Agenda Theater

11Stêdetocht, in barre en bizarre tocht, een 12 uur durend theaterproject van Tryater waarbij de bezoeker per bus de elfstedentocht doet....

Theater
Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Over hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond t/m zaterdag in de Toneelschuur, Haarlem; vrijdag première.

Theater
Likeminds bedankt, drie avonden met theater, muziek, films en optredens in het Rozentheater. Glen Faria speelt Courgette, José Klaase speelt Jozef en er zijn presentaties van enkele studenten dramaschrijfopleiding en van muzikanten van het label NFP. Vanavond t/m zaterdag om 20u in het Rozentheater, Amsterdam.

Theater
Ben ik al geboren?, een toneeltekst van Gerardjan Rijnders voor Toneelgroep De Appel met Sacha Bulthuis in de hoofdrol. Ze speelt een oude vrouw die geen contact meer heeft met het leven om haar heen. Is het fantasie? Of het verleden? Vanavond t/m 31 januari in het Appeltheater, Den Haag; zaterdag première.

Theater
Margreet Dolman brengt warmte & dominee Gremdaat wijst de weg naar een evenwichtig 2009, vanavond, zaterdag, zondagmiddag en daarna bijna dagelijks t/m 30 december in het Betty Asfalt Complex in Amsterdam.

Theater
Eet smakelijk van Ilay den Boer is een onderzoek naar de betekenis van Joods zijn, tijdens een sjabbatmaaltijd. Vanavond t/m zaterdag om 19u in Het Huis van Bourgondië in Maastricht; 15 t/m 17 januari om 19u in Theater Frascati, Amsterdam.

Theater
Alleen in je wereld van Sarah Moereman bij Productiehuis Rotterdam. Over drie mannen en een vrouw die de schijn ophouden van de happy single. Vanavond t/m 20 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Theater
Sneeuwwitje van Oranje is een lunchvoorstelling van Niek Barendsen over een koningin die het moet afleggen tegen een blonde prinses uit Argentinië. Met Wil van der Meer, Lies Visschedijk, Sergio IJssel en Niek Barendsen. Tot en met 28 december om 12.30u in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
De Architect is de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Goes (’t Beest), 19 en 20 december in Rotterdamse Schouwburg.

Theater
Dinner for one is een tekst van Kees Prins over twee oudere Amsterdamse artiesten die op Kerstavond herinneringen ophalen aan het optreden en hun jeugd in de Jordaan. Door Olga Zuiderhoek en Kees Prins. Vrijdag t/m 31 december om 19u in de Kon. Schouwburg in Den Haag, inclusief maaltijd. Maandag première. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Medea van Euripides door het Nationale Toneel in regie van Johan Doesburg. Met Ariane Schluter als de wanhopige, ongelukkige Medea die een drastisch besluit neemt. Vanavond in Purmerend (De Purmaryn), vrijdag in Delft (de Veste), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), zondag in Tilburg (Schouwburg), dinsdag in Zeist (Figi Theater).

Theater
De koopman van Venetië van Shake-speare door De Theatercompagnie. Over de macht van geld en wraak van een verschoppeling. Theu Boermans regisseert o.a. Pierre Bokma. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Theater Castellum), vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater) en tot slot op 22 en 23 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Theater
Alles is goed, mimevoorstelling van Gienke Deuten over de evolutie: is de mens beland in de dementerende eindfase van zijn bestaan? Door Maureen Teeuwen, Willem de Wolf, Mijke Werkema e.a. Laatste voorstellingen vanavond t/m 20 december in Amsterdam (Theater Bellevue).

Theater
The Wall van beeldend theatermaakster en poppenspeelster Ulrike Quade gaat over historische figuren met een sterk geloof in hun missie: Meinhof, Göring en Medea. Tot slot vanavond in Eindhoven (Plaza Futura).

Theater
Gewürztraminer van Marcel Osterop door Het Zuidelijk Toneel. Een ‘zwartgerande’ komedie. Laatste voorstelling vanavond in Tilburg (De NWE Vorst).

Theater
Amateurs, een tekst van Rob de Graaf door Nieuw West. Met Cas Enklaar en Marja Kok als een Pools echtpaar dat zich weigert neer te leggen bij verloren idealen. Geïnspireerd op de film Amator van Kieslowksi. Vanavond t/m 19 december in Amsterdam (Frascati).

Theater
Woyzeck van Georg Büchner door Ro Theater, in regie van Gerardjan Rijnders. Met Rogier Philipoom als de getormenteerde soldaat die een wanhoopsdaad begaat. Vrijdag in Wageningen (Junushoff) en tot slot op 23 december in Groningen (Stadsschouwburg).

Theater
Goal, modern koningsdrama over een stervoetballer, geschreven door John Serkei voor MC (Made in da Shade & Cosmic Theater). Regie: Marjorie Boston en Maarten van Hinte. Met een centrale rol voor dj All Star Fresh. Vrijdag en zaterdag tot slot in Frascati, Amsterdam.

Theater
De Dikke Van Dale, portret van een Zeeuwse, kinderrijke dorpsonderwijzer die de grondslag legde voor het beroemde woordenboek. Een reprise van Zeelandia. Vanavond in Amstelveen (Schouwburg) en tot slot vrijdag in IJsselstein (Fulcotheater).

Theater
Zum Wohl door Suver Nuver speelt in Oostenrijk, het land van ‘Freud, Fritzl, Hitler en Sissi’. Afscheidsvoorstelling. Vrijdag en zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 23 december t/m 3 januari (’kersteditie’) in Bellevue, Amsterdam.

Theater
Lex, een pathologische komedie door toneelgroep d’Electrique. Over een man met een simpel plan: gelukkig worden. Maar eerst zijn hand eraf, Taoïst worden en een vrouw ontmoeten. Met Frank Lammers en Anna Schoen. Vanavond in Leidse Schouwburg, vrijdag in Goudse Schouwburg en tot slot zaterdag in Amstelveen (de Griffioen).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m 20 december in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Dans
Russisch Balletfestival door het Tsjaikovski Perm Ballet in het RAI Theater, Amsterdam. Van 19 t/m 23 december Assepoester op muziek van Prokofjev, van 25 t/m 28 november De Notenkraker en van 30 december t/m 4 januari Het Grootste Zwanenmeer. www.stardusttheatre.com

Dans
De Notenkraker, authentieke opvoering door Sint-Petersburg Ballet m.m.v. het Nationaal Filharmonisch Orkest van Oekraïne. Vanavond in Emmen (De Muzeval), zondag in Uden (Theater Markant), 22 december in Amersfoort (De Flint), 25 december in Dordrecht (Kunstmin).

Dans
Sleeping Beauty door Sint-Petersburg Ballet en orkest. Zaterdag in Bergen op Zoom (De Maagd), 23 december in Venlo (De Maaspoort), 24 december in Den Haag (Lucent Danstheater).

Dans
Notenkraker & Muizenkoning door Het Nationale Ballet. Vrije bewerking van het beroemde kerstballet door Toer van Schayk en Wayne Eagling. Met uitbundige wintertaferelen en schitterende kostuums. Vrijdag, zaterdagmiddag en -avond, 24, 26, 27 29, 30 en 31 december en 1 januari in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
Said and Done is een choreografie van Lightfoot León, en een voorstelling van Nederlands Dans Theater II, die uit nog twee premières bestaat: Gods and Dogs van Kylián en Nichts van Goecke. Vanavond in Tilburg (Schouwburg) en tot slot zaterdag in Dordrecht (Kunstmin).

Dans
Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), zaterdag in Lochemse Schouwburg.

Dans
Giubileo, jubileumvoorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel met choreografieën van De Châtel, Stephen Shropshire en Michele Pogliani. Zaterdag in Eindhoven (Parktheater) en tot slot zondagmiddag in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Dans
Wonderworld van Scapino Ballet Rotterdam omvat tien korte choreografieën van o.a. Ed Wubbe, Georg Reischl, Eric Gauthier en Neel Verdoorn. Vanavond in Alkmaar (De Vest), vrijdag in Almere (Schouwburg) en tot slot zaterdag in Waalwijk (De Leest).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden