Agata wordt moeder, als het aan Poolse artsen ligt

Polen heeft een van de strengste abortuswetgevingen van Europa: sinds 1993 is abortus alleen toegestaan wanneer de gezondheid of het leven van de zwangere vrouw in gevaar is, wanneer de foetus zwaar misvormd is, wanneer de vrouw het slachtoffer van een verkrachting is, of jonger is dan vijftien jaar....

Jan Hunin

Maar zelfs in die gevallen is het afbreken van een zwangerschap geen vanzelfsprekendheid.

Dat ondervond de 14-jarige Agata uit Lublin, toen ze zich enkele weken geleden in een ziekenhuis in haar woonplaats meldde voor een abortusingreep.

Volgens het meisje was ze twee maanden eerder door een klasgenoot verkracht. Omdat ze jonger dan vijftien jaar was, kwam ze sowieso al in aanmerking voor een abortus.

Maar ondanks haar uitdrukkelijke vraag weigerde het ziekenhuis de ingreep uit te voeren. In het bureau van de ziekenhuisdirecteur werd ze opgewacht door de voorzitter van de plaatselijke anti-abortusbeweging, een hooggeplaatste geestelijke van het aartsbisdom Lublin. Onder druk gezet ondertekende Agata een verklaring waarin ze zegde af te zien van een abortus.

Ook een tweede poging liep fout af. Voor het Warschause ziekenhuis waar de ingreep had moeten plaatsvinden, hadden zich tegenstanders van abortus verzameld. Agata werd er bestookt met sms’jes van pro life-activisten. ‘Ik was tot alles bereid, zolang ze me maar met rust lieten’, bekende ze aan een Poolse krant.

Het verviel van kwaad tot erger toen Agata bij haar terugkeer naar Lublin door de familierechter in een instelling voor minderjarigen werd geplaatst. Haar ouders zouden haar volgens de rechter hebben aangezet tot abortus.

Vorige week belandde Agata opnieuw in een ziekenhuis. Voor de derde keer al vroeg ze er om een abortus. ‘Moeder wil ik worden wanneer ik volwassen ben’, gaf ze als verklaring. Maar het mocht niet baten. Geen enkele geneesheer werd bereid gevonden de ingreep uit te voeren. De moraal staat boven de wet, verklaarde de directeur van het ziekenhuis waar Agata was opgenomen.

De kans dat de Poolse wet wordt toegepast, wordt ondertussen met de dag kleiner. In Polen is abortus toegestaan tot de twaalfde week van de zwangerschap. Agata is ondertussen al elf weken zwanger.

In het slechtste geval zal er voor haar niets anders opzitten dan te doen wat elk jaar tussen de 80 en de 200 duizend Poolse vrouwen doen. In de illegaliteit gedreven door de strenge abortuswetgeving bestellen ze in het buitenland voor 70 euro een abortuspil of gaan ze tussen de advertenties op zoek naar een dokter ‘die maandstonden uitlokt’.

Vorig jaar veroordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg Polen vanwege het niet toepassen van zijn eigen wetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden