Agenda Theater

Orgia van Pasolini door Toneelgroep De Appel, in regie van David Geysen. Een man kijkt na zijn zelfmoord terug op zijn leven....

Theater
De Architect is de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond t/m zaterdag (première) in de Toneelschuur, Haarlem.

Theater
Night Bright Days van Hanneke de Jong en Jonas de Witte is een zoektocht naar het Shakespeariaanse ‘zijn of niet zijn’. Met muziek en film. Vanavond in Amersfoort (De Lieve Vrouw), zaterdag in Tilburg (De NWE Vorst), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Groningen (Het Kruithuis), 10 december in Almere (Schouwburg), 11 december in IJmuiden (Witte Theater).

Theater
Sawm, vierde deel van de Pax Islamica van Sabri Saad El Hamus door De Nieuw Amsterdam. Een zoektocht van naar de bron van de islam - dit keer in een woestijntent. Vrijdag en zaterdag in Alkmaar (De Vest), 15 t/m 18 december in Amsterdam (Frascati).

Theater
Welk stuk?, een reeks voorstellingen door Laura van Dolron met steeds wisselende tegenspelers, waardoor elke avond iets nieuws ontstaat. Op www.frascati.nl staan de namen van de deelnemers. Vanavond t/m 12 december om 21u in Theater Frascati, Amsterdam.

Theater
Dinner for one is een tekst van Kees Prins over twee oudere Amsterdamse artiesten die op kerstavond herinneringen ophalen aan het optreden en hun jeugd in de Jordaan. Door Olga Zuiderhoek en Kees Prins. Vrijdag t/m 31 december om 19u in de Kon. Schouwburg in Den Haag, inclusief maaltijd. Maandag première. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Medea van Euripides door het Nationale Toneel in regie van Johan Doesburg. Met Ariane Schluter als de wanhopige, ongelukkige Medea die een drastisch besluit neemt. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag in Veenendaal (De Lampegiet), zondag in Breda (Chassé Theater), 9 december in Hengelo (Rabotheater), 10 december in Haarlem (Stadsschouwburg), 11 december in Apeldoorn (Orpheus).

Theater
De koopman van Venetië van Shake-speare door De Theatercompagnie. Over de macht van geld en wraak van een verschoppeling. Theu Boermans regisseert o.a. Pierre Bokma, Jappe Claes en Eva van der Gucht. Vanavond in Hoorn (Het Park), zaterdag in Rotterdamse Schouwburg, zondag in Goudse Schouwburg, 11 december in Almere (Schouwburg), 12 december in Delft (de Veste), 14 december in Eindhoven (Parktheater).

Theater
Alles is goed, mimevoorstelling van Gienke Deuten over de evolutie: is de mens beland in de dementerende eindfase van zijn bestaan? Door Maureen Teeuwen, Willem de Wolf, Mijke Werkema e.a. Zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), dinsdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 december in Leiden (LAKtheater), 13 december in Groningen (Grand Theatre), 16 t/m 20 december in Amsterdam (Theater Bellevue).

Theater
Prinsessendrama’s van Elfriede Jelinek door Dood Paard. Over Sneeuwwitje, Doornroosje en Jackie Kennedy – drie iconen met een tragische geschiedenis. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 8 t/m 11 december in Amsterdam (Frascati), 12 en 13 december in de Rotterdamse Schouwburg.

Theater
The Wall van beeldend theatermaakster en poppenspeelster Ulrike Quade gaat over historische figuren met een sterk geloof in hun missie: Meinhof, Göring en Medea. Met muziek van Erik Sanko. Zaterdag in Nijmegen (Lux), 10 december in Rotterdam (Lantaren/Venster), 16 en 17 december in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater
Gewürztraminer van Marcel Osterop door Het Zuidelijk Toneel. Een ‘zwartgerande’ komedie. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 10 december in IJmuiden (Het Witte Theater), 12 december in Woerden (Het Klooster).

Theater
Ben Hur, jubileumvoorstelling van De Ploeg, met gastacteurs Beppie Melissen, Erik van Muiswinkel en Sophie van Winden. Het beroemde verhaal van vriendschap, verraad, liefde in Jeruzalem, rond het begin van de jaartelling. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 en 10 december in Goudse Schouwburg, 12 en 13 december in Hengelo (Rabotheater), 16 en 17 december in in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater
Amateurs, een tekst van Rob de Graaf door Nieuw West. Met Cas Enklaar en Marja Kok als een Pools echtpaar dat zich weigert neer te leggen bij verloren idealen. Geïnspireerd op de film Amator van Kieslowksi. Vanavond in Rotterdamse Schouwburg, 9 t/m 11 december in Utrecht (Kikker).

Theater
Woyzeck van Georg Büchner door Ro Theater, in regie van Gerardjan Rijnders. Met Rogier Philipoom als de getormenteerde soldaat die een wanhoopsdaad begaat. Op 8 en 9 december in Amsterdam (Stadsschouwburg), 13 december in Eindhoven (Parktheater).

Theater
De Dikke Van Dale, portret van een Zeeuwse, kinderrijke dorpsonderwijzer die de grondslag legde voor het beroemde woordenboek. Een reprise van Zeelandia. Vanavond Zaterdag in Maassluis (Theater Schuurkerk), 10 en 11 december in Goes ('t Beest).

Theater
Zum Wohl door Suver Nuver speelt in Oostenrijk, het land van ‘Freud, Fritzl, Hitler en Sissi’. Afscheidsvoorstelling. Op 10 december in Groningen (Grand Theatre), 11 december in Nijmegen (Lux), 12 en 13 december in Leiden (LAKtheater).

Theater
De Grote Verkiezingsshow door Het Zuidelijk Toneel. Een tribunaal klaagt het gezin Alleman aan wegens verwaarlozing van hun ‘democratische burgerplichten’. Philip Freriks en Harmen Siezen spelen de rechter. Tekst: Van Houts & De Ket. Zaterdag in Almere (Schouwburg), dinsdag in Middelburg (Stadsschouwburg), 10 december in Den Bosch (Theater a/d Parade), 13 december in Purmerend (De Purmaryn).

Theater
Goemans Kroon van den Brink, drie acteurs (Ellen Goemans, Rutger Kroon en Maartje van den Brink) van toneelgroep Monk interpreteren Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard. Maandag in Groningen (Het Kruithuis), 10 december in Almere (Corrosia), 12 december in Nijmegen (Lux).

Theater
Ik val... Val in mijn armen door NTGent. Muzikaal uitstapje van Els Dottermans en Wim Opbrouck als country-duo, begeleid door een trio. Met songs van Johnny Cash, Norah Jones en Tammy Wynette (Stand by your man). Laatste voorstelling vanavond in Stadsschouwburg, Amsterdam.

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond en zaterdag in Zwolle (De Spiegel), 10 t/m 20 december in Amsterdam (Stadsschouwburg).

Dans
Notenkraker & Muizenkoning door Het Nationale Ballet. Vrije bewerking van het beroemde kerstballet door Toer van Schayk en Wayne Eagling. Met uitbundige wintertaferelen en schitterende kostuums. Van 9 december t/m 1 januari in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
Playing Ensemble Again and Again van Ivana Müller. Zes performers bewegen langzaam door tijd en ruimte en beginnen met de buiging bij het slotapplaus. Vanavond (première) t/m zaterdag in Theater Frascati, Amsterdam.

Dans
Do you have a cigarette? And other ways to approach is een ‘discochoreografie voor een feestend lichaam dat geluk binnen handbereik heeft, maar uitgeput ter aarde stort’. Door Pere Faura, vanavond t/m 13 december in Frascati WG, Amsterdam; zaterdag première.

Dans
Thoughts unsaid then forgotten van Bruno Listopad is een beschouwing over het kunstenaarsschap van de choreograaf en de danser. Vanavond in Leiden (LAKtheater), 12 december in Maastricht (AINSI), 16 december in Haarlem (Toneelschuur).

Dans
Said and Done is een choreografie van Lightfoot León, en een voorstelling van Nederlands Dans Theater II, die uit nog twee premières bestaat: Gods and Dogs van Kylián en Nichts van Goecke. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 10 december in Amersfoort (De Flint), 12 t/m 14 december in Den Haag (Lucent Danstheater).

Dans
Giubileo, jubileumvoorstelling van Dansgroep Krisztina de Châtel met choreografieën van De Châtel, Stephen Shropshire en Michele Pogliani. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), zaterdag in Alphen a/d Rijn (Castellum), 10 december in Leiden (LAK-theater), 11 december in Hoorn (Het Park).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden