Agenda theater

Meiskes en jongens, een ‘brute zwembadkomedie’ van Arne Sierens en Alize Zandwijk door het Ro Theater. Reprise. Het ogenschijnlijk zorgeloze leven van een gezin met twee zoons komt tot ontploffing als twee meisjes zichzelf uitnodigen voor een zwempartijtje....

theater
De brief, solo van Catherine ten Bruggencate op basis van het boek Leven en Lot van Vasily Grossman. Het relaas van een moeder die haar zoon schrijft, vlak voordat ze door de nazi’s wordt vermoord. Reprise van een mooie, ingetogen voorstelling. Op 2 en 3 mei in Amsterdam (Rozentheater), 4 mei in Groningen (Kruithuis), 5 mei in Alkmaar (Provadja), 6 mei in Soest (Idea Theater).

theater
Vuile handen, tekst van Jean-Paul Sartre uit 1948 over een idealist die zijn partijleider vermoordt om trouw te bewijzen aan zijn idealen. Door ThEAter EA, in regie van Tarkan Köroglu. Vanavond (première) t/m 11 mei in het Compagnietheater, Amsterdam.

theater
Babylon, tweede deel van drieluik van regisseur Matthijs Rümke bij Zuidelijk Toneel over de communicatie tussen verschillende culturen. Met vijf teksten over andersdenken. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Parktheater), 9 t/m 20 mei in PodiumBloos, Speelhuislaan 151, Breda.

theater
Door ‘t stof van Neil LaBute speelt zich af op de dag na de aanslag op de Twin Towers. Een man overweegt een nieuw leven zolang zijn vrouw niet weet dat hij nog leeft. Door Onafhankelijk Toneel, met Ria Marks en Fabian Jansen. Vanavond t/m zondag en 2 t/m 5 mei in Rotterdam (O.T. Theater), 9 mei in Velp (K13), 10 mei in Nijmegen (Lux).

theater
Schuur is een nieuw stuk van Rob de Graaf voor Dood Paard. Een zwarte komedie over de teloorgang van links. Op 3 mei in Groningen (Grand Theatre), 4 mei in Leiden (LAKtheater), 8 en 9 mei in Utrecht (Theater Kikker). Bovendien speelt Dood Paard vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam Zelfportret, dat kan geen toeval zijn, dat een ‘gezellig dia-avondje’ wil zijn.

theater
De pelikaan van Strindberg gaat over een gezin, dat na de dood van vader, de rekening gepresenteerd krijgt van de illusies waarmee zij verkoos te leven. Een regie van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 1 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal), 3 mei in Hoorn (Het Park), 4 mei in Dordrecht (Kunstmin).

theater
De graaf van Monte Cristo van Alexandre Dumas is bewerkt voor toneel door Johan Doesburg. In dit groots uitgevoerde kostuumdrama van het Nationale Toneel speelt Stefan de Walle de gekwelde Edmond Dantès, die zich wil wreken. Vanavond t/m zaterdag in Breda (Chassé Theater), 2 t/m 5 mei in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 1 mei in Goudse Schouwburg, 3 mei in Zaandam (Zaantheater), 6 mei in Bussum (’t Spant).

theater
The Hairy Ape van Eugene O’Neill werd niet eerder in Nederland gespeeld. Een stoker op de grote vaart zoekt wraak wanneer een vrouw hem een harige aap noemt. Theatergroep Els inc. zet vijf acteurs en vijf muzikanten in. Regie: Arie de Mol. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, vrijdag in Maastricht (Toneelacademie), zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 8 mei in Goudse Schouwburg.

theater
Rok van het mimeduo Boogaerdt/VanderSchoot is een ‘kostuumdrama met elektrische gitaren’. Over vrouwen in knellende keurslijven, emancipatie en vrijmaken. Vanavond in Barendrecht (Het Kruispunt), vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Breda (Chassé Theater), 2 en 3 mei in Leiden (LAKtheater), 9 mei in Almere (Schouwburg).

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt, waarin hij de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk onderzoekt. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 3 en 4 mei in Eindhoven (Plaza Futura), 5 mei in Purmerend (De Verbeelding).

theater
De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Een ‘treurspel in vijf bedrijven’ over de goden die zich zorgen maken over Nederland dat met een verkeerde leider ten gronde dreigt te gaan. Met Thijs Römer, Michel Sluysmans, Jaap Spijkers e.a. Vanavond in IJmuiden (Witte Theater), zaterdag in Tilburg (Schouwburg), 1 t/m 5 mei in Amsterdam (Theater Bellevue), 8 mei in Alkmaar (De Vest).

theater
Mug Inn, comedy van Mugmetdegoudentand, waarin vier kroegtijgers de situatie in de wereld doornemen. Met Joan Nederlof, Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters. Regie: Lineke Rijxman. Vanavond t/m zaterdagavond en zondagmiddag in Frascati, Amsterdam.

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Vanavond in Leeuwarden (De Harmonie), vrijdag in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot op 1 mei in Arnhem (Schouwburg).

theater
Dakhemelruimte, het slotakkoord van de Titanten-trilogie van tg Monk, waarin Dak en Hemel is gecombineerd met de nieuwe tekst Ruimte. Op 1 en 2 mei in Utrecht (Kikker), 10 mei in Leiden (LAKtheater).

theater
Het Mysterie van Majorana gaat in op de verdwijning van de Italiaanse natuurkundige Ettore Majorana in 1938. Hij bleek geïnteresseerd in onzichtbaarheid. Door Theater Adhoc, met liederen van Scelsi. Vanavond in Amsterdam (Theater Bellevue) en tot slot op 3 mei in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
De Grote Oorlog, theater in de vorm van een miniatuurfilmset door Hotel Modern, met een geluidsconcept van Arthur Sauer. Reprise van de indrukwekkende productie uit 2001. Laatste voorstellingen vrijdag en zaterdag in Korzo, Den Haag.

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Vanavond in Spijkenisse (De Stoep), vrijdag in Drachten (De Lawei).

theater
Wie is er bang voor Virginia Woolf? van Edward Albee in regie van Gerardjan Rijnders. Een productie van Hummelinck Stuurman met Olga Zuiderhoek en Porgy Franssen als het kijvende echtpaar dat een wreed spel speelt. Vanavond in Den Helder (De Kampanje), vrijdag in Gorinchem (De Nieuwe Doelen), zaterdag in Venlo (De Maaspoort), 1 mei in Den Haag (Kon. Schouwburg), 2 mei in Arnhem (Schouwburg), 3 mei in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
De geschiedenis van de familie Avenier van Maria Goos door Het Toneel Speelt, in regie van Jaap Spijkers. Eerste twee delen van een vierluik over een kruideniersgezin in de jaren vijftig en zestig. Laatste voorstellingen vanavond t/m zaterdagavond en zondagmiddag in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Vanavond en vrijdag in Den Haag (Theater a/h Spui), zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 1 mei in Sittard (Stadsschouwburg), 6 mei in Purmerend (De Verbeelding), 9 mei in Leiden (LAKtheater).

theater
The Sunshine Boys van Neil Simon door Karel de Rooij en Peter de Jong als twee mopperende, oude variété-artiesten. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum), 27 en 28 april in Oosterhout (De Bussel), op 1, 2, 3 en 5 mei in het oude Luxor Theater, Rotterdam. De voorstelling van 1 mei staat in het teken van hun 40-jarig jubileum.

dans
Zimmer Frei, choreografie van Lonneke van Leth i.s.m. theaterwerkplaats Eskalibur, die werkt met dansers met een verstandelijke beperking. Een voorstelling over de liefde in al zijn verscheidenheid. Vanavond, vrijdag (première), zondag, en van 11 t/m 13 mei in Theater a/d Haven, Den Haag.

dans
Springdance, festival voor jong danstalent biedt nog t/m 28 april tientallen voorstellingen en performances, films en workshops. In de Stadsschouwburg, Theater Kikker en andere locaties. www.springdance.nl

dans
La Sylphide, het klassiek-romantische ballet van de Deense choreograaf August Bournonville uit 1836 werd herzien door zijn landgenote Dinna Bjørn. Het Nationale Ballet danst dit verhaal van de boerenzoon die in de ban raakt van een luchtgeest, in combinatie met Visions at dusk, waarmee Krzysztof Pastor reageert op La Sylphide. Vanavond in Den Haag (Lucent Danstheater), zaterdag in Breda (Chassé Theater), 1 en 2 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden