Agenda theater

Mightysociety5 van Eric de Vroedt gaat over de utopieën en dystopiën van de 21de eeuw. Waar dromen jongeren nu van?...

theater
De Goede Dood is een tragikomedie over euthanasie. Over drie broers van wie één ongeneeslijk ziek is en kiest voor de dood. Tekst en regie: Wannie de Wijn. Met Huub Stapel, Peter Tuinman, Wilbert Gieske, Will van Kralingen e.a. Op 19, 22 en 23 (première) januari in de Leidse Schouwburg.

theater
Mijn naam is Rachel Corrie, monoloog van Laura van Dolron i.s.m. het Noord Nederlands Toneel. Over de Amerikaanse studente die in de Gazastrook door een Israëlische bulldozer werd doodgereden. Van 22 januari t/m 3 februari als lunchvoorstelling in Theater Bellevue, Amsterdam.

theater
Pitten en Artikel 188, twee eenakters van Herman Heijermans door Generale Oost, in regie van respectievelijk Ira Judkovskaja en Rieks Swarte. Van 20 t/m 24 januari in Theater aan de Rijn, Arnhem.

theater
Het eigen bloed van Peer Wittenbols is geïnspireerd op het bijbelverhaal van Kaïn en Abel. Een herinterpretatie zou duidelijkheid kunnen geven over de huidige moorddadige tijd. Deze jongerenvoorstelling wordt gespeeld in voormalig zendgebouw Radio Kootwijk op de Veluwe. Er zijn enkele voorstellingen voor het reguliere publiek, op 26 januari, 2, 9, 16 en 23 februari, 1 en 8 maart. Vervoer per bus – zie www.oostpool.nl

theater
In duisternis van de Zweedse auteur Henning Mankell gaat over een man die met zijn dochter op de vlucht is. Tevergeefs wachten ze op papieren. Een voorstelling van Suburbia in regie van Albert Lubbers. Vanavond t/m zaterdag in Schouwburg Almere; vrijdag première.

theater
De Kaukasische Krijtkring van Brecht door Noord Nederlands Toneel, in regie van Victoria Meirik. Over goed en kwaad, rechtvaardigheid en ware moederschap. Met muziek van Paul Dessau. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Zaandam (Zaantheater), woensdag in Alphen a/d Rijn (Castellum).

theater
Gods wachtkamer van Carver schetst de precaire relatie tussen een dochter en haar demente moeder. De oude vrouw wacht. Maar op wie? Met Beppie Melissen, Joke Tjalsma, Merijn de Jong en Roel Voorbij. Een tekst van Gerardjan Rijnders. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 23 en 24 januari in Den Bosch (Verkadefabriek), 25 januari in Tilburg (NWE Vorst).

theater
Rouw siert Electra van Eugene O’Neill door Toneelgroep Amsterdam. Regie: Ivo van Hove. Met Halina Reijn als jonge vrouw die vecht met de demonen uit haar familie. Reprise. Vanavond t/m 25 januari in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Leven met een onbekende door het Onafhankelijk Toneel is een solo-voorstelling van Ria Eimers, geschreven door Toon Tellegen uit bewondering voor Eimers. Het zijn poëtische bespiegelingen van een actrice die mijmert over een geliefde. Regie: Mirjam Koen. Vanavond t/m 3 februari in het O.T. Theater in Rotterdam.

theater
Kleine Teun, tragikomedie van Alex van Warmerdam door Het Vervolg. Over een keuterboertje dat thuis taallessen krijgt onder toeziend oog van zijn vrouw - maar algauw verschuift de belangstelling naar andere zaken. Annelore Kodde regisseert Jan Kruit, Trudi Klever en Margien van Doesen. Vanavond t/m 9 februari in Derlon Theater, Maastricht.

theater
Zekket, monoloog van Sabri Saad El Hamus, geschreven door Ko van den Bosch. Het derde deel in de vijfdelige reeks Pax Islamica, over de vijf zuilen van de Islam. De humoristische, filosofische en opruiende gedachten van een Arabier in de war. Vanavond en vrijdag in Theater Frascati, Amsterdam.

theater
Laatste Nachtmerrie, derde deel in de reeks Stand Up Philosophy van Laura van Dolron. Over de machtswellust van de machthebbers, die niet terugschrikken voor een ‘leugentje om bestwil’. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), zaterdag, 25 en 26 januari in Den Bosch (Verkadefabriek), 30 januari in Den Haag (Korzo Theater).

theater
Odysseus, theatermarathon van Toneelgroep De Appel op basis van Homerus en andere teksten. In regie van Aus Greidanus. Tot en met 1 juni in het Appeltheater, Den Haag.

theater
Rococo van Hotel Modern is een ‘liefdesverklaring aan de fantasie’. Met dansende beren, levende skeletten en miniatuurpornofilmpjes. Vanavond in Den Haag (Korzo Theater), zaterdag in IJmuiden (Witte Theater), 22 t/m 31 januari.

theater
Dolores gaat over een overbezorgde vader die zijn dochter opsluit. Regie en concept: Ingrid Kuijpers. Door Golden Palace, vanavond in Helmond (’t Speelhuis), vrijdag in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 24 januari in Goes (’t Beest).

theater
Vielfahlt door Jakop Ahlbom, waarin een man zijn zoekgeraakte geliefde probeert terug te vinden. Manipulatie of magie? Reprise. Vanavond en vrijdag in Leiden (LAKtheater), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 23 januari in Drachten (De Lawei), 25 januari in Goudse Schouwburg.

theater
Midsummernightsdream van Shake-speare door De Paardenkathedraal in regie van Dirk Tanghe. Een spektakel over de liefde in vele vormen. Reprise. Vanavond t/m zaterdag in Rotterdamse Schouwburg en tot slot 23 t/m 26 januari in Groningen (Stadsschouwburg).

theater
Lang en Gelukkig, familievoorstelling van het RO Theater. Met Arjan Ederveen als boze stiefmoeder en Gijs Naber en Alex Klaasen als haar nare dochters Paris en Hilton. Een hilarische sprookje. Vanavond in Zwolle (De Spiegel), vrijdag in Almere (Schouwburg), zaterdag en zondag in Den Haag (Kon. Schouwburg), 24 januari in Den Bosch (Theater a/d Parade).

theater
Liaisons dangereuses van Christopher Hampton naar het boek van Choderlos de Laclos, met Ariane Schluter en Gijs Scholten van Aschat als het perverse paar dat een gevaarlijk spel speelt. Johan Doesburg regisseert deze voorstelling van het Nationale Toneel. Vanavond in Arnhem (Schouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), dinsdag in Zwolle (De Spiegel), 23 januari in Purmerend (De Purmaryn), 25 januari in Tilburg (Schouwburg) .

theater
Bambie 12, de nieuwe aflevering in de reeks van mimetheatergroep Bambie gaat over de tijd, toekomst en lifestyle. Eindregie: Ko van den Bosch. Vanavond in Hilversum (Theater Achterom), vrijdag in Goes ('t Beest), zaterdag in Almere (De Roestbak).

theater
Wuivend graan van Wim T. Schippers gaat over een serieuze geleerde die zijn lezing ziet ontaarden in een ordinaire familieruzie. Met Kees Hulst, Titus Muizelaar, Nelly Frijda, Raymonde de Kuyper e.a. Regie: Titus Tiel Groenestege. Vrijdag in Ede (De Reehorst), zaterdag in Franeker (De Koornbeurs), zondag in Heerhugowaard (De Schakel) en tot slot van 25 t/m 27 januari in Theater Bellevue, Amsterdam.

dans
Theriak van Leine & Roebana is een dansstuk dat de dialoog aangaat met de harp, bespeeld door Lavinia Meijer. Over het stille wit tussen de dansbewegingen en een harp die zich vrij beweegt. Vanavond t/m zondag(middag) in Theater Bellevue, Amsterdam; vrijdag première. Van 23 t/m 25 januari in Korzo, Den Haag.

dans
El ultimo café, drieluik over de nieuwe flamenco door flamencodanser Andrés Marín, begeleid door vijf Spaanse instrumentalisten en een zanger. Op 23 januari in Utrecht (Vredenburg Leidsche Rijn), 24 januari in Zaandam (Zaantheater), 25 januari in Breda (Chassé Theater).

dans
Co(te)lette van Ann Van den Broek, choreografie voor drie vrouwen in een vicieuze cirkel van verlangen. Zaterdag en zondag in Theater Kikker, Utrecht.

dans
Rotterdam/New York van Danceworks Rotterdam bestaat uit twee premières: Lareigne van Stephen Petronio en Mortal Coil van Ton Simons. Vanavond in Emmen (De Muzeval), 23 januari in Delft (de Veste), 24 januari in Capelle a/d IJssel (Isala Theater).

dans
Switch '08, benefietvoorstelling door het Nederlands Dans Theater met eigen choreografieën van de dansers. De opbrengst is voor een kindertehuis in Indonesië. Zondag in Lucent Danstheater, Den Haag.

dans
Parels, jubileumvoorstelling van Conny Janssen Danst met fragmenten uit eerdere choreografieën, waaronder Oktober, Licht en Rebound. Vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zondag in Heerlen (Parkstad Theater), maandag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Alkmaar (De Vest), woensdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden