Agenda theater

LDNDN, theatrale installatie op basis van Lange dagreis naar de nacht van Eugene O’Neill door Theaterwerkplaats Generale Oost in regie van Eric de Vroedt....

theater
Lieg ik soms? van Laura Dolron is gebaseerd op de Amerikaanse documentaire Paperclips over scholieren, vooroordelen en de holocaust. Door Noord Nederlands Toneel in De Machinefabriek in Groningen, van 12 t/m 23 september.

theater
Coriolanus, Shakespeare’s Romeinse tragedie door Theatergroep Aluin in regie van Erik Snel. Reprise van succesvolle voorstelling uit 2001, waarmee Aluin haar 15-jarig bestaan viert. Van 12 t/m 16 september in Villa Concordia, Utrecht; 21 t/m 23 september in Rozentheater, Amsterdam.

theater
Woord. van Gerardjan Rijnders (tekst) en Rieks Swarte (regie) gaat over twee architecten op zoek naar het geheim van de Gordobese gulden snede. Met nuchter commentaar van hun secretaresse, gespeeld door Joke Tjalsma. Reprise uit 2004. Van 13 t/m 16 september in Toneelschuur, Haarlem; 19 september in Theater a/h Spui, Den Haag; 20 en 21 september in LAKtheater, Leiden.

theater
Don Carlos van Schiller in regie van Theu Boermans, door Toneelgroep Amsterdam. Met Fedja van Huêt in de titelrol, de kroonprins van Spanje die verliefd is op zijn stiefmoeder. Van 13 t/m 22 september in de Amsterdamse Stadsschouwburg.

theater
Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen in de negentiende eeuw. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond t/m 16 september in Haarlem (Toneelschuur), 21 t/m 23 september in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
La Historia de Ronald el payaso de McDonald’s door La Carnicería Teatro is een aanklacht tegen het overeten en de ‘onmisbaarheid’ van McDonald’s. Op 13 en 14 september in de kleine zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

theater
Road to Nowhere is een swingende, muzikale voorstelling door Amerikaanse bejaarden, variërend van 74 tot 93 jaar oud. Alle cliché’s over het luizenleventje van de gepensioneerde worden onderuitgehaald. Door Young@Heart Chorus en No Theater. Vanavond, vrijdagavond en zondagmiddag in het Oude Luxor Theater, Rotterdam.

theater
Utrecht Uitfeest: zondag houden alle culturele instellingen open huis met gratis voorproefjes van het nieuwe seizoen, workshops, voorstellingen, tentoonstellingen en concerten (www.culturelezondagen.nl).

theater
Revue 65 is een jubileumvoorstelling in de Stadsschouwburg in Utrecht. Acteurs, cabaretiers, koren en een dansgroep, onder wie Vincent Bijlo, Kitty Courbois, Ingmar Heytze, Gerardjan Rijnders en Rieks Swarte vieren de 65ste verjaardag van de schouwburg. Vanavond t/m zondag.

theater
Alles moet weg!, (reprise) locatietheater door Els Inc. in regie van Arie de Mol. Realityklucht over een verzorgingsstaat in de uitverkoop. Werklozen, drugsverslaafden en andere sociale paria’s van de maatschappij trekken voorbij. Vanavond t/m 9 september in Schiedam (vertrek Singel 8), 21 t/m 24 en 28 t/m 30 september in Dordrecht, Kunstmin en 5 t/m 8 oktober in Delft, Duwo Conferentiecentrum (Kanaalweg 3).

theater
Afkloppen, een lunchtheatervoorstelling van Camilla Marienhof in regie van Ria Marks. Een tragikomische voorstelling over een vrouw die dwangmatig haar leven probeert te controleren. Vandaag t/m 17 september in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
TF, het nieuwe theaterfestival in Amsterdam, biedt vanavond in de Stadsschouwburg Opening Night door Toneelgroep Amsterdam, en vrijdag en zaterdag Brel 2 door Jeroen Willems; in het Compagnietheater zaterdag en zondag Juliana’s Derde Weg door Theatergroep De Kern; in Bellevue zaterdag en zondag Keesen & Co met Bagdad Blues. Voorts zijn er talkshows en zondagavond worden de toneelprijzen uitgereikt. Het festival heeft ook een fringe festival met kleinere producties, debatten en discussies. Zie ook: www.tf-1.nl

theater
In de schaduw van de Toren is een muziektheater voorstelling in de openlucht door theatergroep GRENZ en 100 amateurs, geïnspireerd door de voormalige functie van Sociale Dienst van de Toren van Babel in Utrecht. Daarnaast minivoorstellingen Kort in Klein. Van 14 t/m 16 september aan de achterkant van de Toren van Babel, Utrecht. Zie ook www.grenz.nl

theater
De vrouwen van Kamp Westkapelle, onderdeel van het Zeeland Nazomer Festival, vertelt over de geschiedenis van het Molukkenkamp op Westkapelle. Vanavond t/m zaterdag op het industrieterrein Oude Zandweg in Westkappele. De boot waarop De ondergang van de Titanic wordt gespeeld, op basis van Enzensbergers tekst, ligt vanavond in Yerseke en vrijdag in Tholen. In het festivalhart in Middelburg (Abdijplein) vanavond, vrijdag en zaterdag muziek, waaronder dEUS (zaterdag). Zie ook: www.nazomerfestival.nl

theater
Faust van Goethe in een vrije bewerking van regisseur/acteur Ab Gietelink. Deze Faust is een tv-presentator die zich laat gebruiken door de terroristenleider Mephisto en in de oorlog in Afghanistan tot inzicht komt. Een poppenspel met acteurs en film op locatie. Vanavond t/m zaterdag in Slot Loevestein, Gorinchem; 12 t/m 16 september in De Burcht, Leiden, 19 t/m 22 september in Antoniuskathedraal, Breda (www.theaternomade.nl).

theater
De goede mens van Sezuan van Brecht is een hedendaags sprookje over ‘het nut van naastenliefde’. Wat betekent goed zijn voor een ander? Maakt hulp afhankelijk? Theater het Amsterdamse Bos speelt Brecht in het openluchttheater, in regie van Frances Sanders. Met Arnoud Bos, Barbara Pouwels, Maarten Wansink e.a. Vanavond t/m 9 september om 21.30 uur. Bij twijfelachtig weer bellen (020-6433286) of kijken op www.bostheater.nl

theater
Henry IV van Shakespeare door Openluchttheater Diever. Een koningsdrama in twee delen. Vanavond deel 1, vrijdag deel 2 en zaterdag vanaf 18 uur beide delen in een marathonvoorstelling. Zie ook: www.shakespearetheaterdiever.nl

dans
Voices door Bonachela Dance Company uit Groot-Brittannië is een explosief tweeluik op muziek van Matthew Herbert en Lucian Berio. Vrijdag en zaterdag in Lantaren/Venster, Rotterdam (als onderdeel van het Europa Festival).

dans
Zooi, het stoere ‘vuilnismannenballet’ van Kristina de Châtel beleeft een reprise in Rotterdam. Vrijdag t/m maandag op de haventerreinen van de RDM. Vertrek met Spidoboot vanaf het Willemsplein, om 20.15 uur. Reserveren via de Rotterdamse Schouwburg of www.deinternationalekeuze.nl

dans
Wensloos gelukkig van Hans Tuerlings door Raz heeft als ondertitel: ‘about all that is being left out, forgotten, kept silent, excluded or repressed, etc...’ De muziek is van Larry Steinbachek. Van 12 t/m 16 september in Schouwburg Tilburg; 19 september in Haarlem (Toneelschuur).

dans
Jeuk door Ballet met van Leth op jazzmuziek van Michael Varekamp, live uitgevoerd door Varekamps The Cosmic Scene. Zaterdag in Theater a/h Spui, Den Haag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden