Afzien

teamleiders klagen steen en been in Atlanta. Er mankeert van alles aan de organisatie van deze Olympische Spelen: de vochtigheidsgraad is verschrikkelijk en het dorp een imitatie van het vroeger zo beruchte Alcatraz....

BEN DE GRAAF

Atleten, journalisten, coaches en

Deelnemers die vroegtijdig worden uitgeschakeld, springen een gat in de lucht. Zij zijn ervan af en kunnen naar huis. Achterblijvers als volleyballers en hockeyers, die de beker tot de laatste druppel moeten legen, zwaaien hen met betraande ogen uit en tellen hun dagen af.

Hockeycoach Van 't Hek neemt al niet meer de moeite bij de organisatie over een lekkende riolering of een onwrikbare lift te klagen, hij schikt zich in zijn lot en probeert de

vrouwenploeg met wrange grapjes aan het lachen te brengen. De resultaten stemmen ook al niet vrolijk. Voor de tweede achtereenvolgende keer gaven de Oranje-speelsters een voorsprong uit handen.

Het is afzien in Atlanta. Zeker voor de journalisten, die zich met tekstverwerker van hot naar her slepen en in de perscentra, behalve met een strikt rookverbod, ook nog met een gebrekkig informatiesysteem te maken krijgen. De IBM-

computers vallen vaak uit en deCola komt iedereen de neus uit.

Wat ben ik blij deze Spelen thuis te kunnen volgen. Sinds 1964 heb ik als verslaggever steeds aan het Olympisch front gestaan. In Barcelona bekroop me al het gevoel dat in het harnas sterven een privilege is waaraan anderen zich maar moeten vastklampen. Ik nam toen reeds het besluit voor het Amerikaanse gekkenhuis te passen.

Mijn honger naar nieuws wordt dezer dagen gestild door radio, kranten en Teletekst. De tv loopt vaak achter de feiten aan en houdt 's nachts weinig kijkers bezig. Dat zal wel veranderen zodra een gouden medaille in zicht komt. Van de Holland Acht of de volleybalploeg.

De fraaiste beelden tot nog toe komen van de roeibaan, de slechtste van de hockeyvelden. De regie weet kennelijk geen raad met de regels en de soms razendsnelle verplaatsing van het spel.

Ben de Graaf

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden