Agenda theater

Oblomov, Kroetz’ bewerking van Gontsjarovs roman door Het Zuidelijk Toneel in regie van Matthijs Rümke. Met Bert Luppes als de melancholieke landeigenaar die zijn leven vult met dagdromen....

theater
Saint Denis is het verhaal van de flamboyante Vlaamse travestiet Antoine, die naar Parijs trok voor een groots en meeslepend leven. Een solo van Dennis Coenen bij toneelgroep Aluin. Regie: Erik Snel. Vanavond t/m zaterdag (première) in Theater Kikker, Utrecht; 25 oktober in Leiden (LAKtheater), 26 oktober in Breda (Podium Bloos).

theater
Haar leven haar doden, locatievoorstelling van De Veenfabriek in de V & D aan de Aalmarkt in Leiden. Een stuk van Martin Crimp uit 1997 over consumptiedwang, verveling, leegte en seksuele vrijheid. Regie: Paul Koek. Vanavond om 20u (première), vrijdag, zaterdag en woensdag om 17u in V & D. Reserveren tel. 071-3318053.

theater
Modifications, werkplaatsproductie van Erlend H. Hanssen over het sturen van ontwikkelingen en veranderingen in het leven. Vanavond (première) t/m zondag in Hetveem, Amsterdam.

theater
Liaisons dangereuses van Christopher Hampton naar het boek van Choderlos de Laclos, met Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat als het perverse paar dat een gevaarlijk spel speelt. Johan Doesburg regisseert deze voorstelling van het Nationale Toneel. Vanavond in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg), zaterdag en zondag in Rotterdamse Schouwburg, 23 oktober in Meppel (Ogterop), 24 t/m 27 oktober in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers gaat over een groot geleerde die tijdens een deftige lezing belandt in een schrijnende familieruzie. Met Titus Muizelaar, Nelly Frijda, Olga Zuiderhoek e.a. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vanavond in Delft (de Veste), vrijdag in Drachten (De Lawei), zaterdag in Zaltbommel (De Poorterij), woensdag in Almelo (Hof 88), 25 oktober in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Thuisreis van Judith Herzberg door het Nationale Toneel met Marjon Brandsma, Stefan de Walle, Wendell Jaspers e.a. Over vluchtbewegingen, onverwachte ontmoetingen en een pijnlijke afwezigheid. Op 26 en 27 oktober in Haarlem (Toneelschuur) en tot slot van 1 t/m 4 november in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Alptraum, komische ‘whodunnit’ van Peer Wittenbols door Oostpool. Reprise. Regie: Ted Keijser. Vanavond in Den Haag (Theater a/h Spui), vrijdag in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zaterdag in Kampen (Stadsgehoorzaal), dinsdag in Zwolle (Odeon), 26 oktober in Tiel (Agnietenhof).

theater
Helden zonder glorie van Don Duyns door Het Volk gaat over drie oorlogsveteranen die steeds meelijwekkender worden. Reprise. Zaterdag in Roermond (De Oranjerie), 24 oktober in Hoofddorp (De Meerse), 25 en 26 oktober in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen).

theater
King Lear van Shakespeare, door Het Vervolg, in regie van Léon van der Sanden. Met Rik van Uffelen als de oude koning die zijn jongste dochter van zich vervreemdt. Met Eva van der Gucht als Cordelia. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Weert (Munttheater), zaterdag in Lelystad (Agora), 23 oktober in Apeldoorn (Orpheus).

theater
Kätchen uit Heilbronn van Heinrich von Kleist werd bewerkt door Heleen Volman voor Productiehuis Brabant. Met Kirsten Denkers als het dorpsmeisje dat voorbestemd lijkt om een graaf te trouwen. Regie: Ivo van Megen. Vanavond in Soest (Idea Theater), vrijdag en zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), 25 oktober in Goes (’t Beest), 26 en 27 oktober in Breda (Chassé Theater).

theater
Mijn naam is Rachel Corrie is een monoloog van Laura van Dolron bij het Noord Nederlands Toneel. Over de Amerikaanse studente die zich in de Gazastrook door een Israëlische bulldozer liet overrijden. Van 11 oktober t/m 3 november, elke donderdag, vrijdag en zaterdag in De Machinefabriek, Groningen.

theater
Korte termijn geluk van Boelen & van den Hoek gaat over twee goudvissen in een doorzonkom, die onverwacht bezoek krijgen. Regie: Gienke Deuten. Reprise. Vandaag t/m 4 november als lunchtheatervoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Bloedverwanten, een Hollandse Oresteia is een bewerking van het oude verhaal van Aischylos over (on)gehoorzaamheid, offers en vadermoord, door Suver Nuver in regie van Moniek Merkx. Een co-productie met Max. Vanavond in Hoorn (Het Park), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof).

theater
Kijk mama, ik dans!, het levensverhaal van Vanessa van Durme, die in Gent als jongen werd geboren en in Casablanca een vrouw werd. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), zaterdag in Zaandam (Zaantheater), 31 oktober in Den Bosch (Theater a/d Parade).

theater
Opening Night, de succesvolle voorstelling van Toneelgroep Amsterdam uit het vorige seizoen maakt een reprisetournee. Met Elsie de Brauw als oudere, angstige actrice die toneel en werkelijkheid nauwelijks weet te scheiden. Zij kreeg de Theo d’Or voor deze rol. Vanavond t/m 20 oktober in Groningen (Stadsschouwburg), 24 t/m 27 oktober in Utrecht (Stadsschouwburg) en tot slot 31 oktober t/m 3 november in Den Haag (Kon. Schouwburg).

theater
Het Licht van Torgny Lindgren gaat over een afgelegen dorp waar iedereen, op zeven mensen na, sterft aan een geheimzinnige ziekte. Dan begint de ellende pas goed. Het Noord Nederlands Toneel herneemt de sterk beeldende voorstelling (regie: Koos Terpstra) voor een tournee. Vanavond in Den Haag (Kon. Schouwburg), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 23 oktober in Amstelveen (Schouwburg).

theater
Odyssee, De laatste beproeving van Homerus door Bonheur, in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Tweede monoloog van Paul R. Kooij, die eerder Odyssee, De wraak van de zee vertelde. Nu begeleid door trombone en altviool. Vrijdag in Alkmaar (De Vest), 26 oktober in Den Haag (Theater a/h Spui), 28 oktober in Spijkenisse (De Stoep).

theater
Platform door NTGent, naar de roman van Michel Houellebecq over een jong stel dat iedereen wil laten genieten van seks en hun dromen wreed verstoord zien door een terreuraanslag. Regie: Johan Simons. Reprise. Vanavond in Sittard (Stadsschouwburg), 24 t/m 27 oktober in Arnhem (Schouwburg), 31 oktober t/m 3 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).

theater
Ik ben weg van Ger Thijs (tekst/regie) door Het Toneel Speelt. Met Mark Rietman en Peter Blok als twee kunstbroeders die elkaar na jaren weer ontmoeten en pijnlijke herinneringen ophalen. Vanavond in Winterswijk (De Storm), vrijdag in Den Haag (Kon. Schouwburg), zaterdag in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Rijswijkse Schouwburg, 26 oktober in Amstelveen (Schouwburg).

theater
Sic transit gloria mundi (’Aldus vergaat de glorie van de wereld’) door Alaska. Twee mannen en twee vrouwen zitten vast op een luchthaven en verliezen de grip op hun leven. Met Dragan Bakema en Maria Kraakman. Tekst en regie: Marijke Schermer. Gratis toegankelijk. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Grand Theatre), 22 t/m 24 oktober in Amsterdam (Theater Bellevue).

theater
Grond van Boukje Schweigman en Theun Mosk, een remake van een voorstelling uit 2004. Het doorleefde danserslichaam van Jacob Flier en de jonge mimespeelster Schweigman ontmoeten elkaar op muziek van contrabassist Jelte van Andel. Vanavond in Goes (’t Beest), vrijdag in Amersfoort (De Flint), zaterdag in Almere en tot slot op 27 oktober in Purmerend (De Verbeelding).

dans
Romeo & Julia door Het Nationale Ballet, op muziek van Prokofjev, uitgevoerd door Holland Symfonia o.l.v. Ermanno Florio. Vanavond t/m 3 november in Het Muziektheater, Amsterdam.

dans
Cover, remakes van Van Manen, Ton Lutgerink en Jiri Kylián door Anouk van Dijk, Leine & Roebana en Marco Gerris, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati).

dans
Waveland is na Heartland de tweede aflevering in de reeks ‘Land’ van Scapino Ballet Rotterdam. Met werken van Marco Goecke, Georg Reischl en Ed Wubbe. Vanavond in Capelle a/d IJssel (Isala Theater), vrijdag in Goes (De Mythe), 24 oktober in Meppel (Ogterop).

dans
Sinfonia Eroica van Michèle Anne De Mey op muziek van Beethoven, Mozart en Jimi Hendrix. Herneming van dansproductie uit 1990, waarin paren worden gevormd en uiteenvallen, en zich opnieuw vormen. Vanavond in Stadsschouwburg, Utrecht en 23 oktober in Parktheater, Eindhoven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden