Agenda theater

Jeanne d’Arc door Noord Nederlands Toneel is een groot gemonteerde voorstelling, die in mei 2005 in première ging en heel goed werd ontvangen....


Peanuts van de Italiaanse auteur Fausto Paravidino over het nemen van verantwoordelijkheid en keuzes maken. De personages verwijzen naar karakters uit de strip Peanuts. Door de Theatercompagnie, in regie van Marcus Azzini. Met Gijs Naber als Charlie Brown en Maria Kraakman als Lucy. Vanavond t/m 17 februari in het Compagnietheater, Amsterdam; vrijdag première.


Hoek van Boukje Schweigman is een ‘fysieke, beeldende en muzikale’ voorstelling i.s.m. Theun Mosk die de vormgeving en lichtontwerp deed. Over ‘lichamen in een ruimte’ en de grilligheid van het bestaan. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam (vrijdag première); 24 januari in Tilburg (De NWE Vorst), 25 t/m 27 januari in Utrecht (Huis a/d Werf).


Frau Bach is een solo door Yvonne van den Hurk, tevens door haarzelf is geschreven. Ze speelt de arme weduwe van Johann Sebastian Bach die de erfenis van haar geniale man nieuw leven probeert in te blazen. Met medewerking van zangeres Inga Schneider en violiste Esther Apituley. Regie: Dirk Groeneveld. Vanavond (première), vrijdag en zondag in Bellevue, Amsterdam; 26 januari in Deventer (Bouwkunde); 27 januari in Hilversum (Achterom).


Underdog van Stefan van den Eijnden heeft als ondertitel ‘herinneringen aan een hondenleven’. Een oude hond blikt terug op zijn leven naast zijn baasje. Regie: Wim Meuwissen. Vandaag (première) t/m 28 januari als lunchtheatervoorstelling om 12.30u in Theater Bellevue, Amsterdam.


Uw darmen: een marktonderzoek is een tekst van Jeroen Olyslaegers over een stervende jongeman die zijn loyaliteit tussen drie vrouwen moet verdelen. Door NTGent in regie van Domien van der Meiren. Vanavond (première) in Toneelschuur, Haarlem; 22 januari in Maastricht (Toneelacademie).


Maakbaar geluk is het thema van de derde editie van Urban Myth’s talkshow What’s Next? over het noodlot, zondag vanaf 16u in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Zie: www.urbanmyth.nl


Kaspar Hauser in regie van Annechien Koerselman, door Jaap ten Holt en Peter Vandemeulebroecke. Over een man die opgroeide in een donkere kelder en praten noch lopen kan als hij vrij komt. Vanavond t/m 27 januari in Theater a/h Spui, Den Haag; zaterdag première.


Fortuyn, solo door Helmert Woudenberg die in de huid kruipt van de politicus en op zoek gaat naar diens drijfveren. Vanavond in Rijswijkse Schouwburg, 24 januari in Den Bosch (Koningstheater), 25 januari in Hoorn (Het Park).


Interiors door Het Vervolg is een theaterbewerking van Woody Allens gelijknamige film over drie zusjes, die de scheiding van hun ouders moeilijk kunnen verwerken. Vanavond t/m 10 februari in Derlon Theater, Maastricht.


Dreamin’ in the park with Alice is de openingsvoorstelling van het vernieuwde Parktheater in Eindhoven, daar nog t/m zondag te zien. Voorts Wereld(ver)beelden door Het Zuidelijk Toneel o.l.v. Matthijs Rümke en The Aluminum Show van de Israëlische choreograaf Ilan Azriel, eveneens t/m zaterdag.


Wankel Evenwicht van Albee door Theatergroep Carver, geënsceneerd door OT-regisseur Mirjam Koen. Een wrange relatiekomedie door Beppie Melissen, Marlies Heuer, Joke Tjalsma, Paul Kooij, Maike Meijer en Willem de Wolf. Vanavond in Utrecht (Huis a/d Werf), vrijdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), zaterdag in Zoetermeer (Stadstheater), 24 januari in Breda (Chassé Theater).


Echt iets om naar toe te leven, ‘morfinesprookje’ van Arjan Ederveen door Toneelgroep Amsterdam. Met Ederveen als de ongeneeslijk zieke kinderboekenschrijfster, en Roeland Fernhout als haar ontrouwe vriendin. Vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Den Helder (De Kampanje), dinsdag in Goudse Schouwburg en woensdag in Den Bosch (Theater a/d Parade).


Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling, die een sideshow geeft. Vanavond in Den Haag (Korzo) en tot slot vrijdag in Doetinchem (Gruitpoort).


Bedrog van Harold Pinter door De Paardenkathedaal, in regie van Paula Bangels. Katrien De Becker, Gert Lahousse en Jan Van Looveren in een spel van passie, genot en bedrog. Vanavond t/m 18 februari in het theater aan de Veeartsenijstraat in Utrecht.


Dogville door Ro Theater, naar de film van Lars von Trier. Regie: Pieter Kramer. De komst van een voortvluchtige vrouw schudt een slaperig dorpje wakker. Met Jacqueline Blom in de hoofdrol. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 23 januari in Tilburg (Schouwburg), 31 januari in Den Haag (Kon. Schouwburg).


Forza Nero is een politieke horrorshow door Growing up in Public, met een tekst van Paul Feld. Nero de Antichrist neemt bezit van een christelijk meisje, dat met tegenzin op zijn troon terechtkomt. Met Daphne de Bruin, Carla Hardy en Sanne Vogel. Vanavond in Haarlem (Toneelschuur), vrijdag in Rotterdam (Lantaren/Venster), 23 januari in Groningen (Kruithuis), 25 januari in Den Bosch (Verkadefabriek).


AHAB - Moby Dick door Marien Jongewaard en Anne Stam van Nieuw West is een vrije bewerking van Melvilles roman door Rob de Graaf. Over de obsessieve zoektocht naar het onbereikbare in leven, liefde en kunst. Met muziek van Huba de Graaff. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg en vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura).


Vrede is een komedie van Rob de Graaf over rouwverwerking en ‘de absurde uren en dagen na een overlijden’. Door Keesen & Co in regie van Willibrord Keesen. Vanavond in Nijmegen (Lux), vrijdag en zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 24 januari in Leeuwarden (De Harmonie).


Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Vanavond in Deventer Schouwburg en tot slot op 19 en 20 januari in de Amsterdamse Stadsschouwburg.


Liga van Kassys heeft als ondertitel ‘50% beloning en 50% straf’. Over de schijn ophouden, en aardig gevonden willen worden. Een concept en regie van Liesbeth Gritter. Vanavond in Tilburg (NWE Vorst), 19 en 20 januari in Leiden (LAKtheater), 26 en 27 januari in Groningen (Grand Theatre).


Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver op basis van zelfonderzoek en improvisaties. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam tot slot drie visies op het thema Liefde.


Walden revisited is een Gasthuis-productie van Laura van Dolron. Ze heeft een ‘date’ met Henry D. Thoreau, de Amerikaanse, anarchistische schrijver die een eenvoudig leven in de natuur voorstond. Vanavond in Maastricht (Toneelacademie) en zaterdag in Verkadefabriek, Den Bosch.

dans
Something Raw is een dans- en performancefestival in de Amsterdamse Nestheaters Frascati en De Brakke Grond. Van 23 t/m 27 januari korte choreografieën, performances, installaties, films, debatten en workshops. Met bijdragen van o.a. Diego Gil, Ann Liv Young, Nora Heilmann, Benjamin Vandewalle, Tarek Halaby, Cristian Duarte.

dans
Human Figures/Das Wohltemperierte Clavier, een choreografie van Ton Simons op Bach, door Dance Works Rotterdam. Begeleid door de pianist Manuel Araúgo. Vrijdag in Goudse Schouwburg en zaterdag in Arnhemse Schouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden