselstein (Fulcotheater), 18 februari in Veenendaal (De Lampegiet), 19 februari in Rijswijkse Schouwburg. www.arttoneel.nl

Theater
De Verlichting is stuk van Floris van Delft onderzoekt de onvrede van hemzelf en anderen. Elke ‘voorstelling’ wordt geleid door een andere gastvoorzitter die de acteurs aan de tand zal voelen. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort Theater), 16 februari in Amsterdam (Bellevue), 17 februari in Breda (Chassé Theater).

Theater
Angels in America van Tony Kusher door Toneelgroep Amsterdam. Een tweeluik over liefde, dood en een verraderlijke ziekte die levens verwoest. Met een indrukwekkende Hans Kesting als de advocaat Roy, een rol die hem de Louis d’Or opleverde. Reprise. Vanavond, 14, 18, 19 en 21 februari als marathon om 18u; zondag 15 en 22 februari om 16u in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Theater
De god van de slachting van Yasmina Reza door Theatergoep Suburbia. Door een incident tussen twee kinderen komen twee ouderparen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Met Tsitske Reidinga, Marcel Hensema, Reinout Bussemaker en Roos Ouwehand. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 17 en 18 februari in Amsterdam (Bellevue).

Theater
Waterman, solo van Helmert Woudenberg over een joodse jongen, Hatty Waterman, die ontsnapt aan een razzia en de oorlog weet te overleven. Op 17 februari in Haarlem (Toneelschuur), 18 februari in Zoetermeer (Stadstheater), 20 februari in Amstelveen (de Griffioen).

Theater
Op Hoop van Zegen door Het Toneel Speelt in regie van Jaap Spijkers. Met Marisa van Eyle als Kniertje. Vanavond in Alphen (Castellum), vrijdag in Rijswijkse Schouwburg, zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 17 februari in Drachten (De Lawei), 18 februari in Leeuwarden (De Harmonie), 20 en 21 februari in Groningen (Stadsschouwburg).

Theater
Zoals de dingen gaan ... , solo door Peter De Graef over een man die met iedereen overhoop ligt, op de vlucht slaat en tot bezinning komt nadat het noodlot definitief is toegeslagen. Zaterdag in Tilburg (Schouwburg), zondag in Purmerend (De Verbeelding), 18 en 19 februari in Den Bosch (Verkadefabriek).

Theater
Tien geboden door NTGent, naar het scenario van Kieslowski’s Dekalog . In regie van Johan Simons. Exposé van menselijk (on)vermogen, gesitueerd in een grauwe wijk in Warschau. Als marathon zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg en 21 februari in Haarlem (Toneelschuur). Deel 2 is afzonderlijk te zien in Rotterdam op 13 februari en op 20 februari in Haarlem. www.ntgent.be

Theater
Mightysociety6 van Eric de Vroedt kreeg als ondertitel ‘Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam’. Het speelt in Afghanistan waar de Nederlandse missie dramatisch uit de hand loopt. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Korzo), 17 en 18 februari in Groningen (Machinefabriek). Na afloop een sideshow en debat.

Theater
Een blauwe vrijdag, solo door Beppe Costa over zijn leven als Italiaan in Nederland, met verwijzingen naar de reis van Edmondo De Amicis naar Holland in 1872. Vanavond in Amstelveen (Griffioen), vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), 17 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 februari in Hoorn (Het Park), 20 februari in Goudse Schouwburg.

Theater
Wie weet overleeft de begeerte me van Alexandra Broeder gaat over twee 16-jarige meisjes die ervan dromen actrice te worden. Ze ontmoeten Sylvia Kristel, ooit de meest begeerde filmster. Vrijdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 20 februari in Leiden (LAKtheater), 21 februari in Almere (Schouwburg). www.viarudolphi.nl

Theater
Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond in Oss (Groene Engel), zaterdag in Velp (Kunsthuis 13), 19 februari Amstelveen (Schouwburg), 21 februari in Dordrecht (Kunstmin).

Theater
De Architect, de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond t/m zondag in Amsterdam (Bellevue), 19 t/m 21 februari in Utrecht (Huis a/d Werf), 24 februari in Goudse Schouwburg.

Theater
Maria Stuart van Schiller door Theatergroep Aluin. Met Gabby Bakker in een dubbelrol, ze speelt zowel koningin Elizabeth als Maria Stuart. Vanavond t/m 14 februari tot slot in Villa Concordia, Utrecht.

Dans
Xtra Xtra Large, nieuw werk van Bruno Listopad, Sjoerd Vreugdenhil, Erik Kaiel en Jasper Dzuki Jelen. Vanavond t/m zondag in Rotterdamse Schouwburg; vrijdag première; dinsdag in Helmond ('t Speelhuis).

Dans
Giselle door Het Nationale Ballet, begeleid door Holland Symfonia. Vanavond, vrijdag, zaterdag, 18, 19, 21, 22, 25 en 28 februari in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
The Second Person van Nederlands Dans Theater I met Enemy in the Figure van Forsythe en The Second Person van Pite en de wereldpremière van Bad Timing van Tero Saarinen. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Almere (Schouwburg), 19 februari in De Lawei, Drachten.

Dans
Lijnrecht van Introdans bestaat uit Concerto en Chairman Dances van Lucinda Childs, Three Pieces van Hans van Manen en een nieuwe choreografie van Mauro de Candia. Vrijdag in Doetinchem (Amphion), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), 17 februari in Utrecht (Stadsschouwburg), 18 februari in Eindhoven (Parktheater), 19 februari in Amersfoort (De Flint).

Dans
footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en Ascent op muziek van Kyriakides. Vrijdag en zaterdag in Leiden (LAKtheater), 17 februari in Amstelveen (De Griffioen), 18 februari in Tilburg (De NWE Vorst), 19 februari in Hoorn (Het Park).

Dans
Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Emmeloord (’t Voorhuys), vrijdag in Bussum ('t Spant), zaterdag in Noordwijk aan Zee (In de Muze), 18 februari in Hengelo (Rabotheater).

Kleinkunst
We moeten praten door Veldhuis & Kemper. Vanavond t/m zaterdag (première) in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), 17 februari in Nijmegen (Stadsschouwburg), 18 en 19 februari in Uden (Markant).

Kleinkunst
Einde verhaal door Kees Torn. Op 19 februari in Enschede (Podium Twente), 20 februari in Soest (IDEA), 21 februari in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), 25 februari in Groningen (Oosterpoort).

Kleinkunst
Transformers door Remko Vrijdag en Micha Molthoff. Vrijdag in Zevenhuizen (Swanla), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), 18 februari in Ede (De Reehorst), 19 februari in Arnhem (Posttheater), 20 februari in Amsterdam (De Meervaart).

Kleinkunst
Familyman door Jörgen Raymann. 16 februari in Veenendaal (De Lampegiet), 20 en 21 februari in Bussum (Spant).

Kleinkunst
Vergezichten door Zijlstra. Vrijdag in Amstelveen (Griffioen), zaterdag in Roosendaal (De Kring), 22 februari in Stadskanaal (Geert Teis).

Kleinkunst
Nikè door Lenette van Dongen. Vrijdag in Purmerend (De Purmaryn), zaterdag in Amersfoort (De Flint), 16 t/m 18 februari in Den Haag (Diligentia), 19 februari in Hoogezand-Sappemeer (Het Kielzog), 20 februari in Stadskanaal (Geert Teis), 23 februari in Hoogeveen (De Tamboer).

Kleinkunst
Zo door Brigitte Kaandorp. Vanavond en vrijdag in Breda (Chassé Theater), 24 t/m 28 februari in Tiel (Agnietenhof).

Kleinkunst
Eindelijk alleen door Alex Klaasen. Vrijdag in Laren (Singer), zaterdag in Papendrecht (De Willem), 16 en 18 februari in Amsterdam (De Kleine Komedie), 19 februari in Dordrecht (Kunstmin).

Kleinkunst
Anne door Anne van Veen. Vanavond in Beverwijk (Kennemer), vrijdag in Franeker (De Koornbeurs), zaterdag in Zaltbommel (De Poorterij), 17 februari in Meppel (Ogte-rop), 19 februari in IJsselstein (Fulco), 20 februari in Lochem (Schouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden