Agenda Noord-Holland in nl

Tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 organiseren honderden historische en culturele instellingen activiteiten rondom het thema Land en water. Deze agenda bevat een selectie van deze activiteiten. Het hele programma en details van onderstaande activiteiten staat op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Nederlandse meesters

Drie kunstmusea organiseren rondleidingen langs schilderijen, prenten en voorwerpen met als thema Land en water.


Ook tijdens de verbouwing toont het Rijksmuseum de hoogtepunten uit de Gouden Eeuw. De land- en waterrondleiding op 16, 17, 23 en 24 oktober vertelt bijvoorbeeld meer over de zeeslagen van Michiel de Ruyter en de waterrijke landschappen van Jacob van Ruisdael en tijdgenoten.


Rijksmuseum, Amsterdam


www.rijksmuseum.nl


De rondleiding door het Frans Hals Museum op 22 oktober gaat langs schilderijen en kunstvoorwerpen met land en water als onderwerp.


Frans Hals Museum, Haarlem


www.franshalsmuseum.nl


In het kader van de tentoonstelling Passie voor perfectie. Prenten uit de Collectie Frits Lugt kan iedere bezoeker aansluiten bij een rondleiding langs Nederlandse landschappen op prenten van oude meesters, onder wie Pieter Bruegel de Oude, Willem Buytewech en Rembrandt. Op 16, 17, 20, 22, 23, 24 oktober.


Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam


www.rembrandthuis.nlZuiderzee met taart

In deze tentoonstelling neemt illustrator Thé Tjong-Khing kinderen mee in zijn getekende wereld. Ze zien zijn tekeningen en schetsen uit de drie boeken Picknick met Taart, Verjaardag met Taart en Waar is de Taart? Ook maakte hij een tekening speciaal voor deze tentoonstelling. De tekeningen vertellen het verhaal, maar kinderen moeten zelf ontdekken hoe alles in elkaar zit.


Zuiderzeemuseum, Enkhuizen


www.zuiderzeemuseum.nlNoordzeekanaal

Expositie over het graven van het Noordzeekanaal en de bouw van de sluizen van IJmuiden. Het museum presenteert onder andere een film, een uniek scheepsmodel van de Rembrandt, het eerste schip dat op 1 november 1876 door het Noordzeekanaal is gevaren, oude tekeningen, historische foto's en een nagebouwde kanaalgravershut.


IJmuider Zee- en Havenmuseum, IJmuiden


www.zeehavenmuseum.nlOorlogsmonumenten

De gratis iPhone-applicatie Oorlogsmonumenten in beeld wijst de gebruiker op nabijgelegen oorlogsmonumenten op basis van zijn gps-locatie. Dankzij een combinatie van mobiele technologie en gps krijgt hij vervolgens toegang tot digitaal erfgoed en wordt hij ter plekke geïnformeerd over de historische context.


Oorlogsmonumenten in beeld wordt - in samenwerking met het Joods Historisch Museum - tijdens de Week van de Geschiedenis officieel gelanceerd met een presentatie in de Hollandsche Schouwburg en een wandeling langs enkele nabijgelegen oorlogsmonumenten. Tijdens de Week kunnen geïnteresseerden de applicatie zelf uitproberen aan de hand van een route langs Amsterdamse oorlogsmonumenten. Op www.erfgoedinbeeld.nl staat een landelijke land- en waterroute langs oorlogsmonumenten. Op 16,17, 23 en 24 oktober organiseren de Hollandse Schouwburg en het Joods Historisch Museum rondleidingen met de app langs de monumenten.


Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Kennisland en Nationaal Comité 4 en 5 mei i.s.m. Nationaal Archief/Spaarnestad, Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, EYE Film Instituut Nederland


www.erfgoedinbeeld.nlZotia Emigreert

De tentoonstelling Zotia Emigreert gaat over de eerste periode uit de geschiedenis van het Lloyd Hotel: emigratie en scheepvaart (1921-1935). In deze periode opende scheepvaartmaatschappij Koninklijke Hollandsche Lloyd aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam het emigrantenhotel Lloyd Hotel. Vanuit het Oostelijk Havengebied voeren de schepen van de Lloyd naar Zuid-Amerika, met aan boord honderden landverhuizers, veelal arme Oost-Europeanen. Een van de scheepsartsen was de dichter en schrijver J.J. Slauerhoff. Het verhaal van de emigratiegolf wordt verteld aan de hand van het fictieve personage Zotia, een negenjarig Pools meisje dat emigreert naar Brazilië.


Lloyd Hotel, Amsterdam


www.lloydhotel.comDagtocht Waterlinie

Dwars door Nederland loopt de Hollandse Waterlinie, waarvan nog steeds erg veel is terug te vinden. De dagexcursie op zaterdag 16 oktober begint in Muiden, waar de Oude en Nieuwe Waterlinie samenkomen. Na een bezoek aan het Muizenfort vaart een boot naar het eiland Pampus.


Historizon


www.historizon.nlEilandculturen

Het Meertens Instituut bestudeert en documenteert de Nederlandse taal en cultuur. Centraal staan de verschijnselen die het alledaagse leven in onze samenleving vormgeven. De lezingen op 22 oktober zijn geïnspireerd door het thema Land en water. Taalkundige Mathilde Jansen vertelt over haar onderzoek naar Amelands dialect. Theo Meder, hoofd van Documentatie- en Onderzoekscentrum Volksverhaal, spreekt over sagen van water en eilanden in Nederland. Louis Grijp, hoofd van Documentatie- en Onderzoekscentrum Lied, houdt een lezing over Terschelling, eiland van muziek en dans. Herman Roodenburg, senior onderzoeker etnologie, gaat in op de vraag wat de draagsters van Marker klederdracht zelf vinden van hun kleding.


Meertens Instituut, Amsterdam


www.meertens.knaw.nlDrooglegging

Themadag Land en water van het Noord-Hollands Archief op 17 oktober met oude ambachten, rondleidingen, taxatie en restauratie van schilderijen, tentoonstelling over de plannen tot droogmaking van de Haarlemmermeer, workshops kantklossen voor kinderen en volwassenen, het shantykoor Nortada uit IJmuiden, Living History Kennemerland met Sabotage op de Cruquius, modeshow met kleding uit 1870, lezingen en het leven aan boord van een VOC-schip.


Noord-Hollands Archief, Haarlem


www.noord-hollandsarchief.nlMag ik overvaren?

Lezing op 21 oktober over schepen en havens in de Romeinse tijd door René van Beek, conservator en samensteller van de tentoonstelling Sail Rome! Schepen en havens in de Romeinse tijd.


Allard Pierson Museum, Amsterdam


www.allardpiersonmuseum.nlHollanders overzee

Drie musea in Noord-Holland hebben de handen ineengeslagen om bezoekers te laten kennismaken met het Hollandse maritieme verleden. Tijdens de Week van de Geschiedenis kan het publiek voor het eerst gebruikmaken van de ontwikkelde Routes Mobiles. Daarvoor gebruiken ze hun eigen mobiele telefoon met internet of lenen ze een toestel bij de kassa. Die routes laten het verhaal van Hollanders overzee en op zee op een hele nieuwe manier beleven.


Het Westfriesmuseum vertelt meer over de VOC. In het Maritiem en Juttersmuseum op Texel ervaren bezoekers het zware bestaan van loodsen. Het Marinemuseum illustreert de verschillen tussen piraterij in de zeventiende eeuw en anno 2010.


Marinemuseum, Den Helder, Westfriesmuseum, Hoorn, Maritiem Jutters Museum, Texel


www.marinemuseum.nl


www.wfm.nl


www.texelsmaritiem.nlMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden