Agenda Theater

Être blessé, ‘being hurt, being blessed’, solo door Karina Holla, waarin ze een portret schetst van zichzelf als theatermaker en laat zien wie haar in die dertig jaar heeft geïnspireerd....

Theater
Waves, theateradaptie van het boek van Virginia Woolf door het National Theatre of Great Britain, in regie van Katie Mitchell. Eenmalig vanavond in Koninklijke Schouwburg, Den Haag.

Theater
De Batavia is een toneelstuk van Marcel Otten voor producent Hummelinck Stuurman. Over een schipbreuk in Nederlands-Indië, hebzucht en moordlust. Ignace Cornelissen regisseert Reinier Bulder, Vincent Croiset, Bill van Dijk, Marc Klein Essink e.a.

Theater
Vanavond t/m zaterdag (première) in Leidse Schouwburg.

Theater
Ifigeneia in Aulis van Euripides door Toneelgroep Amsterdam i.s.m. Opera Studio Nederland. Met Roeland Fernhout en Tijn Docter als Agamemnon en Menelaos en Chris Nietvelt als Klytaimestra die haar dochter Ifigeneai probeert te redden. Regie: Robert Woodruff. Maandag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 23 oktober in Heerlen (Parkstad Theater),

Theater
Sexappeal door Mugmetdegoudentand. Hanneke Groenteman, Marcel Musters en Beppe Costa doen auditie voor de rol in hun leven. Tekst van Lineke Rijxman en Joan Nederlof. Vanavond t/m 26 oktober in Theater Bellevue, Amsterdam.

Theater
Lex, een pathologische komedie, allerlaatste voorstelling van toneelgroep d’Electrique (die geen subsidie meer krijgt). Over een man met een simpel plan: gelukkig worden. Maar eerst zijn hand eraf, Taoïst worden en een vrouw ontmoeten. Met Frank Lammers en Anna Schoen. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 22 oktober in IJmuiden (Witte Theater), 23 oktober in Oss (De Groene Engel), 24 oktober in Heemskerk (De Cirkel).

Theater
Zoom van Theater Adhoc gaat over ‘de zomen van het licht’ in een samenspel van wetenschap en theater. Een onderzoek naar licht en (on)zichtbaarheid. Vrijdag in Breda (Chassé Theater), 23 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater
2019 (Droomspel) van Piet Arfeuille door Het Zuidelijk Toneel in co-productie met Productiehuis Brabant. Drie caissières dromen over een beter leven tijdens hun koffie- en lunchpauzes. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), zaterdag in Purmerend (De Verbeelding), dinsdag in Heerlen (Parkstadtheater), 22 oktober in Leiden (LAKtheater), 24 oktober in Hoorn (Het Park), 30 oktober in IJmuiden (Witte Theater).

Theater
Bergen, nieuwe tekst van Rob de Graaf, speciaal geschreven voor de acteurs Lard Adrian, Bram Coopmans en Ali Ben Horsting en regisseur Eric Whien. Over drie vrienden, ‘oud geworden jongens’, op een keerpunt in hun leven. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), 18 en 20 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 21 oktober in Maastricht (Ainsi), 23 en 24 oktober in Den Bosch (Verkadefabriek), 25 oktober in Breda (Chassé Theater), 28 en 29 oktober in Utrecht (Theater Kikker).

Theater
Kaatje is verdronken van Alex van Warmerdam door Theatergroep Het Vervolg. Hans Trentelman regisseert deze tragikomedie over ontluikende seksualiteit en een familiegeheim. Muzikaal begeleid door een blazersband. Vanavond t/m 1 november in Derlon Theater, Maastricht.

Theater
Il Giardino van Noord Nederlands Toneel, in regie van Koos Terpstra. Het publiek wordt ontvangen in een Italiaans restaurant en dient behalve entree te betalen, ook een fles wijn mee te nemen. Tijdens het diner wordt duidelijk dat een failliet dreigt. Nog t/m 19 oktober in de Machinefabriek, Groningen. Aanvang 19u. www.nnt.nl

Theater
Oidiepoes van Euripides in een vrije bewerking van Het Volk, geregiseerd door Aike Dirkzwager. Het aloude verhaal over de man die zijn noodlot probeert te ontlopen en dan, zonder dat te weten, zijn vader vermoordt en zijn moeder trouwt. Vrijdag in Almere (Schouwburg), zaterdag in Culemborg (De Franse School), 24 oktober in Hilversum (Theater Achterom).

Theater
Medea van Euripides door Bonheur. Bewerking en regie: Peter Sonneveld. Familiedrama uit de klassieke oudheid over jaloezie en kindermoord. Met Antoinette Jelgersma. Reprise. Vrijdag en zaterdag in Amsterdam (Bellevue), dinsdag en woensdag in Utrecht (Stadsschouwburg), 24 en 25 oktober in Haarlem (Toneelschuur)

Theater
Maandageditie, coproductie van Aluin, het NUT en Theater Kikker. Een serie bijeenkomsten over ‘de toekomst van de journalistiek’, die worden geleid door Greg Nottrot en Erik Snel. Een theatraal live-magazine met talloze artikelen en gasten, elke maandag t/m 3 november om 20u in Theater Kikker, Utrecht. www.aluin.nl

Theater
Ik beken door Podium Deluxe. Zes misdadigers vertellen in hun cel over hun daad en beweegredenen. Regie: Guusje Eijbers en Michiel Varga. Een locatievoorstelling in het voormalige gebouw Rijksvoorlichtingsdienst, Anna Paulownastraat 76, Den Haag. Nog t/m 18 oktober. www.podiumdeluxe.nl

Theater
Onder vrouwen II door Wimie Wilhelm, Bodil de la Parra en Margôt Ros. Vervolg op Onder vrouwen I van vijf jaar geleden. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 21 oktober in Amstelveen (Schouwburg), 22 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg).

Theater
Vrede is een scherpe komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Met Monique Kuijpers en Reinout Bussemaker. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond); 22 oktober in Zaltbommel (De Poorterij).

Theater
Het temmen van de feeks van Shakespeare in een aanstekelijke bewerking door Toneelgroep Amsterdam, in regie van Ivo van Hove. Reprise. Met Halina Reijn, Hans Kesting, Fred Goessens e.a. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg; 22 t/m 25 oktober in Arnhem (Schouwburg); 28 en 29 oktober in Breda (Chassé Theater).

Theater
De geschiedenis van de Familie Avenier, reprise van het toneelfeuilleton van Maria Goos door Het Toneel Speelt. Het is mogelijk alle vier delen op één dag te zien, zoals vrijdag en zaterdag in Orpheus, Apeldoorn. Van 21 oktober t/m 2 november in de Amsterdamse Stadsschouwburg zowel losse delen als de marathons.

Dans
Het Godshuis door het Spaans/Nederlandse flamencogezelschap Cuadro Flamenco van Cora Weggeman en Ricardo Mendeville. De titel is ontleend aan het decor, een schilderij van Ans Markus. Vanavond in Nijverdal (ZiNiN Theater), vrijdag in Bussum ('t Spant), zaterdag in Hoogeveen (De Tamboer), 21 oktober in Goudse Schouwburg, 22 oktober première in Leidse Schouwburg.

Dans
About falling, choreografie van Diego Gil en Igor Dobricic, op muziek van Tarek Atoui. Vanavond (première) t/m zondag in Het Veem Theater, Amsterdam.

Dans
Evolution door de Turkse dansgroep Fire of Anatolia. Op 21 oktober in Lelystad (Agora Theater), 22 oktober in Eindhoven (Parktheater), 23 oktober in Almelo (TheaterHotel).

Dans
Don Giovanni, Mozarts opera werd drie jaar geleden door Krzysztof Pastor voor Het Nationale Ballet getransformeerd tot een multimediale dansvoorstelling. Reprise. Muzikaal begeleid door Holland Symfonia. Vrijdag, zaterdag, 23, 24, 26 en 30 oktober, 1 en 2 november in Het Muziektheater, Amsterdam.

Dans
Gala van de Brabantse dans met vier nieuwe korte choreografieën, van Pia Meuthen, Pauline Roelants & Maarten van de Put, Helma Melis en Joost Vrouenraets. Vanavond in Eindhoven (Parktheater), vrijdag in Oss (De Lievekamp) en 26 oktober in Breda (Chassé Theater).

Dans
Hidden Trees, levensverhalen van immigranten door Betsy Torenbosch, met film, dans en muziek. Vanavond t/m 18 oktober in De Brakke Grond, Amsterdam.

Dans
Scenic Route door Foltz + Company, een choreografie voor drie dansers, Juliëtte van Ingen, Dries van der Post en Bob Foltz, over het onverwachte en onverklaarbare. Vrijdag in Nijmegen (Lux), 23 oktober in Hoorn (Het Park).

Dans
DansClick 5 bestaat uit een performance van Aziz Bekkaoui, het duet Small Hour van Václav Kunes en Co(te)lette van Ann Van den Broek. Vanavond in Helmond ('t Speelhuis), 21 oktober in Schouwburg Tilburg en 22 oktober in Zaandam (Zaantheater), 23 oktober in Drachten (De Lawei), 25 oktober in Purmerend (De Verbeelding).

Dans
Strawinski Swingt van Introdans bestaat uit drie dansstukken op muziek van Strawinsky: Balletscènes van Hans van Manen, Symphony in Three Movements van Nils Christe en een wereldpremière van Gisela Rocha. Vanavond in Zoetermeer (Stadstheater), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), 22 oktober in Venlo (De Maaspoort), 24 oktober in Den Haag (Lucent Danstheater).

Dans
Sonata, choreografie van Stephen Shropshire door Station Zuid. Jussi Nousiainen danst zes solo’s op muziek van Bach en Anne Parlevliet, live begeleid door de pianiste Anny Tseng. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster); vrijdag in Oss (De Lievekamp) en tot slot 26 oktober in Breda (Chassé Theater).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden