Agassi kluts kwijt als Clinton kijkt

Andre Agassi hield het gezicht strak in de plooi toen hij zonder blikken of blozen beweerde dat de komst van Bill Clinton, de ex-president van de Verenigde Staten, niks met het verlies tegen Sebastian Grosjean te maken had gehad....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

In hoog tempo en nagenoeg zonder een fout te maken was Agassi nog geen twee uur eerder begonnen aan een ogenschijnlijk zeer eenvoudige en vooral eenzijdige strijd tegen de Fransman, met als inzet een plaats in de halve finales. Binnen twintig minuten, na twee lovegames en twee keer de service van Grosjean te hebben gebroken, stond het 6-1 in het voordeel van Agassi. Alleen een wonder zou hem nog van de winst kunnen weerhouden.

Een wonder was de komst van Clinton naar het stadion niet bepaald te noemen, maar het was wel een mirakel om te zien hoeveel invloed zijn aanwezigheid had op Agassi's spel. Als versteend stond hij op de baan, totaal niet meer in staat om nog een bal over het net of binnen de lijnen te krijgen. Vijftig minuten later was het 6-1, 6-1 voor Grosjean.

Het kon nauwelijks meer toeval worden genoemd dat het vertrek van de ex-president, vlak voor het begin van de vierde set, opnieuw een wonderlijke omwenteling in de wedstrijd teweegbracht. Agassi kwam zelfs een break voor en leek zich volledig te hebben hersteld van de inzinking.

Achttien minuten later zat Clinton weer op zijn plaats en produceerde Agassi een dubbele fout.

'Ik heb geen flauw idee waar je het over hebt', zei Agassi afgemeten, toen hij na afloop op de wel heel toevallige samenloop van omstandigheden werd gewezen.

Agassi was duidelijk geërgerd over de manier waarop hij de wedstrijd zelf uit handen had gegeven. De sensatie die de komst van de ex-president veroorzaakte in het stadion kon de 30-jarige Amerikaan niet zijn ontgaan. Ook Grosjean bekende even een blik naar de presidentiële loge te hebben geworpen toen hij het publiek hoorde juichen. 'Ik vind die Bill een sympathieke man', zei hij.

Om de winst van Grosjean nu alleen op het conto van Clinton te schrijven ging overigens te ver. Daarvoor behaalde de Fransman een bij vlagen veel te hoog niveau. Met vlijmscherpe returns, een indrukwekkend loopvermogen en onmogelijke reddingsacties bracht hij Agassi tot wanhoop. Die liet echter geen moment zijn frustratie blijken.

Zonder een spoortje emotie te tonen of zijn hoofd te laten zakken trotseerde hij de opwinding die zich gedurende de partij van het stadion meester maakte. Hij bleef stoïcijns serveren op de momenten dat de vijftienduizend toeschouwers nog druk bezig waren een wave door het stadion te laten gaan.

Grosjean, de pet achterstevoren op het hoofd en de kin bedekt met een sikje, kreeg vleugels bij de aanmoedigingen die vooral aan zijn adres waren gericht en bespeelde het thuispubliek met een show die bij vlagen zijn weerga niet kende. Voor de tweede keer alweer dit seizoen bereikte hij de halve finales van een Grand Slam, iets wat hem de voorgaande jaren niet één keer was gelukt.

In Australië verzuimde hij begin dit jaar ten koste van zijn landgenoot Arnaud Clément (die op Roland Garros al in de eerste ronde werd uitgeschakeld) de finale te bereiken, morgen mag hij het tegen de Spanjaard Alex Corretja opnieuw proberen. Daarmee zou Grosjean in de voetsporen kunnen treden van Yannick Noah, de laatste Fransman die er, alweer achttien jaar geleden, in slaagde de open Franse titelstrijd te winnen.

'Ik kan alleen maar hopen dat ik vrijdag net zo'n niveau bereik als vandaag', zei de in Marseille geboren Grosjean. 'Dit was één van de beste partijen die ik heb gespeeld. Ik had nooit gedacht dat ik zo'n wedstrijd op gravel zou kunnen spelen.'

De 23-jarige Fransman is een uitgesproken liefhebber van een harde baansoort, maar bewees gisteren ook op gravel verdienstelijk uit de voeten te kunnen. De snelheid waarmee hij af en toe naar het net wist te komen om een korte stopvolley van Agassi te retourneren was ronduit indrukwekkend.

Dat vond ook het publiek dat, lang nadat Agassi geagiteerd het stadion was ontvlucht, minutenlang de naam van Grosjean scandeerde.

'Was er iets bijzonders dat je vandaag tegen zat?', werd Agassi gevraagd. 'Ja', zei hij. 'Sebastian Grosjean.'

PARIJS: Roland Garros, open Franse kampioenschappen: mannen, kwartfinales: Grosjean (Fr/10) - Agassi (VS/3) 1-6, 6-1, 6-1, 6-3, Corretja (Sp/13) - Federer (Zwi) 7-5, 6-4, 7-5.

Halve finales (vrijdag): Kuerten (Bra/1) - Ferrero (Sp/4), Grosjean - Corretja.

Vrouwen: halve finales (donderdag): Hingis (Zwi/1) - Capriati (VS/4), Clijsters (Bel/12) - Henin (Bel/14).

Dubbel, kwartfinale: Dokic/Martinez (Joe/Sp/16) - Arendt/Vis (VS/Ned) 6-3, 6-4.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden