Agenda Noord-Brabant in nl

Tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 organiseren honderden historische en culturele instellingen activiteiten rondom het thema Land en water. Deze agenda bevat een selectie van deze activiteiten. Het hele programma en details van onderstaande activiteiten staat op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Oertijd

Het enige oertijdmuseum van Nederland toont met levensechte beelden de evolutie van de gewervelde dieren van water naar land. Van de oervis Eusthenopteron naar oersalamander Eryops en als topper de elf meter hoge Diplodocus. Naast een Tyrannosaurus rex die een jonge Triceratops verorbert, worden skeletten getoond van zeereptielen zoals de Mosasaurus en zeezoogdieren zoals de potvis.


Oertijdmuseum De Groene Poort, Boxtel


www.oertijdmuseum.nlWeek in Den Bosch

De Tijdreiziger brengt van 14 t/m 24 oktober een gevarieerd programma voor jong en oud onder de naam Dat gaat naar Den Bosch toe. De Tijdreiziger laat zich inspireren door de vele 'vreemdelingen' die de stad in het verleden hebben verrijkt door hun invloed op handel, cultuur, geloof, vervoer, kunst en eten.


Historische Smaak- en Meierijmarkt


De Parade is op 23 en 24 oktober ingericht met marktstands, een middeleeuwse keuken en buitenlandse keukens. Lezingen en oude ambachten maken duidelijk hoezeer onze smaak is beïnvloed door smaken 'uit den vreemde'. Het geheel wordt omlijst met muziek en dans uit de Meierij en van 'nieuwe Bosschenaren'. In etalages rond de markt loopt een expositie van historische markttaferelen.


Avond van de Geschiedenis op 20 okt.


Doorlopend programma waarin diverse optredens, presentaties en voordrachten elkaar afwisselen: leerlingen van de Koningstheaterakademie treden op met cabareteske teksten, de film Dat gaat naar Den Bosch toe wordt vertoond, de finale van de Bossche Historische Quiz wordt gespeeld en er is een presentatie van de documentaire Hoofddoeken.


In de voormalige Sint-Jacobskerk is een expositie ingericht met vondsten die duiden op de relatie van de stad met verre streken.


Theatervoorstelling De Hinthamerstraat


Bezoekers maken kennis met de lokale geschiedenis van 's-Hertogenbosch, toegespitst op vijf bijzondere panden in de Hinthamerstraat. Het verhaal achter de panden wordt verteld aan de hand van de personages die hier vroeger een rol speelden: een arme, een bisschop, een zwanenbroeder, een pastoor en een zinneloze.


De Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch organiseert deze week tal van rondleidingen, wandelingen en vaartochten.


De Tijdreiziger, 's-Hertogenbosch


www.detijdreiziger.nlFietsen door de polder

De geschiedenis van de polder Zwartenberg, ten noorden van Etten-Leur, is nauw verweven met het thema Land en water. De poldermolen zorgde ervoor dat het teveel aan water werd afgevoerd, zodat het land goede landbouwgrond werd. De fietstocht brengt een bezoek aan de werkende molen.


Heemkundekring Jan uten Houte Etten-Leur, Poldermolen Zwartenberg, Waterschap Brabantse Delta, VVV Etten-Leur


www.zwartenbergse-polder.nlSchuitje varen

Boottocht met rederij Wiljo door het werkgebied van het Streekarchief Land van Heusden en Altena. Start- en eindpunt is stadshaven Heusden. Er wordt afgemeerd in Aalburg, Woudrichem en Werkendam. Het eindpunt is het Biesboschmuseum, dat gratis te bezoeken is. Het Biesboschmuseum toont het belang van de Biesbosch voor de waterhuishouding in zijn omgeving in verleden, heden en toekomst. Op de terugweg kunnen deelnemers uitstappen op de diverse startplaatsen. Aan boord worden aansprekende verhalen verteld over het gebied, met als thema Land en water.


Streekarchief Land van Heusden en Altena, Heusden


Biesboschmuseum, Werkendam


www.salha.nl


www.biesboschmuseum.nlOp water en brood

Zonder land geen tarwe en zonder water geen brood! Bezoekers kunnen het bakken van een ambachtelijk bereid brood volgen of een rondleiding door de molen maken. Geschikt voor jong en oud.


Bakkerijmuseum, Luyksgestel


www.bakkerij-museum.nlTilburgse GeschiedenisN8

Voor de eerste GeschiedenisN8 van Tilburg op 21 oktober is een aantrekkelijk programma opgesteld, met lezingen, films, een quiz, een tentoonstelling en een gps-tocht over land naar de Piushaven voor een nachtelijke rondvaart met Stichting Tilburg te Water.


Regionaal Archief Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Stichting Tilburg te Water


www.regionaalarchieftilburg.nl


www.stadsmuseumtilburg.nl


www.tilburgtewater.nlWaterschoentjes

Mini-expositie van werkschoenen die nodig zijn bij werkzaamheden aan en in het water, bijvoorbeeld baggerlaarzen die werden gebruikt bij het uitgraven van de Bergsche Maas rond 1905, werkschoenen met watertongen, waterschoentjes en een leren waterbroek.


Nederlands Leder en Schoenen Museum, Waalwijk


www.schoenenmuseum.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden