Agenda Theater

De Anderen, associatief beeldende theatervoorstelling van Olivier Provily over de binnen- en buitenwereld van drie mensen die zich hebben teruggetrokken....

Theater
Anatol van Arthur Schnitzler in drie scènes door studenten van de Toneelschool o.l.v. de regisseurs Mathijs Rümke, Gienke Deuten en Josee Hussaarts. Een voorstelling van Generale Oost. Van 18 t/m 22 januari in Theater a/d Rijn, Arnhem.

Theater
Mevrouwen, lunchvoorstelling door Truus te Selle, Conny Postel en Patrice Kenney over de levensfase van ‘oudere vrouw’ die er opeens is. Regie: Yolande Bertsch. Vandaag t/m 8 februari om 12.30u in Theater Bellevue, Amsterdam; zondag première.

Theater
Mausoleum Buffo door het internationale theatercollectief Andcompany & Co. Over de doodscultus na de begrafenis van Lenin. Op 20 en 21 januari in Frascati, Amsterdam.

Theater
Kinderheil door De Queeste & ‘t Arsenaal. Een stuk van de Brit Dennis Kelly over een moeder die ervan wordt verdacht haar kinderen te hebben vermoord. Op 20 en 21 januari in De Brakke Grond, Amsterdam.

Theater
Mightysociety6 van Eric de Vroedt kreeg als ondertitel ‘Hoe ook ik de oorlog mee naar huis nam’. Het speelt in Afghanistan waar de Nederlandse missie dramatisch uit de hand loopt. Vanavond t/m 17 januari in Amsterdam (Frascati), 21 januari in Eindhoven (Plaza Futura), 22 januari in Breda (Chassé Theater), 23 en 24 januari in Den Bosch (Verkadefabriek). Na afloop een sideshow en debat.

Theater
Wat het lichaam niet vergeet, eerste productie van het vernieuwde Oostpool in regie van Marcus Azzini. Een beeldende, associatieve voorstelling over seksualiteit en kwetsbaarheid. Vanavond t/m 20 januari in Arnhem (Huis Oostpool), 22 en 23 januari in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 24 januari in Zwolle (Odeon).

Theater
Koffiehuis De Ooievaar, twee broers gaan de confrontatie aan. Door Sjaak Bral, Fred Delfgaauw en een levensgrote pop. Reprise. Vanavond in Vlaardingen (Stadsgehoorzaal), zaterdag in Rilland (Luctor et Emergo), 23 januari in Woerden (Klooster Theater).

Theater
Safety First van Toneelgroep Alaska gaat over een beveiligingsbedrijf dat goede zaken doet en de onthullingen van een onderzoeksjournalist vreest. Tekst en regie: Marijke Schermer. Met o.a. Kees Hulst en Nettie Blanken. Op 16 en 17 januari in Haarlem (Toneelschuur).

Theater
Mannetje met de lange lul van Dood Paard & Maatschappij Discordia is een voorstelling over de zoektocht naar geluk, hartstocht en autonomie. Kuno Bakker en JOrn Heijdenrijk spelen man en vrouw, minnaar en overspelige, kunstliefhebber en mensenhater. Vanavond in Utrecht (Kikker), vrijdag in Arnhem (Schouwburg), 21 januari in Leiden (LAKtheater).

Theater
Goemans Kroon van den Brink, drie acteurs (Ellen Goemans, Rutger Kroon en Maartje van den Brink) van toneelgroep Monk interpreteren Ritter Dene Voss van Thomas Bernhard. Vrijdag in Breda (Chassé Theater) en tot slot op 23 en 24 januari in Den Haag (Korzo).

Theater
Ifigeneia in Aulis van Euripides door Toneelgroep Amsterdam i.s.m. Opera Studio Nederland. Met Roeland Fernhout en Tijn Docter als Agamemnon en Menelaos en Chris Nietvelt als Klytaimestra die haar dochter Ifigeneia probeert te redden. Regie: Robert Woodruff. Vanavond in Tilburg (Schouwburg), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 20 januari in Leeuwarden (De Harmonie), 21 januari in Hoorn (Het Park), 25 januari in Eindhoven (Parktheater).

Theater
Balieleed van Ingrid Kuijpers door Golden Palace. Hartverscheurende verhalen voor én achter de balie, waar mensen hun recht komen halen of hun verloren jas. Wereldproblematiek in het klein. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Rozentheater), 22 januari in Eindhoven (Plaza Futura), 23 januari in Gouda, 24 januari in Nijmegen (Lux).

Theater
Ben ik al geboren?, een tekst van Gerardjan Rijnders voor Toneelgroep De Appel met Sacha Bulthuis in de hoofdrol. Ze speelt een oude vrouw die geen contact meer heeft met het leven om haar heen. Is het fantasie? Of het verleden? Vanavond t/m 31 januari in het Appeltheater, Den Haag.

Theater
Waterkou van Kees Roorda door The Glasshouse. Over de wonderlijke vriendschap tussen een man en een vrouw die elkaar via internet leren kennen. Vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), 20 januari in Groningen (Kruithuis), 22 en 23 januari in Utrecht (Huis a/d Werf).

Theater
Ben Hur, jubileumvoorstelling van De Ploeg, met gastacteurs Beppie Melissen, Erik van Muiswinkel en Sophie van Winden. Het beroemde verhaal van vriendschap, verraad, liefde in Jeruzalem, rond het begin van de jaartelling. Vanavond t/m zaterdag in Eindhoven (Parktheater), 22 t/m 25 januari in Rotterdam (Nieuwe Luxor), 27 en 28 januari in Alphen a/d Rijn (Theater Castellum).

Theater
De Architect is de eerste (mime)voorstelling van Jakop Ahlbom met tekst (van Marijke Schermer). Over een ouder echtpaar dat wakker wordt geschud als een jong stel naast hen komt wonen. Met Leny Breederveld, Aat Ceelen e.a. Vanavond in Breda (Chassé Theater), vrijdag in Almere (Schouwburg), 21 januari in Veenendaal (De Lampegiet), 22 januari in Zwolle (Odeon), 23 januari in Arnhem (Schouwburg).

Theater
Maria Stuart van Schiller door Theatergroep Aluin in regie van Erik Snel. Met Gabby Bakker in een dubbelrol, ze speelt zowel koningin Elizabeth als Maria Stuart. Reprise. Vrijdag in Helmond ('t Speelhuis), zaterdag in Heemstede (Theater De Luifel), 20 januari in Den Bosch (Koningstheater), 23 januari in Doetinchem (Gruitpoort Theater).

Theater
Medea van Euripides door het Nationale Toneel in regie van Johan Doesburg. Met Ariane Schluter als de wanhopige, ongelukkige Medea die een drastisch besluit neemt. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), zaterdag in Nijmegen (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Bosch (Theater a/d Parade), woensdag in Goudse Schouwburg, 23 januari in Alkmaar (De Vest) en tot slot op 24 januari in Zoetermeer (Stadstheater).

Theater
De Batavia is een toneelstuk van Marcel Otten over een schipbreuk in Nederlands-Indië. Met Reinier Bulder, Vincent Croiset, Bill van Dijk, Marc Klein Essink e.a. Vanavond in Almere (Schouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Tiel (Agnietenhof), 20 januari in Meppel (Ogterop), 21 januari in Hengelo (Rabotheater), 22 januari in Hardenberg (De Voorveghter).

Theater
Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam door Het Vervolg. Een tragikomedie over ontluikende seksualiteit en een familiegeheim. Muzikaal begeleid door een blazersband. Vanavond in Zaandam (Zaantheater), vrijdag in Franeker (De Koornbeurs), zaterdag in Amstelveen (Schouwburg), 20 januari in Middelburg (Stadsschouwburg), 21 januari in Spijkenisse (De Stoep), 22 januari in Den Helder (De Kampanje).

Dans
Limb’s Theorem van William Forsythe door Ballet de l’Opéra de Lyon, vrijdag en zaterdag in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
footNote + Ascent, dubbelprogramma van Leine & Roebana. Met een reprise van footNote, geïnspireerd op het werk van Amy Gale en Ton Lutgerink, en het nieuwe Ascent , op muziek van Kyriakides. Zaterdag in Nijmegen (Lux), 21 januari in Goudse Schouwburg, 22 januari in Helmond (’t Speelhuis), 23 januari in Maastricht (AINSI).

Dans
Tous les jours, a tous points de vue, on va de mieux en mieux, choreografie van Hans Tuerlings door Scapino Ballet Rotterdam. Reprise uit 2007. Vrijdag en zaterdag in Utrecht (Theater Kikker), 20 en 21 januari in Amsterdam (Bellevue), 23 januari in Tilburg (De NWE Vorst).

Dans
Playing Ensemble Again and Again van Ivana Müller. Zes performers bewegen langzaam door tijd en ruimte en beginnen met de buiging bij het slotapplaus. Op 21 en 22 januari in Theater Kikker, Utrecht; 23 januari in Chassé Theater, Breda.

Dans
I Solo Ment van Ann van den Broek, dubbelsolo door een danser en een danseres op muziek van Arne van Dongen. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), zaterdag in Amersfoort (De Lieve Vrouw), 20 januari in Haarlem (Toneelschuur), 22 januari in Groningen (Grand Theatre).

Dans
Thoughts unsaid then forgotten van Bruno Listopad is een beschouwing over het kunstenaarsschap van de choreograaf en de danser. Laatste voorstelling op 16 januari in Amersfoort (De Lieve Vrouw).

Dans
Nesjomme van Het Internationaal Danstheater is een rondgang door de Joodse dans- en muziekcultuur, ‘dans rond klezmer en kippensoep’. Met 22 dansers, een orkest en Heddy Lester in de hoofdrol. Vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Baarn (De Speeldoos), dinsdag in Hoorn (Het Park), 22 januari in Den Haag (Lucent Danstheater).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden