Agenda theater

Lobo está (Wolf, ben je daar?), bewegingsvoorstelling van Fabián Santarciel de la Quintana over eenzaamheid en verlangen. Een werkplaatsproductie van Het Veem....

theater
Arturo Brachetti is een Italiaanse verkleedkunstenaar, die in anderhalf uur tijd zo’n honderd personages op het toneel zet. Hij brengt mensen en dieren tot leven in een muzikale, humoristische show. Van 25 april (première) t/m 13 mei in het Nieuwe Luxor Theater, Rotterdam.

theater
Noodlotweekend is een manifestatie, georganiseerd door Urban Myth over het noodlot in al zijn facetten. Is ongeluk onvermijdelijk? Debatten, korte voorstellingen, muziek, cabaret en performances. Op 21 en 22 april in Stadsschouwburg, Amsterdam. Zie ook: www.urbanmyth.nl

theater
Pune Highway is een Indiase voorstelling door theatergroep Rage uit Bombay. Drie vrienden komen als vijanden tegenover elkaar te staan na een onfortuinlijk incident. Vanavond en vrijdag in Tropentheater, Amsterdam.

theater
Woyzeck van Büchner door het Vesturport Theatre uit IJsland. Met muziek van Nick Cave en Warren Ellis. Een dramatisch verhaal over jaloezie en onmacht. Vanavond, zaterdag en zondag in Muziektheater, Amsterdam.

theater
Door ‘t stof van Neil LaBute speelt zich af op de dag na de aanslag op de Twin Towers. Een man overweegt een nieuw leven zolang zijn vrouw niet weet dat hij nog leeft. Door Onafhankelijk Toneel, met Ria Marks en Fabian Jansen. Vanavond t/m zaterdag in Haarlem (Toneelschuur), 25 t/m 29 april en 2 t/m 5 mei in Rotterdam (O.T. Theater)

theater
Schuur is een nieuw stuk van Rob de Graaf voor Dood Paard. Een zwarte komedie over de teloorgang van links. Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam. Dinsdag docuNederland, een aantal documentaires over Nederland, gesprekken en foto’s van Emilio Troncoso. Van 25 t/m 28 april speelt Dood Paard in Frascati Zelfportret, dat kan geen toeval zijn, een ‘gezellig dia-avondje’.

theater
Twee gaat over contact maken, en laat in een reeks scènes zien hoe moeizaam dit soms gaat. Een voorstelling van Jurre Bussemaker door Aan Tafel, vanavond t/m zaterdag in Amsterdam (Frascati), 23 en 24 april in Rotterdam (Het Kapelletje) en 27 april tot slot in Groningen (Het Kruithuis).

theater
De Vere, een toneelspelersavond met Maatschappij Discordia, ‘t Barre Land en gasten. Vanavond een ‘Extra Edietsiiie’, vrijdag en zaterdag spelen ze Deconstructie en Kras. In Snijzaal, Utrecht.

theater
De pelikaan van Strindberg gaat over een gezin, dat na de dood van vader, de rekening gepresenteerd krijgt van de illusies waarmee zij verkoos te leven. Een regie van Olivier Provily bij het Zuidelijk Toneel. Vanavond t/m 21 april in Amsterdam (De Brakke Grond), 26 april in Hengelo (Rabotheater), 28 april in de Rotterdamse Schouwburg, 1 mei in Kampen (Stadsgehoorzaal).

theater
Maeterlinck door NTGent en Toneelgroep Amsterdam is gebaseerd op het werk van de Gentse auteur Maurice Maeterlinck. Over de dagelijkse, intrigerende beslommeringen in een naaiatelier waar de dagen traag voorbijgaan. Monumentaal geënsceneerd door Christoph Marthaler. Vanavond t/m zaterdag de laatste voorstellingen in Stadsschouwburg, Amsterdam.

theater
Wees ons genadig van Alex van Warmerdam door De Mexicaanse Hond. Een schilder, een dichter en een componist dingen naar de gunsten van Katharina. Met Ariane Schluter, Pierre Bokma, Stefaan Degand en Aat Ceelen. Vanavond in Deventer (Schouwburg), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Schiedam (Fortis Theater a/d Schie), 25 april in Den Bosch (Theater a/d Parade), 1 mei in Goudse Schouwburg.

theater
Mightysociety4 van Eric de Vroedt, waarin hij de gevolgen van de globalisering voor het persoonlijk geluk onderzoekt. Wat doe je met ongenode gasten die hun recht op ondersteuning opeisen? Met Carola Alons, Bram Coopmans, Els Ingeborg Smits e.a. Vrijdag en zaterdag in Groningen (Kruithuis), 24 april in Leeuwarden (De Harmonie), 25 april in Nijmegen (Lux), 27 en 28 april in Haarlem (Toneelschuur).

theater
Jeanne d’Arc, een andere dood door Theater Rast stelt de vraag of het beter is eervol te sterven of eerloos te blijven leven. Een vraag voor de jonge Jeanne in de uren voor haar executie. Een tekst van Stefan Tsanev. Regie: Celil Toksöz. Zaterdag in Roermond (CK Theater), zondag in Amsterdam (De Meervaart), 27 april in Alkmaar (Provadja) en tot slot 8 t/m 12 mei in Amsterdam (Frascati).

theater
De eeuw van mijn dochter van Annette Speelt, in regie van Anny van Hoof, is geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer. Een ‘treurspel in vijf bedrijven’ over de goden die zich zorgen maken over Nederland dat met een verkeerde leider ten gronde dreigt te gaan. Met Thijs Römer, Michel Sluysmans, Jaap Spijkers e.a. Vanavond in Eindhoven (Plaza Futura), 26 april in IJmuiden (Witte Theater), 28 april in Tilburg.

theater
Mug Inn, comedy van Mugmetdegoudentand, waarin vier kroegtijgers de situatie in de wereld doornemen. Met Joan Nederlof, Michiel van Erp, Frank Houtappels en Marcel Musters. Regie: Lineke Rijxman. Vrijdag in Nijmegen (Lux), zaterdag in Eindhoven (Plaza Futura), zondag in Purmerend (De Verbeelding), maandag in Maastricht (Toneelacademie), dinsdag in Hoorn (Het Park), 26 t/m 29 april in Amsterdam (Frascati).

theater
Het Vierde Rijk door Toneelgroep Oostpool gaat over de haalbaarheid van utopieën. Wat als lust belangrijker lijkt dan rust? Een tekst van Peer Wittenbols, en regie van Rob Ligthert. Vrijdag in Leidse Schouwburg, zaterdag in Zevenaar (Musiater), 24 april in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), 25 april in Goudse Schouwburg, 26 april in Leeuwarden (De Harmonie), 27 april in Groningen (Stadsschouwburg) en tot slot op 1 mei in Arnhem (Schouwburg).

theater
Het Wijde Land, klassiek ensemblestuk van Schnitzler door de Theatercompagnie in regie van Theu Boermans. Over lust, liefde, ontrouw, en een tragische afloop. Vrijdag in Drachten (De Lawei), 25 april in Alkmaar (De Vest) en tot slot op 26 april in de Rotterdamse Schouwburg.

theater
De Grote Oorlog, theater in de vorm van een miniatuurfilmset door Hotel Modern, met een geluidsconcept van Arthur Sauer. Reprise van de indrukwekkende productie uit 2001. Vanavond t/m zaterdag in de Rotterdamse Schouwburg en tot slot op 27 en 28 april in Den Haag (Korzo).

theater
Dood in Venetië, een solo van Henk van Ulsen naar de roman van Thomas Mann over een schrijver die in Venetië geobsedeerd raakt door een jonge jongen. Vanavond in het Werkteater, Amsterdam, vrijdag in Stadsschouwburg, Middelburg.

dans
Springdance, festival voor jong danstalent biedt nog t/m 28 april tientallen voorstellingen en performances, films en workshops. In de Stadsschouwburg, Theater Kikker en andere locaties. www.springdance.nl

dans
La Sylphide, het klassiek-romantische ballet van de Deense choreograaf August Bournonville uit 1836 werd herzien door zijn landgenote Dinna Bjørn. Het Nationale Ballet danst dit verhaal van de boerenzoon die in de ban raakt van een luchtgeest, in combinatie met Visions at dusk, waarmee Krzysztof Pastor reageert op La Sylphide. Op 25 (première) en 26 april in Den Haag (Lucent Danstheater), 28 april in Breda (Chassé Theater), 1 en 2 mei in Eindhoven (Stadsschouwburg).

dans
Pulse + is een ‘uitgebreidere’ versie van Krisztina de Châtels choreografie Pulse. Ze voegde orgelmuziek en live-musici toe aan dit stormachtige dansstuk op muziek van Ligeti. Vanavond t/m zondag, en 27 en 28 april in Orgelpark, G. Brandtstraat 26, Amsterdam; vrijdag première.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden