Agenda Groningen in nl

Tijdens de Week van de Geschiedenis 2010 organiseren honderden historische en culturele instellingen activiteiten rondom het thema Land en water. Deze agenda bevat een selectie van deze activiteiten. Het hele programma en details van onderstaande activiteiten staat op www.weekvandegeschiedenis.innl.nl.

Per koets langs wierden

Het beschermde landschap Middag-Humsterland behoort tot de oudste cultuurlandschappen van Europa. Rond het jaar 500 voor Christus woonden hier al mensen en nog steeds zijn hun sporen hier zichtbaar. Museum Wierdenland belicht de vroegste periode, de tijd waarin de zo kenmerkende woonheuvels - de wierden - werden opgeworpen.


In museum St. Bernardushof staat het klooster Aduard centraal. Dat klooster begon vanaf het begin van de dertiende eeuw landbouwgrond tegen het water te beschermen met de aanleg van waterwegen en dijken. Ontdek hier wat conversen en kloostermoppen zijn en leer hoe dijken werden opgeworpen.


Een speciale koets rijdt op 23 oktober heen en weer tussen de twee musea over wegen die zijn aangelegd op oeroude dijken. Bezoekers krijgen het boeiende verhaal van tweeduizend jaar ingrijpen in het landschap beeldend uitgelegd.


Museum Wierdenland, Ezinge en Kloostermuseum St. Bernardushof, Aduard


www.wierdenland.nl


www.kloostermuseumaduard.nlEen nacht vol verhalen

Twee uur durende vertelvoorstelling op 23 oktober voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar rond het thema Land en water, met verhalen over de Vetkopers en de Schieringers, Michiel de Ruyter of het verdronken dorp Torum, aan elkaar geregen door accordeonmuziek. Vanaf 20.30 uur kunnen bezoekers oude mechanische instrumenten bewonderen.


Vertelplantage, Oudheidkamer Uithuizermeeden


www.vertelplantage.nlDag van de Groninger Geschiedenis

Uitgebreid programma op 16 oktober in en om het gebouw van de Groninger Archieven: flitslezingen, kleine tentoonstellingen, vrolijke acts, een rondvaart, een quiz, een historische markt, rondleidingen door de archiefdepots en nog veel meer. Dit jaar breidt de Dag zich voor het eerst uit naar een tweede locatie: ForumImages. Hier staan op het programma: korte voordrachten, optredens en een doorlopende vj-voorstelling van Richard Neef.


RHC Groninger Archieven, Huis van de Groninger Cultuur, Gronings Audiovisueel Archief, Vereniging Stad&Lande, Biblionet, Groninger Museum en Groninger Forum


www.dagvandegroningergeschiedenis.nlNacht in Groningen

De eerste Groninger Nacht van de Geschiedenis op 21 oktober wordt een feestelijke nacht met een bomvol programma. Herman Pleij, Jolande Withuis en andere historici vertellen over hun (anti)helden, zoals Stalin, Aletta Jacobs, Lady Di en Dick Scheringa. Thomas von der Dunk geeft een boeiende workshop debatteren. Er wordt gediscussieerd over de popularisering van geschiedenis, de zin en onzin van canons en een nationaal historisch museum.


Aandacht is er ook voor literatuur en geschiedenis, de verfilming van geschiedenis en de invloed van de huidige en razendsnelle multimediale beeldcultuur op geschiedschrijving. In de krochten van het gebouw worden complottheorieën over onder meer 11 september en de moord op John F. Kennedy uit de doeken gedaan. Maar deze gezellige nacht biedt meer, zoals muziek, film, een quiz en leuke acts.


Groninger Forum: Groninger Museum, Openbare Bibliotheek Groningen, filmtheater Images, Groninger Archieven, Debatcentrum DwarsDiep en Volksuniversiteit Groningen, i.s.m. de studievereniging Ubbo Emmius


www.groningerforum.nlMeer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden