Agenda: Theater

Maria Stuart, Schillers koninginnendrama, was afgelopen seizoen nog te zien bij Het Nationale Toneel en is nu sterk bewerkt door Erik Snel van Theatergroep Aluin....

theater
Jetlag van d’Electrique is een ‘zwarte komedie’ van Ko van den Bosch, speciaal geschreven voor de grote zaal van Frascati in Amsterdam. Over ergens zijn en niet-zijn, over vorm zonder inhoud. Vanavond t/m 17 maart; vrijdag première.

theater
Varkensvrouw van Golden Palace gaat over een vrouwen die liever leeft met varkens dan met mensen. Ze is anders, en daardoor aantrekkelijk. Concept en regie: Ingrid Kuijpers. Vanavond en vrijdag (première) in Toneelschuur, Haarlem; 14 maart in Den Bosch (Verkadefabriek), 16 maart in Den Haag (Theater a/h Spui).

theater
Mannetje met de lange lul is een repertoireavond van Dood Paard en Discordia, met teksten van Vaclav Havel, Alexandre Dumas e.a. Vanavond t/m zaterdag, en 13 t/m 17 maart in de Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht.Dakhemelruimte, het slotakkoord van de Titanten-trilogie van tg Monk, waarin Dak en Hemel is gecombineerd met de nieuwe tekst Ruimte. Vanavond t/m 17 maart in Frascati, Amsterdam.

theater
Een ander land is een bewerking van James Baldwins roman Another Country(1960). Over het effect van de zelfmoord van een zwarte muzikant op de mensen om hem heen. Door Bonheur, in regie van Ruurt De Maesschalck. Vanavond t/m 7 april in Theater Bonheur in Rotterdam; zaterdag première.

theater
Chatroom, tekst van de Ierse schrijfster Enda Walsh over zes jongeren die elkaar ontmoeten in diverse chatrooms, waar het niet altijd even vriendelijk toegaat. Door zes eindexamenstudenten in regie van Floris van Delft, onder de vlag van Noord Nederlands Toneel. Vanavond t/m 17 maart in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Wageningen (Junushoff), zaterdag in Capelle a/d IJssel (Isala theater), 13 maart in Doetinchem (Amphion), 14 maart in Breda (Chassé Theater), 16 maart in Apeldoorn (Orpheus), 17 maart in Eindhoven (Parktheater).

theater
Bacon, solo door de Engelse acteur Pip Utton, die in de huid kruipt van de schilder Francis Bacon. Vanavond t/m zaterdag in Gemeentemuseum, Den Haag.

theater
Heksenjacht van Arthur Miller door Het Nationale Toneel, in een grote bezetting. Met Wendell Jaspers als het meisje dat een heksenjacht ontketent door valse beschuldigingen. Regie: Franz Marijnen. Vanavond in Oss (De Lievekamp), vrijdag in Hoorn (Het Park), 13 maart in Goudse Schouwburg.

theater
Zus van, solo door Elsie de Brauw, die stem geeft aan Ismene, de onbekende zus van Antigone, dochter van Oidipous. Een tekst van Lot Vekemans. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Zaandam (Zaantheater), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie).

theater
De Grote Oorlog, theater in de vorm van een miniatuurfilmset door Hotel Modern, met een geluidsconcept van Arthur Sauer. Reprise van de indrukwekkende productie uit 2001. Op 9 en 10 maart in Huis a/d Werf, Utrecht, 14 maart in Emmeloord (’t Voorhuys).

theater
Blackbird van David Harrower gaat over een verboden liefde: die tussen een 12-jarig meisje en een man van 40 - vijftien jaar later ontmoeten ze elkaar weer. Een regie van Maaike van Langen bij het Nationale Toneel. Met Derek de Lint en Heike Wisse. Vanavond t/m 10 maart in Den Haag; 15 maart in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), vrijdag in Enschede (Concordia), 12 maart in Venlo (De Maaspoort), 15 maart in Amstelveen (Schouwburg).

theater
Onegin van Poesjkin door Het Toneelhuis, in regie van Guy Cassiers. Met muziek van Dominique Pauwels. Zaterdag en zondag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 14 maart in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Rouw siert Electra van Eugene O’Neill door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Over een moeder die haar man vermoordt om met haar minnaar te trouwen en over de wraak van zoon en dochter. Een Griekse tragedie in Amerikaans realisme. Met o.a. Hans Kesting en Halina Reijn. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 13 t/m 17 maart in Utrecht (Stadsschouwburg).

theater
Jeanne d’Arc door Noord Nederlands Toneel met Aafke Buringh als de gelovige, strijdlustige boerendochter. Tekst en regie: Koos Terpstra. Vanavond in Emmeloord (’t Voorhuys), vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 13 maart in Stadskanaal (Geert Teis), 14 maart in Zoetermeer (Stadstheater).

theater
Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Zaterdag in Alkmaar (De Vest), 14 maart in Vlissingen (Vestzaktheater).

theater
Wankel Evenwicht van Albee door Theatergroep Carver, geënsceneerd door OT-regisseur Mirjam Koen. Een wrange relatiekomedie door Beppie Melissen, Marlies Heuer, Joke Tjalsma, Paul Kooij, Maike Meijer en Willem de Wolf. Vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), zaterdag in Dordrecht (De Kunstmin), 13 t/m 24 maart in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een geweldig paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Eindhoven (Parktheater), 13 maart in Deventer (Schouwburg).

dans
bODY rEMIX/gOLDBERG vARIATIONS van Marie Chouinard is een choreografie waarin dansers met krukken, protheses en andere objecten en beperkingen dansen. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), 13 maart in Rotterdamse Schouwburg en 20 maart in Eindhoven (Parktheater).

dans
Deutsche Angst en Schäme dich, twee choreografieën van respectievelijk Marc Vanrunxt en Alexander Baervoets. Als double-bill op 13 en 14 maart in De Brakke Grond, Amsterdam. Deutsche Angst gaat bovendien op 15 maart ook in Rotterdam.

dans
Merg, dansvoorstelling over de liefde op basis van muziek van Monteverdi, Frescobaldi, Rossi en d’India. Door Leine & Roebana, begeleid door het barokensemble Locke Consort. Vanavond in Hoorn (Het Park), 13 maart in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

dans
Falling Angels van Nederlands Dans Theater I biedt reprises van de gelijknamige choreografie van Kylián uit 1989, en van Quintett van Forsythe uit 1993 en een nieuw stuk van Crystal Pite, op muziek van Owen Belton. Op 8, 10 en 11 maart in Amsterdam (Het Muziektheater), 13 maart in Maastricht (Theater a/h Vrijthof) en tot slot 15 maart in Arnhem (Schouwburg).

dans
Heartland van Scapino Ballet Amsterdam bestaat uit een bewerking van Les Noces door Ed Wubbe, Die Suche nach dem Kleid van Georg Reischl en Beautiful Freak van Marco Goecke. Vanavond in Delft (de Veste), zaterdag in Hoofddorp (De Meerse), maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), 14 maart in Stadskanaal (Geert Teis).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden