Agenda theater

Bloedverwanten, een Hollandse Oresteia is een bewerking van het oude verhaal van Aischylos over (on)gehoorzaamheid, offers en vadermoord, door Suver Nuver in regie van Moniek Merkx....

theater
A hard days night was een legendarische solo van Marien Jongewaard in 1991. Guido Pollemans speelt de solo opnieuw, in regie van Jongewaard. In een double-bill met Neanderdal, een tekst van Jongewaard & Rob de Graaf over twee nerveuze cliniclowns door De Warme Winkel. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Kikker), 11 oktober in Alkmaar (Provadja), 12 en 13 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Zijde, solo van Porgy Franssen op basis van de gelijknamige novelle van Alessandro Baricco. Reprise. Laatste voorstellingen: vanavond en vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Leeuwarden (De Harmonie).

theater
Secretaresse, een tekst van Erik Snel over een advocaat en zijn secretaresse, door het gezelschap De zus van Roos van Victorine Plante. Vanavond t/m zaterdag in Utrecht (Theater Kikker).

theater
Kijk mama, ik dans!, het levensverhaal van Vanessa van Durme, die in Gent als jongen werd geboren en in Casablanca een vrouw werd. Vanavond in Amsterdam (Bellevue), 11 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 17 oktober in Venlo (De Maaspoort).

theater
Opening Night, de succesvolle voorstelling van Toneelgroep Amsterdam uit het vorige seizoen maakt een reprisetournee. Met Elsie de Brauw als oudere, angstige actrice die toneel en werkelijkheid nauwelijks weet te scheiden. Zij kreeg de Theo d’Or voor deze rol. Vanavond t/m 12 oktober in Amsterdam (Stadsschouwburg), 17 t/m 20 oktober in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Het Licht van Torgny Lindgren gaat over een afgelegen dorp waar iedereen, op zeven mensen na, sterft aan een geheimzinnige ziekte. Dan begint de ellende pas goed. Het Noord Nederlands Toneel herneemt de sterk beeldende voorstelling (regie: Koos Terpstra) voor een tournee. Vanavond en vrijdag in Leeuwarden (De Harmonie), dinsdag in Goes (De Mythe), 10 oktober in Zoetermeer (Stadstheater), 11 oktober in Nijmegen (Stadsschouwburg).

theater
Door jou van Esther Gerritsen wordt hernomen door Keesen & Co, in regie van Willibrord Keesen. Over een jong stel dat zijn geluk in de waagschaal stelt om een jongeman te imponeren. Op 10 oktober in Velp (Kunsthuis 13), 11 oktober in Hoogezand (het Kielzog).

theater
Odyssee, De laatste beproeving van Homerus door Bonheur, in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Tweede monoloog van Paul R. Kooij, die eerder Odyssee, De wraak van de zee vertelde. Nu begeleid door trombone en altviool. Vanavond t/m 13 oktober in het Bonheur-theater in Rotterdam; daarna tournee.

theater
Platform door NTGent, naar de roman van Michel Houellebecq over een jong stel dat iedereen wil laten genieten van seks en hun dromen wreed verstoord zien door een terreuraanslag. Regie: Johan Simons. Reprise. Van 11 t/m 14 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg),15 t/m 18 oktober in Sittard (Stadsschouwburg).

theater
Ik ben weg van Ger Thijs (tekst/regie) door Het Toneel Speelt. Met Mark Rietman en Peter Blok als twee kunstbroeders die elkaar na jaren weer ontmoeten en pijnlijke herinneringen ophalen. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Delft (De Veste), zaterdag in Purmerend (De Purmaryn), dinsdag in Lochem (Schouwburg), 10 oktober in Arnhem (Schouwburg), 11 oktober in Doetinchem (Amphion).

theater
Met een schoolbord en een krijtje door Theater Adhoc. In de reeks ‘de verbeelding van onzichtbare dimensies’. Twee wiskundedocenten (Joke Tjalsma en Jan van den Berg) blijven hangen op school en vergeten de tijd en de normale omgangsvormen. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Den Haag (Theater a/h Spui), 11 oktober in Haarlem (Toneelschuur).

theater
3Zusters van Anton Tsjechov door Joop van den Ende theaterproducties/Stage Enterntainment in de serie Toneelmeesters. Regie: Hans Croiset en Karina Kroft. Tekst: Judith Herzberg. Gespeeld door cum laude-afgestudeerde theaterstudenten. Vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), 10 oktober in Leeuwarden (De Harmonie), 11 oktober in Rotterdamse Schouwburg, 12 oktober in Wageningen (Junushoff).

theater
Citytrip van Filip Vanluchene door De Tijd en theater Malpertuis. Met Bob de Moor, Dirk Buyse en Jurgen Delnaet. In regie van Lucas Vandervorst. Een succesverhaal met het ongemak van een slecht zittend zakenkostuum. Op 4 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 5 en 6 oktober in Amsterdam (De Brakke Grond), 18 en 19 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek).

theater
Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van een voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van contrabassist Jelte van Andel. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Huis a/d Werf), 10 en 11 oktober in Groningen (Grand Theatre), 12 oktober in Leeuwarden (De Harmonie).

theater
Een soort van mooi door Het Zuidelijk Toneel, van en met Marcel Osterop en Constance Kruis, in regie van Olivier Provily. Toont de intieme momenten in een liefdesrelatie. Vanavond in Bergeijk (De Kattendans), vrijdag in Deventer (Bouwkunde), zaterdag in Nijmegen (Lux), 10 t/m 12 oktober in Utrecht (Kikker) en tot slot op 13 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui).

dans
Hartstocht van Introdans bestaat uit een nieuw werk van Didy Veldman, een Nederlandse première van Nacho Duato, Por Vos Muero, en Zero Hour van Hans van Manen op muziek van Piazzolla. Vrijdag (première) en zaterdag in Arnhem (Schouwburg), 9 oktober in Waalwijk (De Leest), 10 oktober in Tiel (Agnietenhof).

dans
Waveland is na Heartland de tweede aflevering in de reeks ‘Land’ van Scapino Ballet Rotterdam. Met werken van Marco Goecke, Georg Reischl en Ed Wubbe. Vanavond (première) t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg, 9 oktober in Venlo (De Maaspoort), 10 oktober in Nijmegen (Stadsschouwburg), 11 oktober in Tilburg (Schouwburg).

dans
Decoyed is een ‘verleidingsrapsodie in zang en dans’ door Dansity Amsterdam naar een concept en choreografie van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva. Op 9 en 10 (première) oktober in Haarlem (Toneelschuur), 11 oktober in Hoorn (Het Park), 13 oktober in Zwolle (Odeon), 16 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 17 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek).

dans
Gula, choreografie van Jens Van Daele (Generale Oost) in een serie over de zeven hoofdzonden, na woede (Ira), jaloezie ( Invidia), nu gulzigheid. Door vijf dansers op muziek van Greg Smith. Dinsdag (première) in Arnhem (Schouwburg), woensdag in Zutphen (Hanzehof), 11 oktober in Nijmegen (Lux).

dans
The Organ Dances, een locatieproject van Ton Simons (dans) en Reitze Smits (orgel) op muziek van o.a. Bach en Milhaud. Gemaakt voor een kerk, dinsdag in de Laurenskerk, Rotterdam.

dans
Schatten van moeder India vertelt de eeuwenoude verhalen van goden en mensen uit India. Door het Internationaal Danstheater en acteur Adil Hussain, die optreedt als verteller. Vrijdag en zaterdag (première) in Den Haag (Lucent Danstheater), 10 oktober in Terneuzen (Scheldetheater), 12 oktober in Amersfoort (De Flint).

dans
Sacre du Temps van choreograaf Edward Clug door Station Zuid. Vanavond (première) in Heerlen (Parkstad Theater), zondag in Tilburg (Schouwburg), maandag in Venray (Schouwburg), dinsdag in Weert (Munt-theater), 13 oktober in Delft (De Veste).

dans
Reoccurrence, choreografie van Bob Foltz door Foltz + Company. Over de schoonheid en de betovering van dans. 5 oktober in Den Haag (Korzo), 6 oktober in Arnhem (Schouwburg), 8 oktober in Amsterdam (Bellevue), 13 oktober in Haarlem (Toneelschuur), 17 en 18 oktober in Utrecht (Theater Kikker).

dans
Drawn Onward van Lightfoot León door het Nederlands Dans Theater, live begeleid door Holland Symfonia. In combinatie met Bella Figura van Jirí Kylián en Trio van William Forsythe. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Muziektheater), dinsdag in Eindhoven (Parktheater), 11 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), 12 t/m 14 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden